Koulun vanha osa suurempi ongelma

Imurointia. Harjurinteen koulun vanhalla puolella on aloitettu eristeiden poistaminen. Sitä, miten iso remontti tiloissa tarvitaan, selvitellään edelleen. Kuva Eija Kosonen
Harjurinteen koulun tilanne synkistyy entisestään. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan sisäilmaongelmat koulun vanhalla puolella ovat uutta puolta suuremmat.

LOVIISA Vanhan puolen väistötilojen tarve ratkeaa, kunhan terveysviranomaiset ovat käsitelleet tutkimusraportin.

Koulun tilanteesta järjestettiin tiistai-iltana tiedotus- ja keskustelutilaisuus, jossa esiteltiin tutkimusten tuloksia ja jatkotoimia. Tähän asti koulun uutta osaa on pidetty sisäilman osalta pahempana paikkana kuin vanhaa, mutta tiistaina valmistuneet tutkimustulokset kertovat muuta.
– Vanha puoli on suurempi ongelma, kaupungin tilapäällikkö Antti Kinnunen totesi.

Kaupunki on tilannut koulua koskevia tutkimuksia Sitowise Oy:ltä. Tutkimuksissa on ilmennyt, että suurimmat ongelmakohdat koulun molemmissa osissa ovat lattiat.
Tutkimusryhmää johtanut Tapani Moilanen mainitsi, että vanhalla puolella havaittiin merkittäviä mikrobivaurioita sekä ala- että välipohjarakenteissa.

– Merkkiainekokeissa alapohjaan laskettu merkkiaine pääsee siirtymään ulkoseinärakenteeseen ja vuotaa myös sitä kautta sisätiloihin, Moilanen totesi.

Hän suositteli vanhojen alapohjarakenteiden pintalaatan ja lämmöneristeiden purkua sekä uuden lämmöneristyksen ja pintarakenteen tekoa. Kellaritiloja pitäisi tiivistää ja alipaineistaa niin, ettei epäpuhdasta ilmaa pääse virtaamaan niistä ylempiin kerroksiin. Samansuuntaisia korjauksia tarvitaan myös välipohjarakenteisiin.

Vanhan puolen alakattotiloissa tulisi Moilasen mukaan muun muassa sulkea avoimet läpiviennit ja korjata yksittäiset vuotovauriot. Yläpohjasta hän kehottaa siivoamaan ”pulunpaskat” pois.

Eristeitä alettu poistaa

Vanhalla puolella kiireellisimmät korjaustyöt on jo aloitettu.
– Eristeitä imuroidaan pois kellarin kautta rakennuksen keskimmäisessä osassa, Kinnunen kertoi.

Töiden laajuus ja aikataulu selviävät, kunhan terveysviranomaiset ottavat kantaa tutkimustuloksiin. Sen jälkeen tiedetään myös, pitääkö vanhankin puolen toiminnan siirtyä syksyllä väistötiloihin. Vanha puoli on myös Loviisan lukion käytössä.

Kinnunen mainitsi, että korjaussuunnitelmia käydään läpi Moilasen kanssa lähiviikkoina ja selvitetään, ehditäänkö vielä tänä kesänä tekemään jotain.

– Vanhalla puolella on edessä isoja toimenpiteitä. Alapohja on iso ongelma. Kustannustietoa ei tässä vaiheessa ole, mutta sadoista tuhansista euroista joka tapauksessa puhutaan.

Vanhalla puolella on tehty tutkimuksia ennenkin huonon sisäilman laadun vuoksi. Kinnusen mukaan nyt esille tulleita ongelmia ei ole tutkimuksissa löytynyt aiemmin.

Rinnakkaisia tutkimuksia

Koulun uudella puolella on tehty kevään aikana tutkimuksia, joiden perusteella koulussa joudutaan tekemään mittavia lattioiden kuivatuksia ja lattiapintojen uusimisia.

Lattiarakenteista on löytynyt kosteutta ja materiaaleissa on ilmennyt kemiallista hajoamista.

– Kuivamisasioiden pitäisi olla kunnossa jo yli kolme vuotta vanhassa rakennuksessa, Moilanen huomautti.

Sitowise Oy:n rinnalla myös uuden puolen rakentanut Skanska Oy on teettänyt kaupungin luvalla omia tutkimuksiaan. Ne on toteuttanut Vahanen -yhtiöt.
– Kosteutta kuuluu ollakin, sillä rakennus on vielä nuori, Vahasen edustajana paikalla ollut Sami Niemi katsoi.

Niemi mainitsi myös, ettei heidän tutkimuksissaan ole ilmennyt ongelmia sisäilmassa. Sen hän arvioi johtuvan muun muassa siitä, että ilmanvaihto on saatu toimimaan kunnolla.

Paikalla olleissa kuulijoissa osittain ristiriitaiset tutkimustulokset ja -käytännöt herättivät hämmästystä. Yleisön joukossa oli useita koulun henkilökuntaan kuuluvia, jotka ovat saaneet sisäilmasta oireita ja siksi etenkin Vahasen tutkimustulokset yllättivät. Myös vihjailuja ylireagoinnista kummasteltiin.

– On tehty nollatutkimus, kun mitään ei löydy. Pitää tehdä sellainen, että syyt löytyvät, yleisöstä kommentoitiin.

Terveys edellä

Uudella puolella joudutaan Kinnusen arvion mukaan vaihtamaan jopa puolet lattioista. Lisäselvityksiä kaipaa myös koulua vaivaava ajoittainen viemärin haju, jolle ei ole toistaiseksi löytynyt selitystä. Korjausten laajuutta selvitetään edelleen.

Koulun uuden puolen toiminta on päätetty siirtää syksyllä väistötiloihin koulun pysäköintipaikalle tuleviin parakkeihin. Kilpailutus parakkien toimittajasta on meneillään.
– Selvitämme myös, voimmeko välttää parakkien sijoittamisen koulun pihalla sijaitsevalle tekonurmelle, Kinnunen sanoi.

Myös mahdollisuutta sulkea Ratakatu parakkeja varten tutkitaan. Uuden puolen korjaus kestää arviolta vuoden.
Sitä, miten paljon koulun kunnostaminen nielee rahaa, ei tiedä vielä kukaan. Yleisössä oli myös kaupungin päättäjiä, joille heitettiin kysymys mennäänkö asiassa talous vai joku muu asia edellä?
– Terveys edellä, valtuuston puheenjohtaja Otto Andersson lupasi.

Loviisan kaupunki ja Skanska Oy jatkavat keskinäisiä neuvotteluja mm. vastuukysymyksistä. Apuna käytetään molempien osapuolten tutkimustuloksia.
Tutkimusraportit löytyvät Loviisan kaupungin verkkosivuilta.