Kaupungin kulttuurilautakunta nipisti äskettäin KuckuTransFolkin anoman tuen 500 euroon. Taiteilijat eivät tunnista kotikaupunkiaan päätöksestä.

LAIVASILTA Taiteilijat Heidi Lunabba ja Beniamino Borghi sekä KuckuTransFolk-tapahtuman apulaiskuraattori Inari Porkka ovat hieman hämmentyneitä. Kaksivuotinen taideprojekti haki keväällä avustusta kaupungin kulttuurilautakunnalta. Esitetty 1 000 euron tuki putosi 500 euroon.

– Ei haittaa, vaikka summa pieneni. Reagoimme pääasiassa siihen keskusteluun mediassa, jonka mukaan summa putosi puoleen tapahtuman teeman vuoksi, ei sen taiteellisen tason takia, projektin kuraattori Heidi Lunabba miettii.

Kolmikko on jokseenkin hämmentynyt tilanteesta. Heidän kokemuksensa Loviisasta on toisenlainen, kuin mitä keskustelu ja esimerkiksi kulttuurilautakunnan jäsenen Sonja Huttusen mielipidekirjoitus (LS 21.6.2018) viestii.

– Keskustelu saa näyttämään Loviisan homofobiselta, mitä se ei ole.

Borghi kertoo antaneensa vain muutama päivä ennen avustuspäätöstä haastattelun helsinkiläiselle lehdelle siitä, miten ylpeä hän on avarakatseisesta Loviisasta.

– Päätös yllätti. Tuntui, että tunnenko sittenkään tätä kaupunkia.

Lunabba jatkaa, että lautakunnan päätös ei kuvasta Loviisaa.
– Ei haluta tukea ja vedotaan esimerkiksi lapsiin, Lunabba sanoo.
– Poliitikkojen pitäisi tarjota taiteen tekemiseen puitteet, ei sekaantua sen sisältöön, hän huomauttaa.

Kulttuurilautakunnassa päätöksestä ei kuitenkaan äänestetty. Muutama lautakunnan jäsen jääväsi itsensä päätöksenteosta.

Borghi huomauttaa, että taidetta käytetään usein jonkinlaisena koristeena tai kuorrutuksena, kun kaupunkia, Loviisaa, myydään. Taiteilijoista tulee turistibyroon jatke.

Borghi lisää, että iso osa taiteilijoista tekee vapaaehtoistyötä. Järjestäjien toiveena toki on, että taiteilijoille voitaisiin maksaa enemmän kuin mikä nyt on mahdollista.

– Sen sijaan ei ole huomattu sitä, mistä projektissa on kysymys, eli siitä, että ihminen saa olla sitä mitä on. Esimerkiksi homoja ei torjuta, mutta halutaan, että he ovat näkymättömiä.

– Teeman torjuminen ei suojele lapsia, vaan pitää heidät tietämättöminä.
Ihmisten kirjo esiin

Kolmikko sanoo, ettei kaksivuotisessa taideprojektissa ole kysymys yksin HLBT-ihmisistä, vaan kaikista vähemmistöistä ja marginaaliin jäävistä. Tavoitteena on lisätä kaikkien ihmisten ymmärrystä siitä, miten monimuotoinen ihmisten kirjo on ja että yhteiskunnassa tapahtuu muutoksia koko ajan.

Yhtenä tavoitteena on vähentää tietämättömyyttä.

– Esimerkiksi hetero-poika voi tulla kiusatuksi, jos hän harrastaa tanssia. Yhteiskunnan kulttuurinen paine on kova, esimerkiksi mediassa, Porkka sanoo.

Lunabba lisää, että yhteiskunnan macho-normi on yhä voimakas ja että se ilmenee esimerkiksi väkivaltana naisia kohtaan.

– KuckuTransFolk yrittää löysätä normeja, oli kyseessä sitten ihonväri, sosiaaliluokka tai muu.

Osaltaan projektin tavoitteena on myös tukea trans-lapsia ja nuoria, joilla on esimerkiksi kohonnut itsemurhariski.

– Siksi uskomme, että projekti on tärkeä.

Osa projektia onkin LWT-päivien yhteydessä järjestettävä nk. checkpoint. Tapahtuman yhteydessä jokainen voi osoittaa tukeaan vähemmistöjä kohti osallistumalla pyykkinaru sateenkaaren väreissä -teokseen virittämällä pyykkinarun, johon laittaa kuivumaan pyykkiä kaikissa sateenkaaren väreissä ja halutessaan vielä jakaa kuvan #tvattlina tagilla.

– Silloin voi ottaa esiin myös ne värikkäät vaatteet, Borghi nauraa.

Pyykkinarulla voi osoittaa hyväksyntää kaikille, vaikkapa sille naapurissa asuvalle trans-nuorelle, jonka olemassaolosta ei tiedä mitään.”

– Silloin voi ottaa esiin myös ne värikkäät vaatteet, Borghi nauraa.

Pyykkinarulla voi osoittaa hyväksyntää kaikille, vaikkapa sille naapurissa asuvalle trans-nuorelle, jonka olemassaolosta ei tiedä mitään.

Checkpointissa Rantapuiston Onneli & Anneli -mökissä Rauhanfoorumin aikana elokuun alussa järjestetään sielläkin taidetapahtuma lapsille ja nuorille. Play art -tapahtumassa esiintyy muun muassa bändejä ja drag queen lukee satuja.

Politiikantekoa

Borghi epäilee poliittisessa päätöksenteossa unohtuvan, että kulttuuri on myös opetusta.

– Tapasin kulttuurilautakunnan jäseniä Loviisan tanssiopiston work shopin yhteydessä helmikuussa. Usein unohtuu, että opisto on myös koulu. Siellä oppilaat saavat välineet ymmärtää itseään.

Hän lisää huomanneensa, että osa jäsenistä suhtautui käyntiin torjuvasti. Sen sijaan kaupungin kulttuuritoimen kanssa yhteistyö on sujunut: TransFolk muun muassa osallistui

Liikkuva koulu -projektiin tanssityöpajalla, jossa liikkeen kautta kokeiltiin eläimeksi muuttumista, transformaatiota. TransFolkin tavoitteena on ottaa huomioon kaikenikäiset.

– Poliitikot käyttävät moraaliasioita erottautumiseen, he haluavat erottautua vetoamalla moraaliasioihin, Borghi sanoo.

Taideprojektin tavoite on sen sijaan toinen.

– Kun hyväksymme toisemme, ehkä yhteiskunnasta tulee nykyistä parempi. Tuomme vitamiinia ihmisille, Borghi sanoo.