Lapinjärveläinen elinkautisvanki Lauri ”Late” Johansson pääsee vapaaksi kesäkuussa 2020

Uskossa. Lauri "Late" Johansson puhui uskostaan entisen kotikuntansa Lapinjärven kirkossa vuoden 2017 kesäkuussa: Kuva: Susa Heiska.
Helsingin hovioikeus on päättänyt hyväksyä kolmesta murhasta tuomitun lapinjärveläisen elinkautisvangin Lauri ”Late” Johanssonin anomuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen 1.6.2020. Tuolloin Johansson olisi istunut vankilassa yhteensä noin 18 ja puoli vuotta. Puolen vuoden koevapauden on määrä alkaa jo kuluvan vuoden joulukuussa.

PIEKSÄMÄKI/LAPINJÄRVI Johansson tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuoden 2002 joulukuussa vuonna 2001 tehdystä murhasta ja neljästä ampuma-aserikoksesta elinkautiseen vankeuteen. Niiden lisäksi Johansson oli vankeudessa tunnustanut vuosina 1992 ja 1998 tekemänsä murhat. Korkein oikeus vahvisti Johanssonin elinkautisen vuoden  2004 marraskuussa.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan Johanssonin ehdonalaiseen vapauttamista puolsivat muun muassa rikollisjärjestöstä ja sen johtajuudesta eroaminen, omaehtoinen kahden murhan tunnustaminen sekä pitkäaikainen päihteettömyys ja poistumislupien moitteeton sujuminen.

”Vankilassa hakija oli kirjoittanut ylioppilaaksi ja osallistunut aktiivisesti erilaisiin kursseihin ja toimintoihin. Hakija oli myös käynyt poistumisluvillaan kutsuttuna puhujana erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa ja kirjoittanut kolumneja”, hovioikeuden päätöksessä todetaan.

–Kiitollinen saan olla, että olen tällaisen yhteiskunnan jäsenenä, jossa jokaiselle annetaan mahdollisuus. Mentäisiin mihin tahansa muualle maailmalla, en olisi näin vähällä selvinnyt tällä taustalla, kommentoi Lauri Johansson Radio Deille.

Late Johansson on istunut viimeiset viisi vuotta Naarajärven avovankilassa Pieksämäellä. Hän jätti Helsingin hovioikeudelle vuonna 2017 toisen hakemuksensa ehdonalaiseen vapauteen pääsemisestä. Edellinen hakemus oli hylätty keväällä 2016.

– Olen kahdeksan vuotta käynyt lomilla ja ne ovat menneet moitteetta. Päihteistä on tullut viimeinen positiivinen testi vuonna 2006. Ei ole mitään merkintöjä ollut enää yli kymmeneen vuoteen. Avolaitostyöelämässä olen ollut reilut viisi vuotta. Oma vaikutus varmaan ollut silläkin, että kun kaksitoista vuotta sitten, kun tulin uskoon, tunnustin vanhat juttuni ja tein pesäeron alamaailmaan, kertoi Johansson Radio Deille.

Radio Dein haastattelussa Johansson näki suurimpana riskinä tulevaisuudelleen sortumisen uudelleen huumeisiin. Johansson käytti ja myi amfetamiinia 20 vuotta.

– Jos siihen retkahdan, niin sitten on vaara olemassa. Olen viimeksi käyttänyt huumeita vuonna 2009. Siitä tulee kesällä kymmenen vuotta. Niinhän se on kuin alkoholistilla, että niin kauan pärjää, kun ei ota yhtään huikkaa. Vannomaan en lähde senkään takia, että Jeesus opettaa, ettei saa vannoa, mutta minun puheeni huumeiden kohdalla on: ”Ei, Ei, Ei”, Johansson avautui Radio Deissä

Hovioikeuden käytettävissä oli hakemuksen ja Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon lisäksi muun muassa Naarajärven vankilan ja Psykiatrisen vankimielisairaalan lausunnot. Myös Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista.

Linkki: Loviisan Sanomat 13.6.2017: ”Muuttuuko ihminen?”

FAKTA:
  • Elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta.
  • Vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus. Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksella.
  • Maksimi elinkautinen on Suomessa keskimäärin 14,6 vuotta ja pisin on ollut 22 vuotta.