Liikuntaneuvonta on ystävällinen potku persauksiin

Neuvontaa. Kun on saanut lääkäriltä tai hoitajalta lähetteen liikuntaneuvontaan, tapaa Fanny Stam-Ravin, joka tekee erilaisia terveysmittauksia, kartoittaa tilannetta, neuvoo ja seuraa etenemistä. Kuva Auli Henriksson
Liikunta on niin pään sisäisen kuin koko kropan hyvinvoinnin kannalta elintärkeää. Jos liikkuminen on vierasta tai on ollut pidempi tauko liikkumisesta, pääsee liikuntaneuvonnan kautta alkuun.

LOVIISA Liikuntaneuvonta on toiminut Loviisassa vuoden verran. Viime vuonna asiakkaita oli 28 ja tällä hetkellä luku on 35. Vireillä on kymmenen asiakasta.

Liikuntaneuvontaan tullaan lääkärin tai sairaanhoitajan lähetteellä. Neuvonta on vapaaehtoista ja maksutonta. Tavoite on, että puolen vuoden jälkeen voi jatkaa omillaan liikuntaa harrastaen.

– Tietoisuus neuvonnasta on lisääntynyt. Jos kaipaa neuvoja siihen, mitä, missä ja milloin voisi liikkua tai jos liikkumisessa on ollut pitkä tauko, saa liikuntaneuvonnasta ystävällisen potkun persauksiin, hymyilee Loviisan kaupungin liikunnanohjaaja Fanny Stam-Ravi.

Työikäisille

Liikuntaneuvojalle pääsevät työikäiset terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvat, diabetesriskissä olevat ja ylipainoiset henkilöt. Tyypillisin tausta liikuntaneuvontaan tulevilla on kohonnut diabeteksen riski.

– Arkiliikuntana neuvoisin lähtemään ulos kävelemään tai pyöräilemään. Myös erilaiset arkityöt ovat samalla liikuntaa. Alkuun pääsee vaikka sillä, että kävelee vartin kaksi kertaa viikossa. Jos on mahdollista, työmatkat kannattaa kävellä tai pyöräillä, hän sanoo.

Stam-Ravi tekee tällä hetkellä liikuntaneuvontaa sijaisena. Hänellä on jo muutamia asiakkaita, jotka ovat syttyneet liikunnalle muutaman tapaamisen jälkeen.

– Neuvontaan tulleilla on toki ollut motivaatiota jo tullessaan, ja halua lähteä tekemään asioille jotain.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on voinut olla toissijaista vaikkapa perheasioiden vuoksi. Neuvonnassa jutellaan mikä on kokonaistilanne, mitä liikunta kullekin voisi olla ja milloin ehtisi liikkumaan oma elämäntilanne huomioiden.

Poikkihallinnollista

Liikuntaneuvonta on poikkihallinnollista yhteistyötä. Perusterveydenhuollosta ohjataan oikeaa kohderyhmää liikuntaneuvontaan liikunnanohjaajan luokse.

Liikuntaneuvonta on henkilökohtaista ja sisältää yksilötapaamisia. Neuvonnassa hyödynnetään erilaisia terveysmittauksia sekä liikuntaa tukevia materiaaleja, kuten oppaita ja muita ohjeita. Liikuntaneuvontaan sisältyy palveluohjausta ja tiedottamista erilaisesta liikuntatarjonnasta ja -paikoista.

Henkilökohtaisessa maksuttomassa tapaamisessa liikuntaneuvojan kanssa kartoitetaan asiakkaan alkutilanne: liikuntatottumukset, terveydentila ja motivaatio. Sen jälkeen keskustellaan asiakkaalle sopivista liikuntamuodoista ja kerrotaan liikuntatarjonnasta kunnassa.

Lopuksi laaditaan yhdessä liikuntasuunnitelma, annetaan sitä tukevaa materiaalia sekä sovitaan jatkotoimista ja seurantakäynneistä.

Omasta työajasta Stam-Ravilla liikuntaneuvontaa on noin puolet viikosta. Loppuajan hän liikuttaa eri-ikäisiä kuntalaisia lastenkerhosta aikuisten vesijumppaan ja kuntosaliohjaukseen.

Liikuntaa apteekista

Liikunta-apteekki on Loviisassa uudehko terveysliikunnan toiminta, joka on kaikille avoin ja maksuton. Liikunta-apteekkeja on Pernajan lähikirjastossa ja Kylistalolla ruukissa. Liikunta-apteekeista voi lainata erilaisia kuntoiluvälineitä, kuten kävelysauvoja.