Yhä ylöspäin. Liljendalin uuden rivitalon kattokin on viimeistelyä vaille valmis.
Liljendal kasvaa ja kehittyy. Viime vuonna syntyi 17 vauvaa ja pian valmistuu 14 uutta kotia. Vuokrakotia voi pian etsiä myös Loviisan Asunnot Oy:n uusilta kotisivuilta.

LILJENDAL. Tom Liljestrandilla on syytä hymyyn.
– Liljendal on kasvamassa hyvää vauhtia. 25 vuotta sitten täällä oli paljon lapsia, ja nyt osa heistä on opintojen jälkeen palannut takaisin ja perustanut perheen, mies iloitsee.
Hyvää tuulta Loviisan Asunnot Oy:n puheenjohtajalle tuo myös pian valmistuva rivitalo Liljendalin kirkon kupeessa.
– Tähän tulee 12 asuntoa, yksi yksiö, kahdeksan kaksiota ja kolme kolmiota. Yhtä lukuun ottamatta kaikissa asunnoissa on oma sauna, koska täällä maalla sitä arvostetaan edelleen.
Lämpimän keltainen rivitalo on nykyvaatimusten mukaisesti esteetön. Rinnetontti on mahdollistanut sen, että kaksikerroksisuudesta huolimatta jokaiseen asuntoon pääsee suoraan ulkoa ilman portaita. Alakerran asuntojen terassit ja yläkerran parvekkeet avautuvat etelään. Kaikkiin asuntoihin tulee muun muassa modernit laminaattilattiat ja kokonaan keraaminen laatoitus märkätiloihin. Tontilla olisi tilaa myös toiselle rivitalolle.
– Ensin ajattelimme, että rakennamme kaksi taloa, mutta raha ei ihan riittänyt. Halvemmaksi olisi tietysti tullut rakentaa yhtaikaa, Liljestrand toteaa.
Asuntojen kuukausivuokrat ovat noin 12 euroa neliöltä. Vesi ja taloussähkö maksetaan kulutuksen mukaan, mutta lämmitys ja nettiyhteys sisältyvät hintaan. Tavoitteena on, että uudet asukkaat pääsevät muuttamaan taloon lokakuun alussa. Liljendalin kasvu ja rakentamisen piristyminen näkyy myös muualla Liljendalissa.
– Parhaillaan tänne rakennetaan myös kahta uutta omakotitaloa nuorille perheille.

Positiivista monella saralla

Rivitalohanke sijaitsee osoitteessa Kirkkomäentie 4. Rakennuslupa myönnettiin pari päivää ennen vuodenvaihdetta, ja rakennustyöt saatiin käyntiin välittömästi. Kiinteistön omistaa Loviisan Asunnot Oy, jolla on tällä hetkellä 343 vuokra-asuntoa. Rahoittajina ovat Loviisan Kaupunki 15 ja Nordea 85 prosentin osuuksilla. Pääsuunnittelija on A.K.E. Studio Oy:n Asko Eerola Mäntsälästä. Liljendalissa on ennestään 32 vuokrattavaa rivitaloasuntoa.
– Liljendalissa on ollut suhteellisen vähän vuokra-asuntoja, mutta nyt tilanne paranee huomattavasti. Aikoinaan muun muassa Pernajan ja Ruotsinpyhtään kunnat rakennuttivat paljon enemmän vuokra-asuntoja, Liljestrand kertoo.
Loviisan vuokra-asuntoihin on tällä hetkellä kaikkiaan kolmisenkymmentä hakemusta. Näistä reilut kymmenen on kohdistettu nyt valmistuvaan taloon. Liljestrandin mukaan myös työtilanne on Liljendalissa nyt hyvä.
– Täällä käy paljon ihmisiä töissä kauempaa. Nyt heilläkin olisi mahdollisuus saada uusi asunto läheltä työpaikkaa.
Liljestrand arvelee, että rakentamistarvetta on tulossa pian lisääkin.
– Täällä on nyt 60 päiväkoti-ikäistä lasta ja nykyisessä päiväkodissa on tilaa vain 33 lapselle, joten laajentaminen voi piankin tulla ajankohtaiseksi.
Uudiskohteeseen otetaan vastaan hakemuksia 25.8. saakka. Muihin vapautuviin vuokra-asuntoihin otetaan hakemuksia vastaan jatkuvasti. Lähiaikoina on tulossa myös iso parannus asunnon etsintään.
– Uudet kotisivut ovat lähestulkoon valmiit. Osoitteeseen www.loviisanasunnot.fi tulee tiedot ja kuvat kaikista Loviisan Asunnot Oy:n vuokrattavista asunnoista.
Tähän saakka tietoja asunnoista on saanut vain henkilökohtaisesti tiedustelemalla.