Lapinjärvi käänsi työttömyyden laskuun

Lapinjärvellä työttömyys laski vuodessa eniten Uudenmaan kunnista, käy ilmi ELY-keskuksen kesäkuussa julkaistusta työllisyyskatsauksesta. Lasku oli peräti 25 prosenttia.

LAPINJÄRVI Onnistuneen työttömyyden hoidon taustalla on osittain kunnan kokeellinen Taitopaikka-valmennus.
– Halusimme tehdä itse työllisyyden parantamiselle jotain, kun tuntui, että työttömät eivät löytäneet töitä ja samaan aikaan monet yrittäjät valittelivat, että eivät löydä työntekijöitä, kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo.
Taitopaikka-toiminnassa alueen työttömät kutsutaan mukaan vapaaehtoiseen valmennusohjelmaan. Valmennusjakson aikana heidän tilanteensa kartoitetaan ja heille etsitään yksilöllisesti työ-, koulutus- tai työkokeilupaikka.
– Taitopaikka ei ole mikään työttömien puuhailukeskus, vaan tavoitteellinen toimintamalli, jossa etsitään henkilön vahvuudet yksilöllisesti ja laaja-alaisesti. Kaikilla on omat osaamisvahvuutensa, Taitopaikan työelämävalmentaja Joel Rosenberg toteaa.

Hyvä tyyppi hyvään yritykseen

Työnhakijat pääsevät valmennuksessa osaksi Taitopaikka-yhteisöä, jossa kokeillaan monipuolisesti eri työtehtäviä. Jakson aikana asiakkaiden sosiaaliset, psyykkiset ja työtaidot vahvistuvat .
Erityisen toimivan mallista on tehnyt yrityksiä kiertävä työvalmentaja ”Luotsi”, joka hakee kohdennetusti työpaikkoja työttömille.
– Usein yrittäjä etsii hyvää tyyppiä ja toisaalta ei ehdi käymään läpi raskasta rekrytointiprosessia. Luotsi auttaa yrityksiä ja työntekijöitä löytämään toisensa, Rosenberg toteaa.
Valmennusjakso päättyy ilahduttavan usein siihen, että Luotsi löytää alueen avoimista työpaikoista tai piilotyöpaikoista sopivan asiakkaalle.