Kurkistus taideaarteisiin

Taiteenystävä. Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom (oik.) on kerännyt työhuoneensa seinille runsaasti taidetta. Yleisö pääsi tutustumaan teoksiin sunnuntaisella taidekierroksella. Kuva Eija Kosonen
Lähes 60 kiinnostunutta kävi kurkistamassa kaupungin tiloissa olevia taideteoksia sunnuntaina. Erityistä mielenkiintoa herätti kaupunginjohtajan työhuoneen taidemaailma.

LOVIISA Keväisen taidekierroksen järjesti Svenska kulturfondenin taidekokoelmaa hallinnoima Pro Artibus -säätiö. Sen omistamia taideteoksia on Loviisan kaupungin tiloissa kaikkiaan 16.

Runsaan yleisön kerännyt kävelykierros alkoi raatihuoneelta, sen vanhasta valtuustosalista. Siellä säätiön kuraattori, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen kertoi säätiön kokoelman taustoista.

Aloitus. Liikkeelle lähdettiin Aleksanteri II:n valvovan silmän alta. Edessä kierroksen vetäjä Juha-Heikki Tihinen. Kuva Eija Kosonen

– Säätiön kokoelmiin kuuluu yli 1 200 teosta ja määrä kasvaa koko ajan. Säätiö myös tuottaa teoksia kokoelmaansa tekemällä yhteistyötä taiteilijan kanssa jo silloin, kun teos ei ole vielä valmis.

Kokoelmassa on töitä 1900-luvun alusta asti. Nyt kokoelmaa kasvatetaan nykytaiteella.
– Nykytaide on vaihtelevaa ja se muuttaa muotoaan. Haluamme erityyppisiä töitä näyttääksemme, miten laaja-alaista taide voi olla, Tihinen mainitsi.

Säätiön deponoimia töitä löytyy etenkin julkisista tiloista, kuten sairaaloista, kouluista ja virastoista. Tihinen totesi, että sijoitettavat työt on valittava niin, että ne sopivat tilojen käytön luonteeseen. Ne eivät saa olla esimerkiksi liian hallitsevia.

Raatihuoneen vanhassa valtuustosalissa on esillä kaupungin itse omistamia teoksia. Kun ne oli katseltu, siirtyi yleisö kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin työhuoneeseen. Sinne syntyi pientä jonoa, kun tilaan ei mahtunut kuin kymmenkunta ihmistä kerrallaan.

Kaupunginjohtaja kertoi olevansa taiteen ystävä ja se näkyy hänen työmaallaan. Esillä on muun muassa maalauksia, veistoksia ja keramiikkaa.
– Osan töistä olen tuonut edellisestä työpaikastani, osa on kaupungin kokoelmasta, hän selvitti.

Pro Artibus -säätiön deponoimia teoksia kaupunginjohtajan huoneessa on kaksi. Toinen niistä on Ville Anderssonin valokuva Intuition ja toinen on Jan Kenneth Weckmanin maalaus nimeltä Ruinerandet av min målning.

Tanssia terveyskeskuksessa

Loviisan terveyskeskuksen ja perusturvakeskuksen tiloissa on useita säätiön töitä. Yksi niistä on porraskäytävään sijoitettu suuri tanssijamaalaus. Teos on nimeltään Dans ja sen on maalannut Marjo Levlin.

Tiloissa on myös Henrika Laxin, Veronica Ringbomin, Kaj Sandellin ja Tor Arnen maalaus.
Seudun ruotsinkielisiin kouluihin on deponoitu Katy Gyllströmin, Marina Zittingin, Solveig Jakaksen, Kitty Tennbergin, Anitra Lucanderin ja Nils-Erik Mattlarin työt. Kirjastosta löytyy Gunilla Kihlmanin, Harmaakallion hoivakodista Stig Fredrikssonin ja Agricolahallista Christer Åbergin maalaus.

– Deponoinnit tehdään pääasiassa kymmeneksi vuodeksi, kuraattori Tihinen mainitsi.
Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä säätiö deponoi taideteoksia yleishyödyllisiin yhteisöihin, joilla on mielellään yhteys suomenruotsalaisiin alueisiin ja ruotsinkieliseen toimintaan.
Kierroksen antiin kuuluivat myös käynti Almintalossa ja Vanhassa Meijerissä.

Väkeä. Taidekierroksella poikettiin myös Hambergin kodissa, jonne haluttaisiin perustaa taidemuseo. Kuva Eija Kosonen