Lapinjärven kunnan taloudesta

Kun Tiina Heikka tuli kunnanjohtajaksi tapahtui muutos kunnan talouden hoidossa. Edellinen kunnanjohtaja hoiti vastuullisesti kunnan taloutta. Heikka ja kunnanhallituksen Ulla Onnila eivät siitä juurikaan välittäneet.

Puhuin syksyllä 2015 kunnanhallituksessa puolen prosentit veronkorotuksen puolesta. En saanut kunnanjohtajalta enkä kunnanhallituksen puheenjohtajalta esitykselleni mitään tukea. Kunnanjohtaja sanoi, että veroa korotetaan vasta vuodelle 2018. Miten kävi? Kunnanhallitus ja -valtuusto käveli kokemattoman ja asioihin liian vähän perehtyneen kunnanhallituksen puheenjohtajan johdolla kunnanjohtajan yli peräkkäin kuin köyhän talon porsaat.

Kunnallisveroa ei korotettu. Talous on kunnan tärkein yksittäinen asia. Jos se sakkaa, sakkaa kaikki toiminta.
Viisaammat ja vastuuntuntoiset aikaisemmat päättäjät ovat toimillaan saaneet kunnantalouteen kumulatiivista ylijäämää. Nyt päättäjät aikovat käyttää sitä sumeilematta, kun itse eivät pysty hoitamaan asioita kunnollisesti ja vastuullisesti. Sellainen toiminta on moraalisesti kestämätöntä ja osoittaa, miten vähän päättäjiä kiinnostaa kunnan talouden vastuullinen hoitaminen.
Kunnanjohtaja ja -hallituksen puheenjohtaja puhuvat, että talous tasapainotetaan tulevaisuudessa. Suomalainen sananlasku sanoo: Pilvettömän taivaan sateita ei kannata povata.

Mikään tosiasia ei tue Lapinjärven kunnan talouden nopeaa paranemista. Me olemme kuntana joka tasolla menettäjä. Väkilukumme laskee, väestörakenne on vanhusvoittoista, eläkeläisiä on paljon ja merkittävä osa eläkkeistä on vielä aika pieniä. Yrityksiä ei tule eikä työpaikkoja synny. Nuoret lähtevät pois ja vanhat jäävät.
Mitä tekevät päättäjät? Elävät jossain maailmassa, mutta eivät suinkaan todellisuudessa.
Pienen kunnan pitäisi kaiken aikaa pitää taloutensa varsin hyvänä. Silloin sillä olisi varaa ottaa vastaan menojen äkkinäisen muutoksen huonompaan suuntaan. Sellainen toiminta vaatii syvälliseen ja realistiseen ajatteluun pystyviä päättäjiä.
Nyt sellaisia ei ole.

Pekka Puranen
entinen kunnanvaltuutettu
Lapinjärvi