Voimaa. Anna Hiltunen käy ohjatulla kuntosalitunnilla kahdesti viikossa. Varsinkin syksyn pimeinä ja sateisina päivinä tuntuu kuin salilta kävelisi ulos uusi ihminen. Kuva Auli Henriksson
Jos ei ole sairas, ulkomaan matkalla tai lapsenlapsia hoivaamassa, ei kuntosaliryhmästä olla pois.

LOVIISA Näin sanovat ”Annan säännöt”. Iloinen senioriryhmä on treenannut yhdessä reilun 10 vuotta. Loviisan perusturvakeskukselle tehty selvitys kertoo ikäihmisillä olevan Loviisassa pääsääntöisesti hyvän elämänlaadun. Liikunta ja ystävät vahvistavat onnellisuutta.

Syyskuun viimeisenä päivänä 80 vuotta täyttänyt Anna Hiltunen aloitti aamutreenit keskiviikkona Gym Foxissa, kuten jo reilun kymmenen vuoden ajan on tehnyt, kahdesti viikossa.
– Meillä on ”Annan säännöt” joissa mainitaan kolme syytä jotka kelpaavat poissaoloon. Ensimmäinen on sairastuminen, toinen ulkomaan matka ja kolmas lapsenlapset, muita sääntöjä ei ole, hän nauraa.
Kuntosalilla parannetaan kunnon lisäksi maailmaa, jutellaan ja nauretaan.
Hiltusen omia lajeja kuntosalin ja kävelylenkkien lisäksi ovat vuosien varrella olleet pöytätennis ja lentopallo.

Ylös. Anna Hiltunen kertoo kuntosalille tulevan ihan ikävän, kun kesällä on tauko. Kuva Auli Henriksson

Kuusamossa syntynyt Hiltunen kävi lukion Helsingissä ja opiskeli Turun yliopistossa. Hän valmistui biologian opettajaksi 1960-luvun alussa ja lähti rehtoriksi Rautavaaraan. Loviisaan hän tuli 1968 biologian ja yleismaantieteen lehtoriksi. Myllyharjun yläkoulun rehtorina hän toimi liki 30 vuotta. Eläkkeelle hän jäi 20 vuotta sitten. Kuusamolaiset vaaramaisemat kutsuivat häntä luontoon lapsesta asti. Maanviljelijäperheeseen syntyi 16 lasta, joista Anna oli nuorin. Isä menehtyi hänen olleessaan 2-vuotias ja äiti kun hän oli 17-vuotias. Sisaruksista on hänen lisäkseen elossa vielä neljä.
– Itsellistä elämää olen elänyt ja aina on ollut tekemistä, hän miettii.

Liikunnan lisäksi harrastustoiminta on ollut moninaista ja on edelleen. Partion hän aloitti jo lapsena Kuusamossa ja veti Loviisassa partiotoimintaa parisenkymmentä vuotta. Kunnallispolitiikassa hän vaikutti pitkään, istuen muun muassa liki kaikissa lautakunnissa kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston lisäksi. Loviisan edustajana Hiltunen oli muun muassa maakuntahallituksessa ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän hallituksessa.
– Olen edelleen seurakunnan luottamustehtävissä mukana, samoin Rannikkosotilaskotiyhdistyksessä, hän mainitsee.

Virtaa on riittänyt ja riittää edelleen. Hän sanoo, ettei ole uskovainen, mutta omaa lujan uskon siihen, että on olemassa jotain, joka ohjaa. Tästä kumpuaa syvä kunnioitus elämää kohtaan. Miehensä Osmon hän tapasi Loviisan Kappelissa 1975. Naimisiin mentiin jo samana vuonna. Paria on yhdistänyt rakkaus luontoon, ja etenkin mökki- ja puutarhaelämä on hitsannut yhteen. Kuntoiluakin harrastetaan yhdessä, puoliso käy salilla useamman kerran viikossa. Luonnon lisäksi matkailu on läheinen ja yhdistävä harrastus. Työelämässä kaupungin aktiivisina ydinvoimalavuosina oppilaita oli noin 650, ja työtä riitti. Siksi joulut ja hiihtolomat vietettiin usein matkoilla, jotta sai irtauduttua työkuvioista.

