Lähes 800 jouluvierasta Lilla Ljuvassa

Vieraita. Lilla Ljuvan omistaja Nina Wiklund (vas.) esitteli vieraille ruusuista tehtyä katosta roikkuvaa koristetta. Kuva Eija Kosonen
Suomen kolmanneksi kauneimmaksi kodiksi valittu Lilla Ljuva houkutteli viikonloppuna lähes 800 jouluvierasta. Kotinsa yleisölle avannut Nina Wiklund on iloinen pikkutalonsa saamasta huomiosta ja odottaa ensi viikonloppuna yhtä suurta yleisömäärää.

LOVIISA Loviisan avoimiin joulukoteihin pääsi tutustumaan lauantaina ja sunnuntaina Loviisan keskustassa ja Ruukissa. Uusi mahdollisuus on tulevana viikonloppuna. Silloin ovensa pitävät auki vain keskustan kodit.

Nina Wiklundin omistama Lilla Ljuva on ollut mukana avoimet joulukodit -tapahtumassa aiemminkin, mutta nyt kävijämäärä oli tuntuvasti suurempi kuin ennen. Pieni talo tuli äskettäin suuren yleisön tietoisuuteen, sillä se valittiin MTV:n Suomen kaunein koti -ohjelmassa maan kolmanneksi kauneimmaksi kodiksi.
– Valinta lisäsi kävijämäärää. Suurin osa vieraista kertoi tulleensa sen takia, Wiklund toteaa.

Hänen laskujensa mukaan talossa kävi noin 780 vierasta.
– Pihalle syntyi muutaman kerran jonoa. Monet eivät valitettavasti ymmärtäneet, että taloni on melko pieni eli sisälle ei vaan mahdu, vaikka kuinka haluaisi.

Wiklund kertoo saaneensa kävijöiltä vain positiivista palautetta.
– Kiitosta tuli ylipäätään siitä, että avasin oveni ja erityisesti siitä, että osallistuin Suomen kaunein koti -ohjelmaan. En osannut arvata, että se merkitsee niin paljon.
Kävijöitä lämmitti myös terassilla tarjoiltu glögi sekä piparit.
– Hyvää palautetta tuli siitä, että ne eivät maksaneet mitään.

Wiklund toteaa, että viikonlopusta jäi hyvä olo.
– Ihmiset olivat vain niin ihania ja ystävällisiä. Odotan innolla ensi viikonloppua, valmistan glögiä ja toivon hyviä kelejä. Toivon myös, että ulko-oven kahva ja lukko kestäisivät vielä, sunnuntaina ne tuntuivat juuttuneen totaalisesti.
Wiklund arvelee, että ensi viikonloppuna vieraita tulee suunnilleen saman verran.

Joulukodit houkuttelevat

Heli Miettinen ja Anitra Satama ajelivat lauantaina Porvoosta Loviisaan.
– Tämä on toinen kerta, kun tulemme katsomaan joulukoteja ja hakemaan joulun tunnelmaa. Joulukodit on se juttu, joka vetää meitä tänne. Porvoossa tällaista avoimia joulukoteja ei ole, naiset toteavat Lilla Ljuvan jouluun tutustuessaan.

Pieni talo viehättää molempia.
– Täällä näyttää viihtyisältä ja mukavalta. Kuulimme myös, että tämä on Suomen kolmanneksi kaunein koti, joten pitihän sitä tulla katsomaan.
Joulukodeista naiset arvelevat saavansa vinkkejä myös oman kodin jouluun.
– Pienet lattia- ja pöytäkuuset ovat aika kivoja. Samoin se, että kodeissa on paljon luonnonmateriaaleista tehtyjä joulukoristeita.

Ruukin kautta

Miettinen ja Satama aloittivat joulukierroksensa Ruukista.
– Saimme tietää, että Ruotsinpyhtään kirkossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu. Kävimme katsomassa sitä ja hienohan se on. Samalla tutustuimme kirkkoon.

Ruukin joulumarkkinoilta tavaraa tarttui mukaan ”auton täydeltä”.
– Ruukista löysimme esimerkiksi metallisen amppelin, silkkihuivin ja koiran heijastinliivin.

Omissa kodeissaan Miettinen ja Satama kertovat viettävänsä perinteistä joulua.
– Teen jouluvalmisteluja pikku hiljaa niin, että valmista tulee joulun alla. Joulupöytään paistan kinkun ja teen laatikot. Tärkeintä minulle on oikea joulun tunnelma, Satama pohtii.

Lilla Ljuvasta kaksikko lähti tutustumaan myös muihin Loviisan joulukoteihin.
Loviisan keskustan joulukodit ovat avoinna 8.–9.12. kello 10–17.