Koulut alkoivat, vaan kuinka kauan Loviisan Amistolla?

Lukijalta

Syksy saapuu, ja koulut alkoivat. Niin Loviisassakin Amistolla – ainakin toistaiseksi. Loviisan Amistolla opiskelee tälläkin hetkellä yli sata nuorta sekä keskimäärin kolme aikuisryhmää. Toimipiste ei kooltaan ole suuri, mutta merkitykseltään sen olemassaolo on valtava. Amistolla on tarjolla 17 erilaista ammatillista perustutkintoa 25 koulutusohjelmassa. Näitä ovat esimerkiksi turvallisuus-, liikenne-, rakennus- ja tietotekniikan alat.

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä on huolehtinut Itä-Uudenmaan alueen suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta aina vuodesta 1958 lähtien.
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on ollut tavoitteena vähentää ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Ministeriön ehdotuksen mukaan Point College yhdistettäisiin Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymään. Tämän ministeriön mukaisen ehdotuksen kuitenkin Point Collegen hallitus hylkäsi vuonna 2015.

Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (RKP) on ottanut asiakseen saada koulutusuudistus eteenpäin osakeyhtiömallilla. Tämä tarkoittaa siis sitä, että malli siirtää päätäntävallan Porvoon kaupungille, ja Loviisan kaupunki toimii maksumiehenä uudessa osakeyhtiömallissa. Joulukuussa 2016 Loviisan kaupunginvaltuuston hyväksymään päätöksen vastaehdotuksen teki SDP:n valtuutetut, joka kuitenkaan äänestyksessä ei saanut riittävää kannatusta. Muun muassa Kokoomus, Keskusta ja RKP kannattivat osakeyhtiömalliin siirtymistä.

Olemme siis Loviisan kaupungissa ajautumassa tilanteeseen, missä ammatillisen koulutuksen järjestämisestä ei ole mitään takeita, mutta rahaa osakeyhtiöön on löydyttävä. Toisin sanoen, toimimme maksumiehenä, ilman kunnollista mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Osakeyhtiömalli on Loviisan kannalta suuri riski, ja tulee ajan mittaan aiheuttamaan Loviisan Amiston alasajon. Missä näitä nuoria sekä aikuisia sitten ammattiin jatkossa koulutetaan? Onko vetovoimainen kaupunki sellainen, missä tarjolla on ainoastaan mahdollisuus lukio-opintoihin? Kuulostaako tämä sille, että kaupungissamme edistetään koulutuksellista tasa-arvoa? Pettyneenä seuraan tätä kehitystä, johon toivonkin täydellistä suunnanmuutosta.

Henna-Kaisa Turpeinen
Loviisan Sosialidemokraatit ry.