Lapinjärvitalot laskeutuivat kuntalaisten keskuuteen

Tarkkaa puuhaa. Talot laskettiin perustuksille. Kuva Marita Itävuori
Kouvolassa asuntomessuvieraiden ihmeteltävinä olleet Lapinjärvitalot tuotiin pysyville sijoilleen keskiviikkona.

LAPINJÄRVI Ensimmäiset kaksi Lapinjärvitaloa siirrettiin paikoilleen jo aamu seitsemältä keskiviikkona. Puolen päivän aikaan oli vielä kahden talon vuoro.
Talot laskettiin kokonaisina valmiiden perustusten päälle.

Lapinjärveläiset Timo Anttila ja Anne Apajainen tulivat katsomaan taloja puolen päivän aikaan. He muuttivat varta vasten kävelyreittiään nähdäkseen talot.
– Hienolta näyttää! Äkkiä ne on pystytetty, Anttila arvioi.
Anttila ja Apajainen näkivät Lapinjärvitalot nyt ensimmäisen kerran, sillä asuntomessuilla Kouvolassa he eivät olleet käyneet. Niinpä heille jäi vielä arvoitukseksi, miltä talojen sisällä näyttää.
Anttila ja Apajainen asuvat parin kilometrin päässä. Kiinnostaisiko muuttaminen Lapinjärvitaloon?
– Voihan se tulla ajankohtaiseksi, mutta niin kauan kuin kunto säilyy, niin sitten ei.
Talojen asettaminen paikoilleen tapahtui uskomattoman nopeasti. Leveän kuljetuksen letka mateli kirkonkylälle idän suunnasta. Tontin kohdalla talo kiinnitettiin valjaisiin ja nostettiin yli sähköjohtojen.

Asukkaaksi voi hakea

Niina Hermunen maanrakennuksesta huolehtineen yrityksen työporukasta muisteli, että aamulla tulleiden talojen laittaminen pakoilleen vei ehkä vain vajaan tunnin.
Lapinjärvitalojen saapumisesta kirkonkylälle muodostui pienimuotoinen yleisötapahtuma, kun lähitalojen asukkaat tulivat seuraamaan operaatiota.
Ensimmäiset Lapinjärvitalot ovat kunnan vuokrataloja.
– Talojen asukkaaksi on edelleen haku kesken. Asukkaaksi voi vielä hakea, kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo.

Männistöntien toisella puolella, vastapäätä uudenkarheita Lapinjärvitaloja, on kunnan rivitaloja.
– Rivareita tullaan purkamaan alueelta, mutta ne ovat osin jo tyhjiä. Rivarit puretaan Onnikodin laajennuksen tieltä, Heikka lisää.

Onnikoti on tehostetun palveluasumisen yksikkö. Lapinjärven kunnan ja Mehiläisen yhteisyritys perustettiin kesäkuussa. Yhteisyritys tuottaa lapinjärveläisille tehostettua palveluasumista, päivätoimintaa sekä kotiin vietäviä palveluita syyskuusta 2019 alkaen.

Itsenäiseen asumiseen

Lapinjärvitalot on tarkoitettu ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen. Tavoitteena on, että jokaisella olisi mahdollisuus asua omassa omakotitalossa elämänsä loppuun saakka, jos niin haluaa.

Lapinjärven kunta aloitti vuonna 2016 ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen tarkoitetun pientalotyypin kehittelyn. Taloja kehitettiin yhdessä Aalto-yliopiston sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn kanssa.
Ensimmäiset neljä taloa tarjotaan vuokralle. Myöhemmässä vaiheessa Lapinjärvitalon voi myös ostaa valmistalona omaan käyttöön.

Lapinjärvitalot sijaitsevat lähellä senioripalveluja keskeisellä paikalla kirkonkylässä. Talot ovat osa Lapinjärven kunnan hanketta, jossa kehitetään muistiystävällistä taajamaa sosiaali- ja terveysministeriön tuen turvin.

Lapinjärvitaloissa on otettu huomioon turvallisuus ja helppokulkuisuus. Tilojen hahmottamista on helpotettu tehostevärein. Esimerkiksi keittiökalusteiden korkeutta voi säätää nappia painamalla.

Lapinjärvitalossa on yksi huone ja sen rakennusmateriaali on puu.
Minikokoiset 40 neliön suuruiset pientalot rakennetaan neljän talon kokonaisuuksiksi, joissa jokaisessa on yhteinen sisäpiha.

Konseptia on ollut kehittämässä kunnan, paikallisten asukkaiden, ARAn sekä Sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi Työterveyslaitos ja Muistiliitto.