Pitkät perinteet. Liljendalpäivät keräävät joka kesä kävijöitä sekä läheltä että kauempaa. Kuva Marita Itävuori.
Liljendalpäiville on tilattu kesäsäätä. Tarjontaa on yllin kuutostien molemmin puolin. Yksi kohokohta on koulun vanhojen höyläpenkkien huutokauppa.

SÄVTRÄSK Liljendalpäiviä on vietetty jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan vaihtuvin teemoin. Tällä kertaa teema on hyvin väljä ja se on saanutkin nimekseen ”vähän yhtä sun toista”.
Takuuvarmasti mielenkiintoa herättää lauantaina kello 12 alkava huutokauppa, jonka meklarina toimii Nils Vainio. Kunnanhallituksen puheenjohtajanakin toiminut Vainion johdolla myydään eniten tarjoaville Sävträsk skolanin vanhat höyläpenkit. Lisäksi myynnissä on vanhoja työkaluja.
Höyläpenkit ovat nykyisin haluttuja. Huutokaupan tuotto menee Hem och skola -yhdistyksen kautta koulun hyväksi.

Kolmatta kertaa järjestettävä kantrimusiikkiin keskittyvä Truck´n Lily Music Festival Café Liljassa laajentaa juhlan kuutostien toiselle puolelle. Tänä vuonna tapahtuma tekee kunniaa muun muassa Eaglesin musiikille.
Liljendalpäivien järjestelyissä on tavalla tai toisella mukana lähes jokainen kyläläinen, tai siltä ainakin tuntuu. Entisen Liljendalin kunnan alueella asuu nykyisin noin 1 250 ihmistä. Kesäasukkaat tuovat väkimäärään merkittävän lisän.
Liljendalpäiville tullaan myös kauempaa ja myös entiset liljendalilaiset käyvät tapaamassa tuttujaan kolmipäiväisen juhlan aikana.

Sanottua
Mielenkiintoa herättää lauantaina kello 12 alkava huutokauppa.Nils Vainio
Meklari

 

Yhdistykset yhdessä

Liljendalin kirkkoherra Stina Lindgård lupailee päivien ajaksi hyvää säätä, tai sellaista on ainakin ylemmältä taholta pyydetty. Kaiken varalta markkinatapahtumapaikka on siirretty lähemmäs Liljendalgårdenia, niin että sateen sattuessa markkinaväki pääsee sekä seuratalon että läheisen Bagarstuganin suojiin.
Liljendalgårdenilla toimintaansa esittelee ainakin 16 paikallista yhdistystä.
– Yhdistykset esittelevät omaa toimintaansa vaikkapa kuvin, tarinoin tai esityksin. Se on myös uusien jäsenten hankintatapahtuma, Synnöve Bergholm-Kullström kertoi.
– Monet eivät tiedä, mitkä yhdistykset Liljendalissa toimivat tai miten niin saa yhteyden.
Yhdistyksiä tulee koko vanhan Liljendalin kunnan alueelta. Mikäli toiminnan esittelyn ohella on myyntiä, kotiseutuyhdistys perii pienen maksun.
Lisäksi messuilla esittäytyy seurakunta. Se esittelee erilaisia Raamattuja eri aikakausilta. Arpajaiset järjestetään lähetystyön hyväksi.

Kolme päivää tapahtumia

Liljendalpäivät pyörähtävät käyntiin perjantaina 16.6. kirkkokonsertilla. Siinä esiintyvät Teddy Granroth ja Annika Cleo sekä nuorisobändi The Chairmen. Heitä yhdistää muun muassa Folkakademi Lärkkullan pop-rock-linja, jossa bändin jäsenet ovat opiskelleet Granrothin johdolla. Luvassa on muun muassa rauhallisia rock-balladeja.
Lauantaina kotiseutuyhdistysten järjestämillä markkinoilla on tarjolla muun muassa klimppisoppaa, perinteisen markkinatarjonnan ohella.
Markkinat pidetään kello 10–14, avajaissanat lausuu kello 11 Loviisan vt. kaupunginjohtaja Kristina Lönnfors.
Markkinaohjelma sisältää kansantanssia, kuorolaulua, rokkia ja lastenkonsertin. Paviljongissa esiintyvät Loviakören ja The Chairmen. Lurensin kesäteatteri esittää makupaloja kesän musikaalistaan Sällskapsresan.

Iltapäivä huipentuu Benny Törnroosin Muumi-konserttiin, joka alkaa kello 13.
Lapsille on tarjolla muun muassa ponitalutusta, melontaa, ongintaa ja kasvomaalausta. Traktori Alban kyydittää sekä pieniä että vähän isompiakin ympäri urheilukenttää. Sävträsk VPK sekä kotiseutuyhdistyksen museo hautausmaan vieressä ovat avoinna yleisölle.
Kirjastossa on avoimet ovet, joiden aikana voi käydä katsomassa, miten kirjoja lainataan omatoimisesti. Omatoimikirjasto aloitti toimintansa tänä keväänä.
Liljendalpäivien ohjelmaan kuuluvat myös illan päätteeksi rantatanssit, tanssittajana on Streamline & Jeanette.
Liljendalpäivien juontajana toimii Svante Kiljander.

Kantria tien toisella puolella

Sitä ennen kuutostien toisella puolella voi kuitenkin siirtyä countrymusiikin maailmaan. Truck´n Lily Music Festival täyttää countrymusiikin mentävän aukon.
– Itä-Uudellamaalla ei ole ollut selkeää countrytapahtumaa, Kim Lönnroos sanoo. Stefan Möller Café Liljasta vahvistaa.
Rekkoja tapahtumassa on lähinnä somisteena, mutta rekkamiesten musiikkia sitäkin enemmän:
Pääesiintyjä on Suomen kaikkien aikojen countryorkesteri Country Express. Legendaarinen orkesteri perustettiin jo 1974 Karjaalla.
Easy the Eagles Tribute Band tekee kunniaa Eahglesin kantrahtavalle musiikille. Modernimpaa suuntausta edustaa Laramie pääkaupunkiseudulta. Littlevalley Country Duo tuo paikallista vivahdetta: duon muodostavat Kettil Fredriksson ja Kimmo Valkama ovat lähtöisin Liljendalista.

Liljendalpäivät
  • Pe 16.6.-su 18.6.
  • Kirkkokonsertti pe klo 19.
  • Markkinat la klo 10–14 Liljendalgårdenilla ja Bagarstuganilla.
  • Avajaiset klo 11.
  • Muumi-konsertti klo 13.
  • Rantatanssit klo 20-01.
  • Truck´n Lily Music Festival la klo 15–22ß Café Liljan ympäristössä.
  • Su 19.6. ulkoilmajumalanpalvelus.