Kulttuurilautakunnan nelituntinen tuuletuskokous tuotti julkilausuma

Yhteenveto. Kaupungin kulttuurilautakunta käsitteli viime torstain kokouksessaan Villa Forsström -näyttelyn tiimoilta tehtyä yhteenvetoa. Kokous venyi nelituntiseksi. Kuva Marita Itävuori
Kulttuurilautakunta antoi neljä tuntia kestäneen keskustelun päätteeksi julkilausuman kohua aiheuttaneen näyttelyn tiimoilta.

LOVIISA Kulttuurilautakunnan kokouksen ainoa aihe oli torstai-iltana Ralf Forsströmin näyttelysarjan aiheuttama kohu.
Lautakunta käsitteli lautakunnan puheenjohtajan Thomas Rosenbergin ja vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikön Leif Erikssonin tekemää viisisivuista selvitystä ainoana asiana. Selvityksen pohjalta käytiin nelituntinen keskustelu.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Marjo Vuokko. Hän on myös ainoa, joka asiaa kommentoi lautakunnan puolesta.
– Paljon muuta sanottavaa ei ole, kuin mitä julkilausumassa on, Vuokko kertoi kokouksen jälkeen.

Julkilausumassa todetaan seuraavasti:
”Kulttuurilautakunta keskusteli rakentavassa hengessä Ralf Forsströmin näyttelysarjan ympärillä syntyneestä kohusta. Lautakunta kävi myös keskustelua vastuiden täsmentämisestä, jotta tulevaisuutta varten voitaisiin luoda paremmat edellytykset työntekijöiden hyvinvoinnille ja projektien onnistumiselle.”

Edelleen julkilausumassa todetaan:
”Lautakunta totesi, että hanke on pysynyt budjetissa ja että näyttelysarja on erittäin onnistunut. Lautakunta on myös tukemassa Loviisaa kulttuurikaupunkina.”
– Kokous kesti neljä tuntia. Moni sanoi mielipiteensä moneen kertaan.
Aikooko lautakunta seurata näyttelysarjan toteutusta ja budjettia aktiivisesti?
– Seurannasta ei ollut puhetta, mutta ainakin mielenkiinnolla seuraamme, Vuokko totesi.

Eteenpäin. Kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Marjo Vuokko kertoi, että lautakunnan antamaan julkilausumaan ei ole lisättävää. Kuva Kristoffer Åberg

Hän lisäsi, että näyttelysarja on pysynyt budjetissa ja vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikön Leif Erikssonin kirjaavan kaikki kulut.

Lautakunnan käsittelemä selvitys jaettiin ainoastaan lautakunnan jäsenille ja varajäsenille, eikä sitä anneta julkisuuteen. Lautakunnan puheenjohtajan mukaan selvitystä ei ole haluttu julkisuuteen sen sisältämien tulenarkojen asioiden vuoksi, ettei syntyisi lisää porua.

Almintalossa esillä oleva Villa Forsström -näyttely sai aikaan kohun kesäkuussa sen avajaisten aikaan. Näyttelyä on pidetty onnistuneena, mutta näyttelyyn johtanut prosessi on aiheuttanut ristiriitoja.

Kolme osaa jäljellä

Villa Forsström on ensimmäinen osa neljästä loviisalaisia kulttuurikoteja esittelevästä sarjasta. Kaikki näyttelyt kuratoi lavastaja Ralf Forsström.
Suosituksi muodostunut näyttely on esillä 27. lokakuuta saakka Almintalossa.

Yläkerrassa esillä on Villa Forsströmin pienoismalleja, pukuja, pukusuunnitelmia ja huonekaluja, jotka esittelevät Ralf Forsströmin 55-vuotista teatteriuraa, joka on ulottunut myös muihin Pohjoismaihin.
Alakerrassa esillä on Forsströmin laaja kokoelma kuvataidetta Kaakkois-Aasiasta, Afrikasta ja Meksikosta sekä nykytaidetta Pohjoismaista.

Näyttelysarjan seuraava osa esittelee Segersbyn. Se sisältää muun muassa Louis Sparren suunnitteleman makuuhuoneen kaluston, vanhempia maalauksia sekä nykytaidetta.
Sarjan kolmas osa esittelee Villa Biaudet´n, josta mukana on kokoelma taidetta, muun muassa muotokuvia kansainvälisesti tunnetuilta taiteilijoilta 1900-luvun alkupuoliskolta. Kirjailija Ulla Bjerne (Biaudet) ja miehensä Leon lahjoittivat koko omaisuutensa yhdistykselle Finlands svenska författareförening. Koti toimii nykyisin kirjailijaresidenssinä.

Sarjan viimeinen osa esittelee Loviisan tunnetuiman yrittäjäsuvun Nordströmin kokoelmat, jotka ovat peräisin Suomen taiteen kulta-ajaksi kutsutulta aikakaudelta.
Näyttelysarjan Loviisa, pieni kaupunki – kulttuurin suurkaupunki? tuottaa Loviisan kaupunki Svenska kulturfondenin tuella.