Lääkkeiden hätätoimituksiin jouduttu turvautumaan Loviisassa

Hankaluuksia. Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet tuntuvat myös Loviisan apteekissa. Kuva: Marita Itävuori
Puutteet lääketukkuri Oriolan lääketoimituksissa haittaavat edelleen apteekkien toimintaa. Kruunu-apteekki on joutunut turvautumaan hätätoimituksiin.

LOVIISA – Lääkkeiden saatavuuden kanssa on ollut ongelmia. Tilanne on kuitenkin parempi verrattuna kuukauden alkuun. Lääkinnällisten tarvikkeiden ja ei-lääkkeellisten tuotteiden saatavuus on edelleen huono, apteekkari Tommi Saarelainen Kruunu-apteekista kertoo.

Apteekeissa pyritään kaikin keinoin varmistamaan elintärkeiden ja kriittisten lääkehoitojen jatkuvuus ja potilasturvallisuuden säilyminen, Apteekkariliitto kertoi alkuviikolla.

Saarelaisen mukaan kaikki hätätoimituksetkaan eivät ole tulleet ajoissa.

– Hätätoimituksiin on jouduttu turvautumaan. Kaikki hätätoimituksetkaan eivät ole tulleet ajoissa. Joistakin valmisteista on jouduttu toimittamaan pienempiä määriä. Eläinlääkkeiden osalta on ollut saatavuusongelmia muun muassa insuliinien osalta.

Myös eläinlääketoimitukset ovat takkuilleet. Lapinjärvellä toimivan Amerikan Porsaan toimitusjohtaja Guy Bosas kuitenkin kertoo, että lääkkeiden kanssa ei ole ilmennyt ongelmia. Yksi syy tähän on, että sikatiloilla on rokotusohjelmat, joiden vuoksi rokotteet hankitaan hyvissä ajoin.

Apteekkariliiton apteekeilta keräämien tietojen mukaan Oriolan lääketoimituksissa on edelleen puutteita, jonka vuoksi useimpien apteekkien varastot niin ihmis- kuin eläinlääkkeissä ovat nyt tavallista suppeammat.

Apteekeissa pyritään kaikin keinoin varmistamaan, että elintärkeät ja kriittiset lääkehoidot jatkuvat ja potilasturvallisuus säilyy.

Oriolan ongelmat lääketoimituksissa alkoivat syyskuun alussa, kun yhtiö otti käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän. Se ei ole toiminut odotetulla tavalla.

Lääkealan valvontaviranomaisen Fimean mukaan Oriolalla on edelleen vaikeuksia toimittaa kaikkia lääkkeitä normaalissa aikataulussa. Lääkejakelua hoidettiin alkuviikon tiedotteen mukaan edelleen osittain erityisjärjestelyin. ”Syyskuun alussa uusittuun toiminnanohjausjärjestelmään on tehty korjauksia, mutta Oriola ei pysty antamaan aikatauluarviota tilanteen normalisoitumisesta.”

Fimea on sopinut Oriolan kanssa, että lääketukkuri ottaa seuraavien viikkojen aikana yhteyttä kaikkiin asiakkaisiinsa ja selvittää tilausten ja toimitusten tilanteen. Oriola sopii myös kaikkien asiakkaidensa kanssa erikseen, miten puuttuvat toimitukset käsitellään ja uudet tilaukset tehdään.

Fimea valvoo

Lääkkeiden tukkukauppa vaatii Fimean myöntämän toimiluvan. Fimea valvoo luvanhaltijoita tarkastuksin ja antaa tarvittaessa määräyksiä havaittujen puutteiden korjaamiseksi. Nämä valvontakeinot ovat olleet käytössä myös Oriolan tapauksessa.

Lääkelaki antaa Fimealle myös oikeuden keskeyttää tai rajoittaa luvanhaltijan toimintaa tai peruuttaa toimilupa kokonaan, mikäli toiminnalle asetettuja vaatimuksia tai viranomaismääräyksiä ei noudateta. Tällaisissa tilanteissa kokonaisuutta arvioidaan aina myös potilasturvallisuuden ja lääkkeiden saatavuuden kannalta.