Lapinjärven kirkon havupuiden kaatoon ei löydy lupaa

Muutos. Kirkon ympäristö ennen ja jälkeen. Kirsti Karhu on kuvannut paljon Lapinjärven maisemia ja hätkähti puiden kaatoa. Kuvat Kirsti Karhu
Lapinjärven ruotsalaisen kirkon lähellä kasvaneet kaksi kookasta havupuuta kaadettiin maanantaina.

LAPINJÄRVI Maisemaa vahvasti muuttanut toimenpide herätti asukkaiden huomiota tiistaina ja asiasta keskusteltiin sosiaalisessa mediassa vilkkaasti. Luontokuvausta harrastavan asukkaan ennen ja jälkeen -kuvat kirkkopihasta osoittavat eron ennen kaatoa ja sen jälkeen.

Kaadetut puut ovat kirkon pääoven vierellä kasvanut hopeakuusi ja kirkon sivustan harmaapihta. Loviisan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Niklas Turku mainitsi puhelimessa tiistaina, että puunkaadolle on saatu toimenpidelupa ”kauan sitten”. Tarkkaa ajankohtaa hän ei muistanut.

”Edellytetään maisematyölupaa”

Rakennustarkastaja Miia Hento Loviisan rakennusvalvonnasta varmisti, että näiden puiden kaato edellyttää ehdottomasti maisematyölupaa. Maisematyölupa on voimassa kolme vuotta. Toimenpidelupa on voimassa enintään viisi vuotta. Lupaa ei löydy tältä ajalta.

Loviisa on hoitanut Lapinjärven rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun viranomaistehtäviä vuoden 2013 alusta alkaen.
– En kyllä tavoittanut mitään lupaa näillä tiedoilla, Hento totesi puhelimessa etsittyään lupatietoa sähköisestä arkistosta eri hakutekijöillä.
Hän sanoi myös, että jos hakija on luvan saanut, kopio siitä löytyisi hakijalta.
– Luvassa on usein ehtoja.

Lisää aiheesta Loviisan Sanomissa perjantaina 23.3.

Marke Kalliola

Juttua tarkennettu 23.3. klo 8 maisematyöluvan ja toimepideluvan voimassaoloaikoja koskien.