Kuumuus käy lemmikinkin voimille

Illalla hepuli. Espoolainen viiden kuukauden ikäinen pitkäkarvainen saksanseisoja Rico vieraili alkuviikosta emäntänsä perheen kesämökillä Loviisassa. Päivisin Rico ottaa rauhallisesti, mutta illan hieman viiletessä iskee hepuli. Kuva Janne Kallio
Pitkittynyt hellejakso saattaa aiheuttaa kotieläimelle kohtalokkaan lämpöhalvauksen. Autoilua, ulkoilua ja lenkkeilyä karvaisen kaverin kanssa kannattaa välttää päivän kuumimpina tunteina.

LOVIISA Pitkään jatkunut ja erilaisten ennusteiden mukaan vielä pitkään jatkuva hellejakso alkaa kuormittaa iäkkäiden ja sairaiden ihmisten lisäksi myös lemmikkieläinten hyvinvointia.

Koirat ja kissat kärsivät kuumuudesta aiheutuvasta voimien hupenemisesta ja nääntymyksestä ihmistä herkemmin, sillä niiltä puuttuu ihmiseltä löytyvä kyky säädellä ruumiinlämpöään hikoilemalla.
– Koirahan ei hikoile kehon alueelta. Koiralla lämmön säätely tapahtuu hengityksen kautta lämpöä haihduttamalla, eli läähättämällä, kertoo Loviisan Eläinklinikka Lovetin eläinlääkäri Ilona Gibala.

Läähättämällä koira vaihtaa kehostaan lämmintä ilmaa viileämpään, mutta jos ilman ja ympäristön lämpötila on korkea, ei läähätyksellä ole sen kummempaa merkitystä. Tästä syystä koirat ovat erityisen herkkiä korkeille lämpötiloille.
– Pahimmassa tapauksessa koira voi saada lämpöhalvauksen ja kuolla.

Tapauksia ei tiedossa

Ilona Gibala sanoo, että hänen tiedossaan ei ole Loviisan seudulla sattuneita lemmikkien lämpöhalvaustapauksia.
– Omistajat ovat yleisesti ottaen varsin tiedostavia, mutta ainahan voi sattua vahinkoja. Muutamat koiranomistajat ovat kyllä ottaneet meihin kuumuuden vuoksi yhteyttä ja olleet lemmikistään huolissaan, Gibala kertoo.

– Täällä Loviisassa tilanne ei ehkä ole niin paha kuin esimerkiksi sisämaan kaupungeissa, sillä meren läheisyys helpottaa hieman hautovaa kuumuutta. Pahin yhdistelmä koiran kannalta ulkoilmassa on suoraan paistava aurinko ja kuuma asvaltti.

Auto on kuolonloukku

Koiran kannalta kaikista viheliäisin paikka helteellä on kuitenkin auto. Lämpötila kohoaa paikallaan olevassa, ilmastoimattomassa autossa koiran kannalta hengenvaarallisiin lukemiin jopa minuuteissa.

Lämpöhalvaukseen riittää että koiran ruumiinlämpö kohoaa yli 41 asteen ja tila voi kehittyä kuumassa autossa hyvinkin nopeasti.
– Sitä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että koiraa tai kissaa ei kuumana päivänä pidä jättää autoon odottamaan edes lyhyen kauppareissun ajaksi. Lemmikki on viisainta jättää lämpimänä päivänä autoillessa kotiin, jos se on suinkin mahdollista. Myös pitkät automatkat ovat helteessä raskaita, vaikka ilma autossa vaihtuisikin, Gibala tietää.
– Pidempi automatka koiran kanssa kannattaa ajoittaa näillä keleillä iltaan.

Lenkille vasta illalla

Autoon jättämisen lisäksi myös kova treeni, tai jopa pelkkä lenkkeily kuumimmilla keleillä altistavat koiran lämpöhalvaukselle. Ilona Gibala kertookin havainneensa Loviisassa liikkuvan paljon koiran ulkoiluttajia iltaisin, kun aurinko laskee.

Viilennystä. Koiran oloa helteellä voi helpottaa kastelemalla tämän käpälät. Vesi ei kuitenkaan saa olla liian kylmää, ettei eläin mene shokkiin. Kuva Janne Kallio

– Ulkoilu koiran kanssa on viisainta tehdä aamulla tai illalla ja rankemmat treenit on syytä jättää kokonaan väliin, hän toteaa. Koirakaan ei nauti muuten kovin mielekkäästä tekemisestä näillä ilmoilla, mutta ei osaa sitä isännälle tai emännälle kertoa.

Lyhytkuonoiset riskiryhmässä

Eri rodut kestävät kuumuutta vaihtelevasti. Gibalan mukaan lämpöhalvauksen saamisen kannalta riskiryhmiä ovat kaikki isokokoiset koirat, pohjoiset ja pitkäkarvaiset rodut ja kuononsa pienuuden johdosta heikomman lämmönsääntelykyvyn omaavat lyhytkuonoiset koirat, kuten mopsi, bostonin terrieri, kiinanpalatsikoira ja bulldogit.
– Lisäksi pennut, iäkkäät, sydänvikaiset ja ylipainoiset koirat kestävät kuumuutta huonosti.

Vettä ja varjoa

Kuumalla ilmalla koiralla pitää olla jatkuvasti mahdollisuus päästä varjoon ja sillä on syytä olla raikasta vettä tarjolla. Lemmikin oloa voi helpottaa myös monenlaisilla kotikonsteilla, kuten kastelemalla tassut ja turkin. Koiraa ei kuitenkaan kannata kastella jääkylmällä vedellä.
– Liian nopea lämpötilan lasku voi aiheuttaa koiralle shokin, Gibala sanoo.

Lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa nopea ja äänekäs hengitys, korkea ruumiinlämpö, uupumus, oksentelu ja ripulointi, hengitysvaikeudet, poissaolevuus, korkea syke ja voinnin yleinen romahtaminen. Lopuksi seuraa kooma ja kuolema.

Ensiapua nopeasti

Jos koiran epäilee kaikesta ennakoinnista huolimatta saaneen tai olevan saamassa lämpöhalvauksen, on ensiaputoimiin syytä ryhtyä mahdollisimman ripeästi.

– Välitön siirto viileään paikkaan ja mielellään koko koiran, ainakin käpälien sisäpintojen, alavatsan ja kaulan valelu viileällä, mutta ei liian kylmällä vedellä auttavat. Lisäksi koiran ympärille voi kääriä viileällä vedellä kasteltuja pyyhkeitä, Gibala kertoo.

Jäähdytyksen voi lopettaa, kun koiran ruumiinlämpö on laskenut noin 39 asteeseen. Mikäli koira on tajuissaan ja kykenee juomaan, sille on hyvä antaa viileää vettä. Lämpöhalvauksen saanut koira on aina syytä viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi, sillä sen sisäelimet ovat saattaneet vaurioitua.

Eläinlääkäri Ilona Gibala kertoo, että Loviisan Eläinklinikka Lovetiin voi soittaa, mikäli epäilee lemmikin saaneen lämpöhalvauksen.
– Annamme puhelimessa ilmaiseksi neuvontaa ja toimintaohjeita hätätapauksen sattuessa.
Lovetin numerossa 019-543115 vastataan arkisin ma-pe klo 10 – 18.