KSOY ei ole huono sijoitus

Loviisan kaupunginvaltuusto käsittelee pitkällä esityslistallaan keskiviikkona esitystä Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeiden ostamisesta. Osakkeita on myymässä Askolan kunta, jolla polttelee taskuissa yhteensä 1804 sähköyhtiön osaketta, joista Loviisa olisi esityksen mukaan valmis tarjoamaan runsaat 2 miljoonaa euroa. Myynnissä oleva osakepotti vastaa 1,08 prosenttia KSOY:n osakekannasta.

Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että Askolan valtuusto asetti 21.8.2019 kokouksessaan tarjousten jättämisen takarajaksi ensi maanantain, 16.9.2019 kello 15, kun Loviisan valtuusto käsittelee osakekauppaa vasta keskiviikkona, 18.9.2019 kello 18 alkavassa kokouksessaan. Käytännössä Loviisa jättänee ehdollisen tarjouksensa jo viimeistään maanantaina. Loviisan kaupunki aikoo käyttää mahdollisen sähköosakekaupan rahoitukseen Loviisan satama Oy:n myynnistä saatuja 3,7 miljoonan euron tuottoja.

Loviisan kaupunki on jo nyt KSOY:n toiseksi suurin omistaja heti Kouvolan jälkeen. Kouvola omistaa nyt 20,66 prosenttia ja Loviisa 20,27 prosenttia KSOY:n osakkeista. Askolan runsaan prosentin osakepotti nostaisi Loviisan suurimmaksi omistajaksi. Suurten kuntaomistajien joukkoon kuuluu myös Lapinjärvi, jonka kassakaapissa on 16 303 osaketta eli 9,73 prosenttia osakekannasta. Se arvo päivän hinnoilla olisi noin 18,75 miljoonaa euroa.

Moni ymmärrettävästi ihmetellyt, että miksi takamusaukinen Loviisan kaupunki on ryhtymässä miljoonien eurojen osakekaupoille samaan aikaan, kun Loviisa on ajautunut yhä syvempiin talousvaikeuksiin, ja tältä vuodelta on tulossa peräti yli 10 miljoonan euron tappiot. Varsinkin, kun toinen tappiokierteessä kiemurteleva Askolan kunta on osakemyynnillä paikkaamassa omaa talouttaan osana valtuustonsa elokuussa hyväksymää tasapainottamisohjelmaa. Jo aiemmin kesäkuussa 2018 Askola myi pois 1970 osakettaan, joten kunnalla heräsi ajatus, että myydään loputkin.

Samoin ovat tehneet monet muutkin talousvaikeuksissa kamppailleet kunnat. Esimerkiksi kesäkuussa 2017 Kymenlaakson Sähkö lunasti suurimmalta omistajaltaan Kotkalta sen omistamat yhtiön osakkeet. Talousvaikeuksissa painiva kaupunki sai osuudestaan 73 miljoonaa euroa, ja vältti kriisikunnaksi ajautumisen.

”KSOY:n osake on liki riskitön, ja silti edes jonkin verran lainakorkoja enemmän tuottava hankinta. Ei huippu, muttei huonokaan.”

Talousvaikeuksista huolimatta KSOY:n osakkeiden ostaminen olisi Loviisan kannalta hyvin perusteltu päätös. Ei ehkä niinkään ideologisista vaan erityisesti taloudellisesta ja sijoittajan näkökulmasta. Kymenlaakson Sähkö omistaa alueella sähköä jakelevan Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n, joka on käytännössä monopoliyhtiö.

Sähköyhtiöön sijoitetun pääoman tuotot liikkuvat yleensä noin 5, korkeintaan 10 prosentissa, mikä ei yleensä riitä suuria tuottoja hakeville ammattisijoittajille, mutta sähkönmyynti- ja varsinkin siirtoyhtiössä pääoma on yleensä sijoitettu lähes riskittömästi.
Pitkässä juoksussa ehkä vain sellainen tekninen kehitys, jossa kuluttajat ryhtyisivät laajassa mitassa tuottamaan itse sähkönsä aurinko- ja tuulivoimalla, voisi ehkä sysätä sähköyhtiön osakkeet syöksykierteeseen.

KSOY on vuodesta 2010 lähtien maksanut osinkoa 40-50 euroa per osake eli Askolan osakepotista olisi odotettavissa ehkä noin 70 00 – 90 000 euron osingot vuosittain. Se vastaa alle 5 prosentin tuottoa 2 miljoonan euron sijoitukselle. Se ei ole paljon, mutta nykyisiin pankkitalletusten nollakorkoihin verrattuna ja kuntalainojen selvästi alle prosentin lainakorkoihin nähden sentään selvästi enemmän.

Vaikka myös kokonaan alueensa kuntien ja kaupunkien eli asukkaidensa omistaman KSOY-konsernin on toimittava kilpailukykyisesti ja markkinaehtoisesti sekä samalla myös kannattavasti, on syytä uskoa ja luottaa, etteivät omistajakuntia edustavat hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet hyväksyisi KSOY:ltä esimerkiksi samanlaista härskiä sähkönsiirron hinnoittelua eikä jyrkkiä hinnankorotuksia, jollaisia on nähty esimerkiksi

ahneiden pääomasijoittajien haltuun ajautuneiden sähköyhtiöiden asiakkaiden kohdalla.
KSOY:n osakkeiden hankinta ei todennäköisesti tuo Loviisalle samanlaisia huipputuottoja, joita saattaisivat muut sijoitukset tuottaa. KSOY:n osake on kuitenkin liki riskitön, ja silti edes jonkin verran lainakorkoja enemmän tuottava hankinta. Ei huippu, muttei huonokaan.

Kymenlaakson Sähkö Oy:n omistus tänään, 12.9.2019.