Koulutyömaiden räjäytykset jatkuvat

Anturalaudoitus valmiina. Lovisanejdens högstadiumin rakennusurakka eteni anturan raudoitusvaiheeseen torstaina. Anturan valuun on määrä päästä ensi viikolla. Kuva Loviisan kaupunki
Kallion louhintatöistä aiheutuvat räjäytykset Koskenkylän koulukeskuksella ja ruotsinkielisellä yläkoululla kestävät ainakin ensi viikon ajan.

LOVIISA, KOSKENKYLÄ Loviisan kaupungin uusien puukoulujen rakennusurakat ovat päässeet hyvään vauhtiin. Kaupungissa sijaitsevan Lovisanejdens högstadiumin, eli ruotsinkielisen yläkoulun ja Koskenkylän uuden kaksikielisen koulukeskuksen urakat etenevät tahoillaan rinnakkain ilman lomataukoja.

Maansiirto- ja maastonraivausvaiheesta on molemmissa kohteissa edetty louhintatöihin ja yläkoulun työmaalla päästään näillä näkymin valamaan anturaa ensi viikolla, kun laudoitukset ja torstaina alkaneet raudoitustyöt on saatu tehtyä.

– Yläkoulun maanrakennustöissä on tullut vastaan pieniä kallionkulmia, jotka joudutaan vielä ensi viikolla räjäyttämään. Samoin Koskenkylässä on vielä ainakin viikolla 28 tarvetta pienimuotoisille räjäytystöille, kertoi kaupungin rakennuttajainsinööri Pia Rajala torstaina.

– Pyrimme toki aiheuttamaan louhinta- ja räjäytystöillä naapureille ja muille työmaiden lähialueiden asukkaille mahdollisimman vähän haittaa, mutta meteliähän räjäytystöistä väkisinkin syntyy. Samoin pölyhaittaa.

Tiedotus Facebookiin

Kaupunkia tilaajapuolelta edustava Pia Rajala ja koulujen käyttäjäpuolta edustava sivistystoimen koulutuspäällikkö Timo Tenhunen lupaavat, että räjäytystöistä tiedotetaan jatkossa aiempaa paremmin. Joillekin naapureille räjäytystyöt ovat tulleet yllätyksenä etenkin Koskenkylässä.

– Räjäytykset ovat niin sanottuja pikkupaukkuja, joista ei ole ympäristölle vaaraa. Koskenkylässä räjäytystöiden läheisyydessä sijaitsee vanhoja rakennuksia, joiden perustukset eivät saa täristä, joten paukut on jo siitä syystä pidettävä pieninä, Rajala sanoo.

– Luomme ensi viikolla rakennushankekohtaiset facebook -sivustot, jonne päivitämme jatkossa työmaiden viikkotiedotteet tiedossa olevine aikatauluineen. Sivuille on määrä saada mahdollisuuksien mukaan tietoa myös räjäytysaikatauluista, Tenhumen toteaa.

– Rakennushankekohtaisia Facebook -sivuja on käytetty aiemminkin ja sinne on kätevä päivittää rakennustyömaita koskevaa aineistoa. Paperisia postilaatikoihin jaettavia tiedotteita emme näillä näkymin ole ryhtymässä jakamaan.

Työmaaliikenne jatkuu

Rajala ja Tenhunen arvelevat raskaan työmaaliikenteen jatkuvan etenkin Koskenkylässä vielä useamman viikon ajan. Torstaisen arvion mukaan louhintatyöt jatkuvat Koskenkylässä koulun piha-alueella noin kolmen viikkoa.

Ammunta jatkuu. Koskenkylän koulukeskukseksi laajennettavan Forsby Skolan pihalla joudutaan räjäyttelemään vielä viikolla 28. Kuva Loviisan kaupunki

Varsinaisella rakennuspohjalla louhinnat on saatu päätökseen. Perustustöihin ei ole päästy arvioitua suurempien louhintamäärien vuoksi.

– Koulujen alkuun mennessä pihan louhintatyöt ovat kuitenkin valmiina ja työt siirtyvät varsinaiselle laajennustyömaalle.
Keskustan yläkoulutyömaa on Koskenkylää edennyt ripeämmin. Kalliolouhinta ja maanvaihtotyöt jatkuvat yläkoulutyömaalla edelleen, mutta samalla on päästy tekemään anturalaudoitusta ja -raudoitusta. Ensi viikolla on torstain tilanteen pohjalta laadittujen suunnitelmien mukaan tarkoitus käynnistää anturan valaminen. Samalla alkaa vesijohtoliittymän kaivaminen.

– Jotkut kiireisimmät ovat jo kyselleet, koska uusia puurakenteita pääsee katsomaan. Toistaiseksi on molemmilla työmailla rakennettu vain alaspäin, Rajala hillitsee intoa.

Työmaaliikenne on lähiaikoina suhteellisen vilkasta etenkin Koskenkylässä, sillä maansiirtoajon ohessa liikennettä lisää koululle johdettavan kevyen liikenteen väylän tekemiseen liittyvät ajot.
– Tämä kevyen liikenteen väylä on oppilaiden turvallisuuden kannalta hyvä asia, Tenhunen sanoo.

Yläkoulun käyttöönotto lykkääntyy

Lovisanejdens högskola oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan määrä ottaa käyttöön elokuussa 2019, mutta aloitus uudessa koulussa siirtyy yhdellä lukukaudella vuodenvaihteeseen 2020.

Samalla käynnistyy Lovisa Gymnasiumin puoli vuotta kestävä peruskorjaus, jolloin gymnasiumin oppilaat siirtyvät yläkoululle väistötiloihin remontin ajaksi. Gymnasiumin peruskorjaus on valmis syksyllä 2020 ja oppilaitoksissa palataan normaaliin arkeen.

Koulut puusta
  • Loviisan kaupunki ja yrittäjät allekirjoittivat kesäkuun puolivälissä sopimukset Koskenkylän koulukeskuksen ja Lovisanejdens högstadiumin urakoista. Molemmat koulut rakennetaan puusta.
  • Molempien kohteiden tontteja on raivattu ja maanrakennustyöt aloitettu. Louhintatyöt jatkuvat molemmissa kohteissa edelleen.
  • Lovisanejdens högstadiumin työmaalla on määrä päästä valamaan anturaa ensi viikon aikana.
  • Koskenkylässä perustustöihin pääseminen on suurista louhintamääristä johtuen viivästynyt suunnitellusta.
    Loviisan kaupunki muistuttaa, että turvallisuussyistä työmaa-alueilla liikkuminen on kielletty ulkopuolisilta.