Läpänheitto meni liiallisuuksiin äänestyspaikalla

Viime sunnuntain presidentinvaaleissa kaikki ei sujunut aivan kuin olisi pitänyt äänestyspaikalla Valkossa.
Vaalivirkailija oli kommentoinut kahden nuoren äänestämistä muun muassa vitsaillen näiden sukulaisten äänestämisestä.

Nuorten mielestä virkailijan käytös ei ollut sopivaa ja he tekivät tapahtuneesta kirjallisen valituksen keskusvaalilautakunnalle.
Kaupungin hallintojohtaja Kristina Lönnfors kertoo, että valitukseen on vastattu. Lisäksi sekä kyseisen vaalilautakunnan puheenjohtajaan ja vaalivirkailijaan on oltu yhteydessä.
– Kaupungin puolelta asia on selvitetty. Kiinnitämme asiaan vastaisuudessa enemmän huomiota vaalitoimitsijoiden koulutuksessa.

Lönnfors painottaa, että äänestäjien kommentointi ei ole missään nimessä hyvää toimintatapaa. Vitsailu on mennyt pieleen, mutta huono huumori ei kuitenkaan ole rikos.

Kirjalliset valitukset vaalitoimitusta koskien ovat hyvin harvinaisia ja Lönnfors arvioi, että nyt tullut valitus saattaa olla ainoa laatuaan. Sanallista palautetta vuosien varrella on kuitenkin tullut jonkin verran.

– On heitetty läppää, harrastettu vääränlaista vitsailua. Liiallinen tuttavallisuus ei ole paikallaan.

Toisaalta palautetta on tullut siitäkin, että äänestystapahtuma on liian vakava tilaisuus.
– Miten olla ystävällinen, mutta ei tuttavallinen. Se on tasapainoilua.

Lönnfors lisää, että liiallinen jutustelu saattaa herpaannuttaa vaalivirkailijan huomiokyvyn, jolloin virheiden mahdollisuus lisääntyy. Äänestystapahtuman pitäisi olla kaikille äänestäjille sopivan rauhallinen.

Lönnforsin mukaan tuoreesta tapauksesta otetaan oppia ja sitä käytetään esimerkiksi vaalivirkailijoiden koulutustilaisuuksissa.