Listat työn alla. Ruokahuoltopäällikkö Annika Kuusimurto kertoo, että koululaisten suosikkiruuat vuodesta toiseen ovat tuiki tavalliset uunimakkara ja makaronilaatikko. Kuva Charlotta Forsberg
Keskuskeittiössä suunnitellaan syksyn ruokalistoja.

LOVIISA Loviisan keskuskeittiössä mietitään jo tulevan syksyn ruokalistoja. Ikisuosikkien ohelle keksitään vuosittain muutamia uusia lajeja.
– Mitään mullistavia muutoksia vanhaan systeemiin ei tule. Jatkamme viiden viikon kiertävällä systeemillä kuten aiemminkin, kertoo kaupungin ruokahuoltopäällikkö Annika Kuusimurto.

Kuin palapeli

Kuusimurron mukaan ruokalistojen suunnittelu on mielekästä työtä. Toimiva kokonaisuus vaatii monen seikan huomioon ottamista.
– Viikoittain tarjolla pitää olla kalaruokaa, lihaa ja broileria tai kalkkunaa. Lisäksi viikkoon mahtuu yksi kasvisruokapäivä. On oltava laatikkoa, kastiketta ja kappaletavaraa eikä keskuskeittiön kapasiteettia sovi unohtaa. Aikamoinen palapeli on kyseessä, Kuusimurto naurahtaa.

Ikisuosikkeja ja uutuuksia

Vaihtelevan tarjonnan lisäksi oppilaiden palaute pyritään ottamaan huomioon. Koululaisten suosikeiksi nousevat ihan tavalliset ruokalajit.
– Esimerkiksi uuniperuna ja makaronilaatikko nimetään vuosi toisensa jälkeen koululaisten suosikeiksi teettämässämme kyselyssä.
Ruokalistaa suunnitellessa ajankohtaiset trendit ovat myös mielessä.
– Koetamme saada mukaan eksoottista ja trendikästä ruokaa. Esimerkiksi viime vuonna listalta löytyi thaimaalaista kanaa. Tänä vuonna uutuutena mukana ovat esimerkiksi pinaatti-raejuustonapit sekä perinteiset broileripyörykät, Kuusimurto kertoo.

Kaikki syömään

Vaikeinta ruokalistan suunnittelussa on erilaisten mielipiteiden huomioiminen.
– Tuskin tulee sellaista päivää, että kaikki koululaiset olisivat sitä mieltä, että tänään oli hyvää ruokaa. Tavoite on kuitenkin, että kaikki oppilaat tulisivat syömään ja ymmärtäisivät ruokailun tärkeyden. Alakoululaisille on itsestäänselvyys, että ruokatunnilla käydään syömässä, mutta lukiolaiset saattavat jo tehdä omia järjestelyjä, Kuusimurto tuumaa.
Hän lisää, että Loviisassa oppilasmäärät ja ruoka tuntuu menevän suhteellisen tasan. Perusarjen keskellä keskuskeittiö pyrkii toteuttamaan ekstra-tempauksia mahdollisuuksien mukaan.
– Kouluruuan pitää lähtökohtaisesti olla perusruokaa, mutta välillä on mukava keksiä oppilaiden arkeen jotain pientä yllätystä. Nyt keväällä järjestimme onnistuneesti hampurilaispäivän, joka sai todella positiivisen vastaanoton. Työtä ekstra-päivät vaativat aina enemmän, mutta sitä täällä ollaan tekemässä, Kuusimurto sanoo.