Pyhtään lentopaikka avattiin ensimmäisen koneen laskeutuessa kentälle torstaina. Pilatus PC-12 -tyyppinen liikelentokone teki tyylikkään laskun Pyhtäälle ensilumen hennosti peittämälle kentälle.

PYHTÄÄ. Hendell Aviation Oy:n kone oli tulossa Helsingistä ja kävi tekemässä laskun Pyhtäälle matkallaan Seinäjoelle.

Koneen lentäjä Matti Auterinen kehui Pyhtään kenttää erinomaiseksi.

-Lensimme tänään matalalla Helsingistä, lentoaika oli 15 minuuttia. Jos haetaan hieman korkeutta, matka-aika voi pudota 12 minuuttiin, Auterinen kertoi.

Hän näki Pyhtään lentokentässä erinomaiset mahdollisuudet kehittyä merkittäväksi liikelentokentäksi. Helsinki-Vantaan liikelentokenttä on erittäin kallis ja muut kentät ovat liian kaukana pääkaupungista.

Auterisen mukaan tällä konetyypillä on Suomessa valtava kehityspotentiaali ambulanssikoneena. Siirtokuljetuksissa pitkillä matkoilla kahden potilaan kuljetus tulee edullisemmaksi kuin maantiekuljetuksena.

Pyhtään lentokentästä on nyt sorapäällysteisenä valmiina 1200 metriä. Asfaltointi on tarkoitus tehdä noin vuoden kuluttua, kun nähdään miten maa painuu.

Sveitsiläinen Pilatus PC-12 on yksimoottorinen potkuriturbiinikäyttöinen matkustajalentokone, mihin otetaan kahdeksan matkustajaa. Yhdellä lentäjällä lennettäessä voi matkustajia olla yhdeksän. Suomalaisyhtiöllä koneita on yksi Suomessa ja lisäksi kuusi Sveitsissä. Yritys on aloittanut lentotoiminnan vuonna 2013. Yrityksen pääasiallinen markkina-alue on Euroopassa. Suomen armeijalla on kuusi Pilatus PC-12 NG -konetta.

Australiassa ja Kanadassa tätä konetyyppiä käytetään myös sairaankuljetukseen. Sen leveän takaoven kautta on helppo ottaa kyytiin paarit.

Rahtia koneella voidaan kuljettaa maksimissaan 1 500 kiloa.

Hannu Lehtinen