Eläinsuojeluviranomaisten yllätystarkastus pukarolaiselle tilalle poiki värikkään riidan torstaina. Lovarin lisäksi paikalle kutsuttiin poliisipartio Loviisasta. Tarkastuksen seurauksena yhden lemmikkinaudan omistaja Ulla Partanen-Vinberg määrättiin parantamaan Amanda -naudan oloja tai lopettamaan eläin.

PUKARO Erikoinen hässäkkä sai alkunsa, kun Uudenmaan ely-keskuksen tarkastaja Paula Gustafsson Helsingistä sekä valvontaeläinlääkäri Tanja Lähteinen Porvoon kaupungin terveydensuojelusta ilmestyivät ilmiannon perusteella Pukaron Aleksinmäentiellä sijaitsevalle tilalle tekemään valvontatarkastusta.

Tarkastajat tulivat yllätyskäynnille

Talon emäntä oli käymässä Loviisassa, kun tarkastajat soittivat hänelle ja kertoivat löytäneensä tilalta eläinsuojelumääräysten rikkomuksia. Loviisan Sanomien tullessa paikalle tarkastajat ja talon emäntä kiistelivät siitä kuka oli sanonut mitäkin, ja mitä oli tapahtunut. Ulla Partanen-Vinberg väitti tarkastajien vaatineen naudan välitöntä lopettamista, minkä molemmat tarkastajat kiistivät.

Poliisipartiokin kutsuttiin paikalle

Eläinlääkäri Lähteinen kertoi emännän vaatineen poliisia paikalle, jonka takia Lähteinen oli soittanut poliisille. Kiistaa syntyi myös siitä saavatko tarkastajat tulla ennalta ilmoittamatta pihapiiriin tekemään tarkastusta.
– Me teemme laissa säädeltyä eläinvalvontaa, eikä meillä ole velvollisuutta tehdä etukäteen ilmoitusta tulosta, Gustafsson sanoi.
– Teimme nautojen lakisääteisten rekisterimerkintöjen jälkitarkastusta, ja totesimme, että yhdeltä hieholta puuttui määräysten edellyttämä korvamerkki, totesi tarkastaja Paula Gustafsson.

Viikko aikaa. Puolen vuoden ikäinen Amanda-nauta oli määräysten vastaisesti kytketty 15 metriä pitkään naruun ja oli myös takaosastaan likainen. Myös korvasta puuttui merkki. Lisäksi eläimen pitopaikka oli puutteellinen. Omistajalla on viikko aikaa kohentaa eläimen oloja tai lopettaa se. Kuva: Arto Henriksson.

Amandan korvamerkki oli irti

Lemmikkinä pidetyn Amanda-naudan omistaja Ulla Partanen-Vinberg näytti kädessään olevia muovisia merkintälappuja.
Tarkastajien mukaan niiden pitää olla eläimen korvassa eikä omistajan kädessä.
– Tietyt eläinlajit pitää rekisteröidä ja merkitä. Piste. Jos eläin ei ole merkitty, niin se on siirtokiellon alainen, Gustafsson painotti. Partanen-Vinberg kertoi, ettei hän ole siirtämässä Amandaa mihinkään.
– Lisäksi eläin oli määräysten vastaisesti kytketty noin 10-15 metrin pituisen narun päähän. Niin ei saa olla. Eläin oli myös likainen ja sille varattu tila oli liian matala sekä märkä ja likainen, totesi valvontaeläinlääkäri Tanja Lähteinen.

Nauta narussa vastoin määräyksiä

– Hän rikkoo eläinsuojelulakia. Ehdotetut korjaustoimenpiteet ovat, että merkki on kiinnitettävä ja eläin on päästettävä lieasta pois. Näin hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi, Gustafsson totesi. Hänen mukaansa merkin puuttuminen ei ole rikos, vaan puute.
Eläinlääkäri Lähteisen mukaan naudan pitopaikka vanhan navetan päädyssä ei täytä eläinten pitopaikan vaatimuksia. Se on liian matala, märkä ja likainen.

”Pitopaikka on puutteellinen”

– Tilanne on sikäli vakava, että naudalla ei ole asianmukaista pitopaikkaa, ja se täytyy pikaisesti järjestää. Teillä on vaihtoehtona viikko aikaa joko järjestää pitopaikka tai lopettaa (eläin), Lähteinen määräsi Ulla Partanen-Vinbergiä.
Pihapiirissä oli myös kaksi lammasta, joiden olot tarkastajat totesivat asianmukaisiksi. Talveksi niille pitää kuitenkin järjestää suojapaikka.

Vanha koira on ”hieman hoikka”

Talossa on myös kaksi koiraa, joista toinen, 16-vuotias saksanpaimenkoira oli eläinlääkärin arvion mukaan ”hieman hoikka”. Partanen-Vinberg suivaantui arviosta, koska piti sitä peiteltynä syytöksenä koiran ruokkimisen puutteista.
– Se on vain hieman hoikka, jonka huomion tein eläinlääkärinä. Jos se jatkaa laihtumista, niin neuvon sen toimittamaan eläinlääkäriin ja vahvistamaan ruokaa, rasvalisää. Se oli vain suullinen neuvo, kommentoi Lähteinen.

Loviisasta paikalle saapunut kahden Itä-Uudenmaan poliisimiehen poliisipartio vanhemman rikoskonstaapelin Samuli Sibakovin johdolla kävi toteamassa tilanteen, katsomassa paikat ja toteamassa, ettei poliisitoiminnalle tässä tilanteessa ole erityistä tarvetta.

Tarkastuskäynnin jälkeen Ulla Partanen-Vinberg kertoi, että Amanda-nauta tullaan todennäköisesti viikon kuluttua lopettamaan.
– Näillä näkymin lopetan Amandan, jotta pääsen tästä viranomaisten kyttäyksestä eroon, Ulla Partanen-Vinberg puuskahti torstaina. Amandan kohtalo ratkeaa viikon kuluttua perjantaina.

Pihatto. Tarkastajien mielestä Amanda -naudan pitopaikka on liian matala sekä kostea ja likainen. Ulla Partanen-Vinbergin mukaan eläimelle on paikan perällä riittävästi kuivaa tilaa. Kuva: Arto Henriksson.