Koulun vanha osa peruskorjataan

Korjataan. Koulun vanha osa peruskorjataan Rambollin suunnitelman mukaisesti, päätti kaupunginvaltuusto. Kuva: Marita Itävuori

Kaupunginvaltuustossa äänestettiin korjaustoimien laajentamisesta, mutta muutosesitys kaatui äänin 24-11.
LOVIISA Loviisan suomenkielisen koulukeskuksen vanha osa peruskorjataan, eikä uutta koulurakennusta rakenneta, päätti kaupunginvaltuusto keskiviikkoiltana.
Valtuutettu Janne Lepola (kok.) totesi puheenvuorossaan, että koulurakennuksen ongelmat juontuvat kymmenen vuoden takaisesta palosaneerauksesta, jossa kosteus hänen mukaansa koteloitiin rakenteisiin.
– Miten käy oppilaille ja opettajille, jotka ovat jo altistuneet homeelle? Maksetaanko korjauksista turhaan miljoonia?
– Maksimissaan uusi yläkoulu-lukio Loviisanlahden pohjukkaan tulisi maksamaan parikymmentä miljoonaa euroa, jos rakentaisimme sinne koulun lisäksi kirjaston, päiväkodin ja hyvinvointihallin.
Hän vertasi erillisten hankkeiden kustannuksiin, jotka nousisivat hänen laskujensa mukaan 30 miljoonaan euroon.
Lepola esitti asian palauttamista. Palautusesitys ei saanut kannatusta.
Kari Hagfors (kesk.) kannatti Lepolan ajatuksia, mutta ei esittänyt varsinaista kannatuspuheenvuoroa. Hän otti esiin sen, että tämänhetkisen suunnitelman mukaan osa henkilöstöstä on oireillut korjaamatta jäävissä tiloissa.
– Esitämme lisäyksen, että välipohjarakenteista kaikki uusitaan ja korjataan koko koulun alueella luokissa ja käytävillä, jos korjaus ehdotetusti toteutetaan.
Katja Pekkola (kesk.) kannatti esitystä.
Hagfors kysyi myös arviota korjauskustannuksista, mikäli korjaukset laajenevat. Moilanen arvioi kustannusten nousevan aiemmasta arviosta noin 300 000 eurolla.
Paikalla oli valtuutettujen kysymyksin vastaamassa Tapani Moilanen Ramboll Oy:stä. Yhtiö on suunnitellut peruskorjaukset.
Toisen kerroksen välipohja on massiivinen betonirakenne, joten korjaustarvetta ei Moilasen mukaan ole.
Hagforsin lisäysesityksestä äänestettiin.
Se hävisi äänin 24-11. Pohjaehdotuksen kannalla olivat rkp:n valtuutetut ja lähes kaikki sdp:n ryhmän jäsenet.
Hagforsin kannalla olivat sdp:n Kalevi Lappalainen ja Satu Hämäläinen, Kokoomuksen Lepola, Ismo Kokko ja Juha Karvonen, sitoutumattomien Antti Väkevä ja Saara Lång, keskustan Hagfors ja Pekkola sekä vihreiden Marjo Vuokko ja Timo Noroviita.
B-osan palosaneeraukseen viitaten Moilanen totesi, että rakenteista ei löydy koteloituja rakenteita vaan ne ovat massiivisia tiilirakenteita.
– Edelleen käsityksemme on, että ongelmat saadaan poistettua. Rakennuksessa on vaurioita ja ilmanvaihtokoneisto kierrättää epäpuhtauksia. Siksi niitä voi tulla muihinkin tiloihin kuin missä vaurioita on.

Kaupunginhallitus oli esittänyt valtuustolle yksimielisesti koulun vanhan osan saneeraamista.
Vanhan osan korjaustöiden kestoksi arvioidaan kaksi vuotta. Peruskorjauksen hinnaksi arvioidaan noin kuusi miljoonaa euroa.
Korjaushankkeessa uusitaan rakennuksen välipohjarakenteista noin kaksi kolmasosaa, eli noin 3 700 neliötä.
Välipohjarakenteista puretaan pois lattiapäällysteet, pintalaatat, lämmöneristeet ja puurakenteet. Jäljelle jäävät betonipinnat puhdistetaan huolellisesti. Tämän jälkeen betopalkkilaataston päälle rakennetaan uudet rakenteet ja pinnoitteet.
Koulun vanha osa otettiin Sitowise Oy:n tekemien tutkimusten perusteella pois käytöstä kesällä 2018. Korjaussuunnitelmat on tehnyt Ramboll Finland Oy.
Harjurinteen koulun vanha osa rakennettiin kahdessa vaiheessa vuosina 1950 ja 1957. Rakennuksen kirjanpitoarvo on 617 000 euroa.
Rakennuksen keskiosa palosaneerattiin vuonna 2005, sisätiloja saneerattiin vuosina 2011-2012. Julkisivut saneerattiin vuonna 2014.
Mikäli valtuusto olisi päätynyt vanhan osan purkamiseen ja sen tilalle olisi päätetty rakennetaa uusi, kustannukset olisivat noin 14 miljoonaa euroa ja lisäksi olisivat tulleet noin puolen miljoonan euron purkukustannukset.