Kylttitalkoot lauantain tukimielenosoitukseen

Kylttitalkoissa. Eddie Bruce ja Anu Laitinen tekivät kylttejä huomiseen mielenosoitukseen Antinkylässä. Kuva: Marita Itävuori
Ihminen valitsee pelon ja rakkauden välillä, Anu Laitinen miettii tehdessään sydämenmuotoista kylttiä karkotusuhan alla elävän lapsiperheen tukemiseen järjestettävään mielenosoitukseen.

ANTINKYLÄ Lauantaina Loviisan torilla järjestettävään tukimielenosoitukseen nikkaroitiin kylttejä ainakin Loviisan Antinkylässä ja Lapinjärven kirkonkylässä torstaina. Lisää kylttejä tehdään perjantaina Kuggomissa.

Mielenilmaus pidetään seitsenlapsisen irakilaistaustaisen perheen tukemiseksi. Perhe, jossa on seitsemän pientä tytärtä, sai käännytyspäätöksen viikko sitten. Viimeistään tänään tuomioistuimeen jätetään anomus karkotuksen pysäyttämiseksi. Lapsista kolme nuorimmaista on syntynyt Suomessa.

Anu Laitisen vuonna 1939 rakennetussa puutalossa nikkaroivat torstaina kylttejä myös Dunja Katz ja Eddie Bruce. Kaikki kolme ovat tyytyväisiä siihen, että he voivat tehdä jotain konkreettista.

– Turhautuminen on kasvanut siihen, mitä Suomessa ja muualla tapahtuu. Ihmiset halutaan jaotella meihin ja heihin. Tässä voimme tehdä jotain konkreettista. Osoitamme mieltä siksi, että tämä tuntuu! Saa tuntea jotain, Katz sanoo.

– Ihmiselle on annettu järki ja tunne. Miten vastata: pelolla vai rakkaudella? Näkeekö ruusussa kukan vai piikit? Laitinen miettii.

Heidän mielestään on nurinkurista ajatella, että koska kaikkia hädässä olevia ihmisiä ei voi pelastaa, ei sitten pelasteta yhtäkään.

Irakilaistaustaisen lapsiperheen tilanne on koskettanut monia sekä Loviisassa että eri puolilla maata.

”Onnellinen lapsuus kuuluu kaikille”, Katz kirjoittaa. ”Loviisa = turvapaikka”, lukee toisessa. ”Mitä on ihmisarvo?” kolmannessa.

Nyt puhutaan oikeasti arvoista, Laitinen kiteyttää.

Eri puolilla Loviisan seutua tehtäviin kyltteihin on saatu materiaalia, puuta ja pahvia, lahjoituksina. Poliittiset kannanotot ovat mielenilmauksen järjestäjien mukaan pannassa.

Lasten asema heikentynyt

Perheen tueksi perustettiin viime lauantaina Facebook-tukiryhmä ”Loviisan tyttöjen palautukselle seis!”. Ryhmässä oli eilen iltapäivällä 5 633 jäsentä. Nettiadressin oli allekirjoittanut 8 452 ihmistä.

Facebook-ryhmässä perheen tukihenkilö Timo Raivio kertoi eilen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan vastauksesta:

”Kiitos teille jokaiselle, että pidätte esillä lapsen oikeuksia. Tällä suunnalla olemme koko ajan yhteydessä moniin eri toimijoihin, jotta lapsen etu otetaan tosissaan tehtäessä turvapaikkapäätöksiä. Viime viikkoina olen keskustelut niin Migrin, sisäasiainministeriön, Euroopan komission kanssa, myös Euroopan Neuvoston tasolla.”

Kurttila totesi viime vuonna hallitukselle antamassaan lausunnossa, että turvapaikanhakijoita ja jo oleskeluluvan saaneita koskevaa lainsäädäntöä on viime vuosina muutettu hallituksen toimesta nopealla aikataululla ja toimenpiteet ovat heikentäneet lasten asemaa. ”Tämä on koskenut muun muassa perheenyhdistämistä, kielteisistä turvapaikkapäätöksistä valittamista ja säilöönottoa. Nämä hankkeet ovat lähes poikkeuksetta heikentäneet maahanmuuttajalasten asemaa.”

Kurttilan mukaan Suomen valitsema linja näyttäytyä ei-haluttuna turvapaikkana on ongelmallinen lapsen oikeusturvan ja hänen hyvinvointinsa kannalta.

”Lapsiasiavaltuutettu katsoo, että ulkomaalaislainsäädäntö on kirjoitettu epäselvästi ja puutteellisesti. Hyvän hallinnon ja lapsen oikeusturvan kannalta perheenyhdistämistä koskevissa päätöksissä ei aidosti pystytä tekemään lapsen edun mukaista arviota.”

Kurttila on antanut Suomen hallitukselle useita arvioita, joissa tulee esille turvapaikkavalmisteluun liittyviä ongelmia.

Tukimielenosoitus
  • Perheen hyväksi järjestettävä tukimielenosoitus alkaa Loviisan torilla lauantaina kello 14.