Levyjä, elävää musiikkia ja lettuja tänään Saltbodanissa

Harrasteiden äärellä. Kitaristi-laulaja Väinö Honkanen heittää Voice Crack -bändinsä keulilla tänään keikan Laivasillan Café Saltbodanissa. Kuva: Janne Kallio
Voice Crack -yhtyeen Väinö Honkanen järjestää tänään Laivasillalle yhdistetyn levykirpputorin ja bänditapahtuman. Samalla pidetään lättykestit.

LAIVASILTA Laivasillan Café Saltbodanissa järjestetään tänään perjantaina ohjelmaa levykeräilijöille, rock -musiikin ystäville ja räiskäleistä pitäville herkkusuille.

Loviisalaisen Väinö Honkasen järjestämässä Lättykestit -tapahtumakokonaisuudessa pidetään levykirppis, kuullaan paikallisia muusikoita ja orkestereita, ja samalla avautuu mahdollisuus maistella Café Saltbodanin valmistamia räiskäleitä, eli lättyjä.
– Tarjolla on siis kahdenlaisia lättyjä, siitä nimi Lättykestit. Muutamia kirppispöytiä on jo varattu, mutta mukaan mahtuu vielä. Pöytiä voi varata suoraan minulta, Honkanen vinkkaa.

Itsekin vinyylilevyjä keräilevä Honkanen kertoo hänellä olevan levykirppiksen suhteen ketunhäntä kainalossa.
– Huvittaa nähdä, mitä muiden levyhyllyistä löytyy. Siellähän saattaa olla jotakin minua kiinnostavaa, hän virnistää.
– Omia keräily- ja kuuntelulevyjäni en tuo myyntiin, mutta tapahtumassa on kyllä myynnissä bändimme Voice Crackin kaksi pitkäsoittoa, hän toteaa.

Kolmas levy tekeillä

Honkanen kertoo kolmannen Voice Crack -albumin olevan jo hyvin tulilla.
– Biisit on jo valmiina. Teimme kaksi aikaisempaa levyämme, viime vuonna ilmestyneen ”Maailma lohduttaa” ja vuoden 2016 ”Iloa ja hattaraa” -albumit ulkopuolisen äänittäjän kanssa, mutta nyt aiomme tehdä äänitykset itse, hän kertoo.
– Levyltä on jo itse äänitettynä ja myöskin julkaistuna yksi kappale, ”Hotelli Hanhi”, joka löytyy muun muassa Youtubesta, hän vinkkaa.

Kotimaista rock and rollia

Englanninkielisestä nimestään huolimatta Voice Crack esittää suomenkielistä musiikkia.
– Siinä on tavallaan tarkoituksella tällainen hämärä hämäys, hän naurahtaen selittää.
– Aloitimme lainabiisejä soittavana cover -bändinä neljä vuotta sitten syksyllä. Kun sitten ryhdyimme tekemään omia kappaleita, tajusin nopeasti, etten osaa kirjoittaa mitään uskottavaa omaa tekstiä muulla kielellä kuin äidinkielelläni.Nimi oli kuitenkin ehtinyt jo vakiintua ja annoimme sen sitten jäädä.

Honkasen mielestä kotimaiset tekstit istuvat yhtyeelle parhaiten muutenkin. Bändi soitti aluksi muun muassa tunnettujen Suomi Rock -artistien ja -yhtyeiden vähemmän tunnettuja kappaleita.
– Juicea, Tuure Kilpeläistä, Eppu Normaalia, J.Karjalaista ja niin edelleen, hän muistelee.
– Sellaisia kappaleita, joihin pystyimme tuomaan jotakin uutta näkökulmaa.

Edessä jännittävä syksy

Honkanen kertoo Voice Crackin soittaneen alkukesästä Mikkelissä kansallisessa bändikatselmuksessa, jossa yhtyeitä tuomaroivat muun muassa muusikko Aija Puurtinen ja tuottajavelho Jukka Immonen.
– Palkintona oli tietynlainen stipendi, jonka myötä pääsee tekemään jonkinlaista yhteistyötä Immosen kanssa. Se, mitä se yhteistyö on, selviää syksyllä, Honkanen sanoo.

Neljä esiintyjää

Voice Crackin lisäksi Saltbodanissa esiintyvät paikallinen sooloartisti Billy Frogg, kantricovereita esittävä Littlevalley Country Duo ja Lasse Kastarisen luotsaama Relander. Kirppis alkaa jo klo 15, musiikki alkaa soida klo 19. Kirppispöytiä voi varata Honkasen numerosta 045-1212923.