Linja-autoaseman kunto arvioitua heikompi, edessä perusteellinen korjaus

Korjaukset alkavat. Loviisan linja-autoaseman kunto on osoittautunut arvioitua huonommaksi. Korjaukset odottavat. Kuva Marita Itävuori
Degerby Constructor tekee kiinteistössä remontin, kaupunki ei peri vuokraa vuoteen.

LOVIISA Linja-autoaseman tekninen kunto on osoittautunut oletettua heikommaksi ja rakennuksessa on tehtävä peruskorjaus ennen kuin se soveltuu käyttötarkoitukseensa.

Rakennuksen kaupungilta vuokranneessa Oy Degerby Constructor Ab:ssä myynnistä ja vuokrauksesta vastaava Matti Rahkonen kertoo, että yritys huolehtii käyttötarkoitusta vastaavaan kuntoon. Vuokravapaa kausi kompensoi näitä kuluja.

– Tiedossa on, että linja-autoaseman kellarissa on ollut pientä kosteusongelmaa vuosien varrella. On olennaista varmistaa, ettei kellarista pääse mahdollisia ilmassa olevia epäpuhtauksia katutason tiloihin.
– Muuten edessä on pintaremontti.

Vegaaniravintola Bella on muuttamassa tiloihin.
Rahkosen mukaan Degerby Constructor toteuttaa rakenteelliset ja LVIS-tekniset muutokset, ravintola Bella kalustamisen.

– Pyrimme saamaan tilat käyttökuntoon mahdollisimman nopealla aikataululla. Tavoitteena on, että ravintola aloittaisi toimintansa pääsiäisenä. Se on teoriassa ihan mahdollista. Tietenkin, jos yllätyksiä tulee, niin aikataulu voi muuttua.

Rahkonen miettii, että vuoden vuokravapaus kompensoi ainakin osan kunnostuskustannuksista. Loput kulut on tarkoitus kattaa kiinteistöstä saatavilla vuokratuloilla.

Yleisen kiinteistönvuokrauksen vastuunjaon perusteella osa korjauskustannuksista on omistajan, eli kaupungin, vastuulla. Rakennuksen omistajan vastuulle kuuluvat, tekniset korjaukset on tehtävä viipymättä, sillä ravintolatoiminta on tarkoitus aloittaa kevään aikana.

Korjausten kiireellisyyden takia on päädytty kustannusten jakoon, jossa Degerby Constructor huolehtii peruskorjauksesta. Siksi kaupunginhallitus päätti viime maanantaina muuttaa helmikuun lopulla 2017 yrityksen kanssa solmittua vuokrasopimusta niin, että 1.4.2019–31.3.2020 vuokran määrä on 0 euroa.

Matkahuollon jatko auki?

Matkahuollon toiminnan jatkuminen on ollut viime ajat epävarmalla pohjalla. Rahkosen käsityksen mukaan yrittäjä ja Matkahuolto kuitenkin jatkavat vielä neuvotteluja.

Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, Matkahuolto lopettaa nykyisen yrittäjän toimintana huhtikuun lopussa.
– En tosiaan tiedä, mikä on tämän hetken tilanne, Rahkonen alleviivaa.

Rahkonen toivoo nykyisen yrittäjän jatkavan, mutta mikäli niin ei käy, tiloihin tarvitaan uusi yrittäjä.

Matkahuollon nykyinen yrittäjä Linda Hällfors ei eilen ehtinyt vastata, mikä tilanne toiminnan jatkon suhteen tällä hetkellä on.

Loviisan kaupunki vuokrasi linja-autoaseman Oy Degerby Constructor Ab:lle rakennuksen toiminnan kehittämiseksi. Kaupungin ja yhtiön välistä vuokra-aikaa on jäljellä kahdeksan ja puoli vuotta.

Yrityksen on tarkoitus varmistaa Matkahuollon asiamiespalvelujen jatkuminen sekä kehittää linja-autoaseman elinvoimaisuutta muun muassa hankkimalla tiloihin ravintolayritystoimintaa.

Jälkifunktionalismia
  • Loviisan linja-autoasema on arkkitehti Anna-Lisa Stigellin suunnittelema ja vuosina 1941–1943 rakennettu jälkifunktionalistista tyylisuuntaa edustava linja-autoasema.
  • Rakennus on osaksi kaksikerroksinen, peltikattoinen ja vaaleankeltaiseksi rapattu tiilirakennus.
  • Rakennus on suojeltu.