Legendaarinen hotelli-ravintola Zilton vaihtoi omistajaa

Loviisan suurin ja vanhin hotelli-ravintola Zilton vaihtaa omistajaa, kun ravintoloitsija Seija Klemetti myi liiketoiminnan kotkalaisyrittäjille. Kuva: Arto Henriksson
Loviisan seudun suurin hotelli- ja ravintolakokonaisuus, legendaarinen Zilton kaupungin keskustassa on vaihtanut omistajaa. Ravintolayrittäjä Seija Klemetti on myynyt yhteensä 49 vuotta saman perheen hallussa olleen hotelliravintolan liiketoiminnat kotkalaisille Nora Heikkilälle ja Taija Siversille. Hotelli- ja ravintola toiminta jatkuu ennallaan ja kolme työntekijää siirtyy uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä.

LOVIISA Vuonna 1965 perustetussa Ziltonissa vuodesta 1979 alkaen toiminut Seija Klemetti kertoi luopuvansa Ziltonin pyörittämisestä haikein mielin, mutta samalla helpottuneena. Hän ilmoitti jo vuonna 2015 Loviisan Sanomien haastattelussa etsivänsä toiminnalle sopivaa jatkajaa. Vuonna 2016 Seija Klemetti valittiin Loviisan vuoden yrittäjäksi.

-Helppoa se ei ollut. Useita ostajaehdokkaita kyllä kävi kyselemässä ja neuvottelemassakin.  Kevään aikana tapasin 5-6 vakavasti kiinnostunutta, mutta kotkalaisten Noran ja Taijan kanssa neuvottelut etenivät maaliin saakka, kertoi Seija Klemetti LS:lle.

Ziltonin nimi ja henki säilyvät ennallaan

Noralla on 20 vuoden ja Taijalla 15 vuoden kokemus ravintola-alalta, lähinnä pubeista. Molemmat ryhtyivät yrittäjiksi nyt ensimmäistä kertaa ostamalla Ziltonin liiketoiminnan perustamansa FeRva Oy:n nimiin. Yhtiön nimen Fe tulee raudan kemiallisesta merkistä ja Rva tarkoittaa rouvia eli ”Rautarouvat”. Ziltonin nimi säilyy ennallaan.

Vahdinvaihto. Legendaarisen Ziltonin legendaarinen yrittäjä Seija Klemetti (kesk) myi hotelli-ravintolan liiketoiminnan kotkalaisille Taija Siversille (vas) ja Nora Heikkilälle. Kuva: Arto Henriksson

-Heti kun olimme käyneet täällä ensimmäisen kerran syntyi kotoinen olo. Oli kuin kotiin tulisi. Mitä useammin käytiin, niin se tunne vain vahvistui. Tämä on loviisalaisten olohuone, Nora Heikkilä kertoi.

Syksyllä avataan lounastarjoilu

-Joitakin uudistuksia jossain vaiheessa tehdään, mutta paikan henki säilyy entisellään. Elokuussa toisen kerroksen salissa on tarkoitus aloittaa buffet-lounastarjoilu, Sivers kertoi.

-Alakerta, tanssisali ja hotellitoiminta säilyy ennallaan, mitä nyt joitakin pintoja ehkä uusitaan. Seija on tehnyt täällä hyvää työtä, eikä isoja muutostarpeita ole, Heikkilä kertoi.

Unelmissa Skylabin ja kellarikrouvin avaaminen

-Unelmissa on avata myös suljettuna olleen yläkerran tilat (Skylab). Samoin kellarikrouvi, mutta vuosilukua ei vielä ole tiedossa. Tämä on valtavien mahdollisuuksien talo, Heikkilä kertoi.

-Myös karaoke ja bändi-illat jatkuvat. Ehkä bingoilta aloitetaan jossain vaiheessa. Myös viikonloppujen aukioloaikoja on tarkoitus pidentää, Sivers valotti.

-Kyllähän tämä hieman jännittää. Joka toinen päivä vähän pelottaa, ja joka toinen ei, mutta luottavaisin mielin tähän ryhdytään. Varsinkin, kun ravintola-alan näkymät näyttävät nyt taas hieman paremmilta, Heikkilä totesi.

Seija luopuu haikein, mutta hyvin mielin

Ravintoloitsija Seija Klemetti on lupautunut avustamaan uusia yrittäjiä toiminnan alkuvaiheessa. Seija muisteli kaiholla Ziltonin värikkäitä vaiheita, ja tuloa Loviisaan vuonna 1979.

-Olihan se iso muutos, kun kuusamolaisena ummikkona tulin kaksikieliseen Loviisaan. En osannut ruotsia juurikaan, mitä nyt tiesin mitä kossu tai kalja on ruotsiksi, mutta en paljon muuta.

-Kaikki hymyilivät ja olivat ystävällisiä. Puhuin Kuusamon murretta, ja vähitellen opin Loviisan murteen. Ruotsia en ole 40 vuoteen puhunut, mutta kaikkien kanssa olen tullon hyvin toimeen, kertoi Seija Klemetti.

Avajaisilmoitus. Zilton toimi vuosina 1965-1966 Esplanad-nimisenä, kunnes uusi omistaja Zinaida muutti nimeksi Zilton. Kuva: LS:n arkisto.

Yhteensä 500 asiakaspaikkaa

Ziltonissa on asiakaspaikkoja yhteensä yli 500 neljässä kerroksessa. Sekä sauna. Keskikerroksessa on iso keittiö. Hotellihuoneita on käytössä yhdeksän sekä lisäksi alakerrassa 14 huonetta, jotka eivät ole käytössä. Aikanaan Tenho Lemetin rakennuttamista huoneista tuli liian matalia, eikä Loviisan rakennusvalvonta hyväksynyt niitä majoituskäyttöön.

Viime vuonna edesmennyt Aarre Lemetti ja Seija Klementti perustivat vuoden 2002 marraskuussa Loviisan Aarre Oy:n, ja ostivat Ziltonin Tenho Lemetin omistamalta Loviisan Helmi Oy:ltä.

Ziltonin kiinteistön omistaa nykyisin loviisalainen sijoittajakolmikko, joka osti sen vuonna 2003 pakkohuutokaupassa naantalilaiselta Risuaita Oy:ltä.

Vuonna 1965 valmistunut Zilton aloitti toimintansa Esplanad-nimisenä. Alakerrassa toimi muun muassa Photo Mauritz. Kuva: Eddie Brucen kokoelma.

Ziltonin omistajat

1965-1966 Greta Magnusson

1966-1968 Zinaida Aladin

1968-2002 Tenho Lemetti

2002-2017 Seija Klemetti ja Aarre Lemetti

2017- Taija Sivers ja Nora Heikkilä

Loviisan Sanomien juttu Ziltonin 50-vuotisjuhlista.