Kuuntele Loviisan Sanomien uutisia uudessa äänilehtipalvelussa

Jokaisessa Loviisan Sanomien nettijutussa on punainen nuolipainike, jota klikkaamalla palvelu lukee ääneen jutun tekstisisällön.
Loviisan Sanomat on ottanut nettisivuillaan käyttöön uuden digitaalisen äänilehtipalvelun, joka lukee paikallislehden nettisivujen tekstiuutisia ja muita kirjoituksia ääneen. Laita äänet päälle ja testaa palvelua klikkaamalla yllä oikealla olevaa pientä punaista nuolipainiketta.

LOVIISA Jokaisen uutisen, mielipidekirjoituksen ja muun jutun alussa on punainen nuolipainike, jota klikkaamalla naispuolinen konelukija (Eli minä heippa!) lukee sivun tekstit ääneen. Uutistenlukija toimii myös mobiililaitteilla. Lukupalvelu on Muhoksella toimivan suomalaisen Voice Intuitive Oy:n kehittämä.

Palvelu on tarkoitettu esimerkiksi näkövammaisille, ja sillä on kätevä kuunnella uutisia sekä kirjoituksia myös mobiililaitteilla esimerkiksi autoillessa tai lenkkeillessä.

– Loviisan Sanomilla on monia lukijoita, joiden näkökyky on heikentynyt, ja uutisten sekä muiden kirjoitusten lukeminen on käynyt työlääksi. Meiltä on myös toivottu äänitteitä näkövammaisten kuultavaksi, mutta niiden toimittaminen perinteisillä tavoilla olisi työlästä ja kallista verrattuna tähän automaattiseen konelukijaan, kertoi Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson. Äänipalvelu on käytössä ilman viiveitä heti, kun uutinen on julkaistu.

– Digitaalisen konelukijan naispuolinen ääni on mielestäni miellyttävää ja selkeää sekä sujuvaa suomenkieltä. Äänilehti parantaa paikallislehden palveluja ja tuo lehden sisältöjä myös erityisryhmien ulottuville, Henriksson kommentoi.

Digitaaliset palvelut kaikkien saataville

Äänipalvelun taustalla on EU:n saavutettavuusdirektiivi, ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö, jotka vaativat viranomaisia tarjoamaan digitaaliset palvelut kaikkien, myös näkövammaisten ja oppimisvaikeuksista kärsivien saavutettaville. Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019, ja saavuttavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019.

Saavutettavuusvaatimus ei koske yksityisiä yhtiöitä eikä sanomalehtiä, mutta Loviisan Sanomat on lain hengessä halunnut tarjota sisältöjään myös näkövammaisten ja muiden erityisryhmien saataville.

Teknisesti palvelu toimii siten, että painiketta klikkaamalla Lovarin sivusto lähettää artikkelitekstin Text to Speech-palveluun, joka puolestaan lähettää ja käynnistää käyttäjän selaimelle äänitiedoston.

Lovarin juttujen lukupalvelu on kehitysvaiheessa. Alkuvaiheessa äänipalvelua käytetään Lovarin verkkosivuilla julkaistavien tekstien lukemiseen, mutta tulevaisuudessa sillä on mahdollista lukea myös digilehden koko sisältö. Nettisivuilla julkaistaan vain osa Loviisan Sanomien sisällöstä.

Ääneen perustuva käyttö lisääntyy

– Mobiililaitteiden käyttö ja ohjaaminen äänen avulla lisääntyy lähivuosina. Ennustetaan, että viiden vuoden kuluttua internetin ääneen perustuva käyttö olisi jo 30 prosenttia kokonaiskäytöstä. Esimerkiksi äänikirjamarkkinat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2017, kertoi Voice Intuitive Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Räisänen.

Älypuhelimissa äänilukupalvelun punainen nuolipainike on painikerivin oikealla laidalla. Klikkaa sitä.