Taiteilija ja hänen muusansa. Lelu (vasemmalla) ja Lilli ovat Beatrice Klaucke-Virtalalle inspiraation lähde. Kuva: Marita Itävuori
Lemmikin muotokuva syntyy tarkasta työstä ja lukemattomista työtunneista.

KOSKENKYLÄ – Pitkään mietin, että uskallanko. Mutta tie vie sinne, mikä on tarkoitettu.

Beatrice ”Bea” Klaucke-Virtala on piirtänyt kaksivuotiaasta saakka, eli heti, kun kynä alkoi pysyä kädessä. Tyttö piirteli usein omissa oloissaan. Näin on Eija-äiti muistellut.

Kolme vuotta sitten, muutaman vuoden tauon jälkeen, Bea palasi rakkaan harrastuksensa pariin, tällä kertaa tosissaan. Aluksi hän teki akvarelleja, myöhemmin myös akryylitöitä.

Vanhan, kauniisti remontoidun rintamamiestalon yläkerrassa on työhuone, jossa tarkkaakin tarkemmat muotokuvat syntyvät.

Tärkeimmät inspiraation lähteet ovat perheen koirat, yli 14-vuotias Lelu ja yhdeksänvuotias Lilli. Niistä syntyi jo pari vuotta sitten muun muassa postikortteja. Beatrice on kehystänyt kaksi: toisessa koirakaverukset istuvat vierekkäin laiturin nokassa, toisessa kaverukset istuvat hevosen vetämässä reessä vällyjen alla.

Näitä varhaisempia töitään tekijä katsoo kriittisesti: tarkkuus on lisääntynyt.

Lelun muotokuva.

Aikaa vievää

Muotokuvat Bea tekee valokuvien perusteella. Edellytyksenä on kuvien korkea resoluutio. Yleensä tilaaja, joka haluaa muotokuvan lemmikistään, laittaa useampia kuvia.

– Teen kuvan karva karvalta. Haluan tehdä mahdollisimman realistista. Mitä korkeampi resoluutio kuvassa on, sitä parempi. Kuvat käydään läpi asiakkaan kanssa.

Useimmin muotokuva teetetään koirasta, joko nykyisestä tai edesmenneestä. Muotokuvia tilataan myös esimerkiksi kissoista ja pupuista, sekä hevosista.

Hevoset ovat aina olleet Bean sydäntä lähellä. Hän harrastaa ratsastusta ja mietti aiemmin myös hevosalaa ammatikseen.

Muotokuvat ovat akvarelleja tai akryylitöitä. Akryylimaalaamisen Bea kokee vähemmän aikaa vieväksi, joka mahdollistaa suurempien töiden tekemisen.

Sekä akvarellityössä että akryylissä useat värikerrokset tekevät lopputuloksesta elävän.
– Pienemmissäkin töissä akvarellin tekemiseen menee vähintään 25 tuntia. Sävyjen kirjo on valtava ja kerroksista syntyy syvyysvaikutelma. Akryylissä pigmenttejä on enemmän, siksi kerroksia ei vaadita yhtä paljon kuin akvarellissa.

Sävyt tekevät lopputuloksesta elävän.
– Akvarellin jälki on elävää, akryyli on puolestaan dramaattisempi, ja silloin voi käyttää vahvoja värejä, kuten mustaa taustaa, hän jatkaa.

Molemmissa a ja o on kuitenkin tarkkuus. Bean muotokuvissa hevosen lihakset värähtelevät, koiran ilme on luonteva ja turkki näyttää niin aidolta, että sitä tekee mieli koskettaa.

Työvälineet vastaavat tarkan työn vaatimuksia. Ohuimpien siveltimien kärjet ovat neulanteräviä.

Maalaus. Tilaustyö Tanskaan.

Somesta näkyvyyttä

Parhaillaan Bea tekee muotokuvaa kooikerhondje-rotuisesta koirasta.
Sosiaalisen median kautta Bea on saanut tilaustöitä muun muassa Tanskasta, Hollannista ja Italiasta.

Bea sanoo, että eläinmuotokuvassa tärkeintä ovat silmät.
– Silmät herättävät maalauksen henkiin. Ihanteellista on, kun eläimen silmistä heijastuu taivas, siinä on jotain aivan erityistä.

Kun lopputulos on sitä mitä Bea on hakenut, hetki on nautinnollinen.
Se, että tilaaja on tyytyväinen, on tietenkin tärkein seikka. Liikuttavaa on, kun olen maalannut muotokuvan jo edesmenneestä lemmikistä ja saan ystävänsä menettäneeltä sydäntä koskettavaa palautetta.

Myös sillä on iso merkitys, että muotokuvan tilaaja on tyytyväinen. Erityisesti silloin, kun muotokuva on tehty jo edesmenneestä lemmikistä.
– Muotokuvassa on uniikki kädenjälki ja siitä jää ikuinen muisto. Muotokuva saatetaan tilata myös lahjaksi.

Faustin muotokuva.

Suunnitteilla näyttely

Bea aikoo talven aikana tehdä lisää eläinmaalauksia, mahdollisesti myös jonkin kuvasarjan. Ajatuksissa on ensimmäisen yksityisnäyttelyn järjestäminen ensi kesänä.

Muutama vuosi sitten hän kuvitti Kiinaan tilatun astiasarjan, jossa motiivina oli Suomen luonto ja poro.

Omat koirat inspiroivat kuvien tekemiseen jatkuvasti, niin että niistäkin saattaa syntyä lisää postikortteja ja mahdollisesti kuva-aiheita astioihin. Koirista on jo valmiina kuva jos toinenkin.

Bea miettii, että elämä on vienyt sinne minne on ollut tarkoituskin.
– Minua on aina kannustettu lähipiiristä. Itse ajattelin, että ala on niin vaikea, ettei uskoa ollut tarpeeksi, mutta etenkin äitini on jaksanut valaa minuun uskoa silloinkin, kun omani ei ole siihen riittänyt.

Ruskea kouluhevonen.