Loviisan torin laidalle on asennettu kaksi keltaista sähköautojen lataustolppaa, kolmas latauspiste tulee Laivasillalle.

LOVIISA. Loviisan keskustan ja Laivasillan lataustolpat eivät ole vielä käytössä, mutta vilkkaan keskustelun herättyä Fortum aikaisti tiedotustaan asiasta.
– Fortumilla oli tarkoitus tiedottaa asiasta vasta kun tolpat ovat käyttökunnossa, mutta asia on herättänyt niin paljon kiinnostusta asukkaissa että tiedotteen julkaisemista päätettiin aikaistaa, sanoo Loviisan kaupungin viestintä- ja markkinointiassistentti Erica Vasama.
Aloitteen lataustolppien asentamisesta keskustaan teki aikoinaan Lars Illman (RKP).
– Oliko se 2012 kun tein aloitteen valtuustossa. Silloin oli suunnitteilla, että latauspisteet tulisivat uuden moottoritien varteen levähdyspaikoille, mutta minusta siinä ei ollut järkeä. Ehdotin tolppia kirkon lähelle ja Laivasillalle, koska ne ovat paikkoja, joissa turistit käyvät, ja silloin he voivat auton latautuessa käydä myös muilla asioilla. Siihen aikaan Fortumilla oli suunnitteilla myös tuulivoimaloita Saaristotien varteen, joten ajattelin, että tarvittava sähkökin voitaisiin tuottaa täysin fossiilivapaasti. Ainoastaan Vihreät olivat ehdotusta vastaan, koska epäilivät, että tuulivoimaloista ei saataisi tarpeeksi sähköä ja jouduttaisiin kuitenkin turvautumaan ydinvoimaan, Ilman muistelee.

Kuusi autoa yhtaikaa

Latauspisteet avataan lähiaikoina, kun asennustyöt ja käyttöönottotestaus on saatu valmiiksi. Torin kahdessa tolpassa voi ladata yhtäaikaisesti neljää ja Laivasillan pisteessä kahta autoa. Pisteiden maksimilatausteho on 22 kW. Akun lataaminen täyteen niin sanotuilla puolinopeilla latauspisteillä kestää 2-3 tuntia automallista riippuen. Latauksen voi käynnistää joko tekstiviestillä tai rekisteröitymällä Fortum Charge and Drive-verkoston käyttäjäksi, jolloin lataus onnistuu RFID-avaimella tai mobiilisovelluksella. Latauksessa käytetään Type 2-latausjohtoa, joka on vakiintunut julkisissa latauspisteissä käytettäväksi standardiksi. Fortum Charge and Drive verkostoon kuuluu Pohjoismaissa yli 1400 latauspistettä, joista Suomessa on 120.
– Sähköautojen latausmahdollisuudet paranevat Suomessa nyt nopeasti. Loviisan kaupungin kanssa tehtävä yhteistyö on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme yhdessä edistää sähköistä liikennettä Suomessa. Latausmahdollisuus nähdään yhä useammin myös vetovoimatekijänä, oli kyseessä sitten kaupungin keskusta, kauppakeskus tai golfkenttä, Sami Saarilahti Fortumilta sanoo.
Myös Loviisan kehitysjohtaja Sten Frondén uskoo, että latauspisteet voivat houkutella Loviisaan lisää kävijöitä.
– E 18-moottoritieltä on vain kymmenen minuutin matka keskustaan. Uskomme, että latauspisteet osaltaan houkuttelevat turisteja kesäiseen Loviisaan. Toki latauspisteet palvelevat hyvin myös paikkakuntalaisia. Sähköinen liikenne on tulevaisuudessa tärkeä osa parempaa elinympäristöä, ja Loviisa haluaa olla tässä edelläkävijöiden joukossa, Frondén sanoo tiedotteessa.
Kun latauspisteet ovat käytössä, ne julkaistaan kartalla osoitteessa http://map.chargedrive.com.