Yksinäisiä on

Anna Hiltunen on viihtynyt Loviisassa erinomaisesti ja elää virkeää, monipuolista elämää. Kaikilla asiat eivät näin hyvin ole.
– Loviisassa on yksinäisiä ihmisiä. Toivoisin, että ne meistä, jotka vielä ovat vireitä, lähtisivät yksinäisen vanhuksen kanssa kävelylle, seuraksi apteekkiin tai kauppaan. Meitä ikäihmisiä tulee koko ajan lisää.
Hän pitää tärkeänä, että kun jäädään työelämästä eläkkeelle, pysyttäisiin aktiivisina.
– Kun yhteys työkavereihin katkeaa, on vaarallinen virhe jäädä siinä vaiheessa sohvan pohjalle. Työssä olevat voisivat välillä pirauttaa eläkkeelle jääneille ja kysellä mitä kuuluu, hän vinkkaa.
Hiltunen korostaa jokaisen omaa aktiivisuutta ja rohkaisee lähtemään erilaisiin toimintoihin mukaan, vaikka ei ketään ennestään tuntisikaan. Hiltunen perusti Loviisan Seniorit 13 vuotta sitten, ja alkuun jäseniä oli 13. Nyt jäseniä on huikeat 188 ja erilaisia kerhojakin kuntosaliryhmän lisäksi kymmenkunta. Hiltunen kiittelee puheenjohtaja Tuija-Riitta Lindholmia, jonka aikana toiminta ja jäsenmäärä on vilkastunut huomattavasti. Hiltunen on seurassa nyt tiedottaja sekä kirjallisuuspiirin vetäjä.
– Loviisan kaupunki järjestää senioreille paljon ohjelmaa, hän lisää.

Iloa. Senioreiden kuntosaliryhmässä ikää pidennetään myös naurulla. Treenaamassa Satu Sainomaa (oik), Sonja Korjus, Margareta Lepänaho ja seisomassa Arja Väisänen (vas) sekä Sonja Huhtala. Kuva Auli Henriksson

Ystävät tärkeitä

Hiltunen muistuttaa ystävien tärkeydestä. Jos työvuosien ystävyyssuhteet eivät jatku eläkkeelle asti, uusia hyviä ystäviä saa hyvin vielä ikäihmisenäkin.
– Ihmisellä pitää olla sieluyhteys henkilöön, jolle voi kertoa ilot ja surut. Ystävyyttä kannattaa hoitaa.
Hän muistuttaa, että kun ikää karttuu, aina kolottaa jostain, mutta hauskassa seurassa kivutkin helpottavat. Näin käy esimerkiksi kuntosaliryhmässä.
Loviisan hän toivoisi panostavan vielä enemmän katuvalaistukseen sekä esteettömiin rakennuksiin. Oma polvivaiva on osoittanut, että täällä on edelleen paikkoja, joihin liikuntarajoitteisen on hankala päästä.
– Lisäksi toivoisin, että loviisalaisten eri eläkeläisyhdistysten välillä olisi enemmän yhteistyötä.
”Hyvä ikääntyminen Loviisassa”

Elämänlaatu varsin hyvä

Loviisan ikääntyneellä väestöllä on ammattikorkeakoulu Arcadan selvityksen mukaan varsin hyvä elämänlaatu. Keskeisiä merkityksellisiä tekijöitä elämänlaadun kokemisessa korkeammalla iällä ovat tulotaso, kroonisten sairauksien puuttuminen ja kyky selviytyä kotona ilman apua sekä ikä sinänsä, nuoremmat kokevat elämänlaadun parempana. Hyvät aistitoiminnot, kuten näkö ja kuulo sekä tasapaino vaikuttavat liikkuvuuteen ja sosiaaliseen osallisuuteen. Yhteys omaisiin ja muut sosiaaliset suhteet ovat positiivisia tekijöitä, kuten myös merkityksellisyyden kokeminen ja elämän mielekkyyden näkeminen. Positiivinen elämänasenne ja kyky nauttia pienistä ilonaiheista, kuten yhteisestä kahvituokiosta hyvän ystävän kanssa, tuovat laatua elämään.
Aktiivisuus kohentaa fyysistä terveyttä, mutta vaikuttaa myös mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Liikkumisen kannustimina ovat sosiaaliset tekijät: yhdessä käveleminen, ryhmävoimistelu tai koiran kävelyttäminen. Liikkumisen esteitä etenkin ulkona ovat pelko, varsinkin kaatumisen pelko – ja niin ikään huono sää. Omassa kodissa liikkuvuus ja aktiivisuus pysyvät yllä myös päivittäisten toimien avulla. Yksilöllinen harjoitusohjelma ja konkreettiset, yksilöllisesti sovelletut ohjeet tasapainon ja lihasvoiman parantamiseksi lisäävät liikkumista ja täydentävät ulkoilua.

 

Eläkkeelle jäänyt Loviisan kaupungin perusturvajohtaja Carola Klawér on yhteistyössä ammattikorkeakoulu Arcadan yliopettajan Gun-Britt Lejonqvistin kanssa kirjoittanut artikkelin ”Aktiivisena ikävuosien karttuessa – hyvä ikääntyminen Loviisan kaupungissa”, joka kertoo hankkeen lopputuloksista. Artikkeli on julkaistu Vård i Fokus -julkaisussa. Artikkeli kokonaisuudessaan on luettavissa myös Loviisan kaupungin nettisivujen kautta.