Kouvola hallitsi poniraveja

Tämän kesän Loviisan poniravit olivat vauhdikkaat. Valjakot pistelivät kaviota toisen eteen ripeään tahtiin, ja kuuteen lähtöön kului aikaa vain reilu tunti.

LOVIISA Kouvolalaiset olivat tylyjä vieraita Loviisassa, sillä Pohjois-Kymenlaaksoon matkasi peräti viisi illan kuudesta voitosta. Voittoputken aloittivat Espon siskokset heti kahdessa ensimmäisessä lähdössä.
Loviisan ravinuorten nimikkolähdön vei nimiinsä Amazon Moona Espon ajamana. Valjakko lähti pitkältä takamatkalta, mutta kuroi varmasti kiinni Kattedals Issen etumatkan sata metriä ennen maaliviivaa.
– Amazon oli tänään laiskan tuntuinen, vaikka se normaalisti on reipas ja energinen. Meillä on kotona yhdeksän hevosta, ja meitä on kolme siskosta, jotka huolehtivat niistä, Moona Espo kertoi.
Seuraavassa lähdössä oli siskoskatraan nuorimman, 14-vuotiaan Fiian vuoro voittaa Hietarannan Julialla. Julia-ponin valmentaja ja omistaja on Neea Espo, joka on jo osittain siirtynyt hevosiin.

Kolmannen lähdön voitto meni Onnen Aarteiden hevostilalle Kouvolan Myllykoskelle. Tilalta saavuttiin Loviisaan kuuden ponin voimin, ja ensimmäisen voiton niistä toi shetlanninponi Aarteen Tuittu. Sen valmentaja ja ohjastaja on Nella Heijala, ja ykkössija oli kahdeksanvuotiaan ponin uran ensimmäinen.
– Ponin omistaja Taina Lehtinen kysyi minulta tänä keväänä, haluaisinko alkaa valmentamaan sitä. Poni keksii välillä kaikkia jekkuja, ja on siinä mielessä nimensä veroinen, Heijala nauroi.

Neljännen lähdön voitto meni samaan osoitteeseen. B-ponien monte- eli raviratsastuslähdön etevimmäksi osoittautui ori Leijan ja sen taitava ratsastaja Lotta Mässeli, omistaja Taina Lehtisen tytär. Koska ponilähtöjen välillä ei ollut verryttelytaukoja, Lotta Mässelillekin tuli voittajaesittelyn jälkeen kiire ajamaan seuraavassa lähdössä, tällä kertaa kärryiltä.
– Ratsailla oleminen on kuitenkin jännempää kuin kärryistä ajaminen, Mässeli ehti huikata.
Kouvolalaisten rintamaan löi kiilaa mikkeliläinen Maria Kiukas, joka ajoi sisarensa Julian valmentamalla Petbacka Mikmikilla helpon voiton. Myös tässä sisarusparvessa on kolme siskosta, joista Julia on jo ehtinyt aloittaa uransa hevostenkin kanssa. Sofia Kiukas puolestaan sijoittui päivän toisessa ponilähdössä toiseksi.

Kouvola lienee Suomen poniraviurheilun mekka, sillä siellä järjestettiin aikanaan parikymmentä vuotta sitten maamme ensimmäiset poniravit ja ponien ajokorttikurssit. Myös Loviisassa huolehditaan raviurheilun tulevaisuudesta.
– Loviisan ravinuoret ovat aloittaneet nuorisotoiminnan, jossa on mukana parikymmentä lasta, ohjaaja Siru Lind kertoo.
– Tapaamme raviradalla kerran-pari kuukaudessa, ja opettelemme ponien perushoitoa, valjastusta ja ajamista. Mukana on niin hevosperheiden lapsia kuin sellaisiakin, joilla ei ole aiempaa kokemusta hevosista. Ensi vuonna saamme varmasti lasten karttuneiden taitojen myötä korttikurssin järjestettyä, Lind uskoo.

Satu Pitkänen