Päätös. Saara Lång ja Antti Väkevä säästelivät ryhmäpäätöksensä valtuuston kokoukseen. Kuva Auli Henriksson
Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta toi muutoksia myös Loviisan kaupunginvaltuustoon.

LOVIISA Loviisan kevään vaaleissa valittu kaupunginvaltuusto istui keskiviikkona toista kertaa. Valtuuston perussuomalaiset jäsenet Saara Lång ja Antti Väkevä ilmoittivat perussuomalaisten valtuustoryhmän lakkauttamisesta ja uuden sitoutumattomien valtuustoryhmän perustamisesta. Lång toimii ryhmän puheenjohtajana ja Väkevä varapuheenjohtajana. Heidän lisäkseen uuteen ryhmään siirtyvät varavaltuutetut Vesa Peltoluhta ja Veli-Matti Mettinen.

Ryhmän puheenjohtaja Saara Lång toteaa, ettei hirveästi tarvinnut miettiä ryhmän perustamista.

– Lakkautetusta perussuomalaisten valtuustoryhmästä kaikki olivat jo eronneet puolueesta tai miettivät sitä, hän sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia, kun joukko perussuomalaisia kansanedustajia irtautui omaksi Uusi vaihtoehto –eduskuntaryhmäkseen Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan jälkeen. Näin nykyinen hallitus jatkaa ja muodostuu nyt keskustan ja kokoomuksen lisäksi Uusi vaihtoehto –ryhmästä. Uusi vaihtoehto –ryhmään kuuluu 20 entistä perussuomalaista kansanedustajaa, mukana puolueen entinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini.

”Ei tuntunut omalta”

Lång toteaa, ettei perussuomalainen puolue tuntunut omalta Uusi vaihtoehto -ryhmän perustamisen jälkeeen.

– Siihen siirtyi iso osa kansanedustajia, jotka tunnen henkilökohtaisesti ja joiden työtä pidän arvossa, hän pohtii.

Sitä, miten uusi valtuustoryhmä tulee vaikuttamaan paikallistasolla, hän ei osaa sanoa. Omaan työskentelyyn tai linjaan vaihdos ei tule vaikuttamaan.

– Puolueen tulevaisuudesta en osaa sanoa mitään muuta kuin, että omasta puolestani olen tyytyväinen tilanteeseen.

Hän lisää, että jos asiaa haluaa katsoa positiiviselta kantilta, niin nyt on win-win -tilanne. – Toisaalta pystytään jatkamaan työtä hallituksessa ja puolue voi Halla-ahon johdolla pitää yllä hyvinkin tarpeellista keskustelua. Ylilyöntejä voi tulla, niin kuin on tullut aiemminkin, mutta ilman ääripäiden mielipiteiden ilmauksia ei keskitietäkään voi löytyä, hän kuvailee.

Juttua täydennetty 18.55 Saara Långin kommenteilla.