Koululaisryhmä löysi rynnäkkökiväärin lippaan Ahvenkoskelta

Koululaisryhmän oppilas löysi maastosta RK-62 -rynnäkkökiväärin lippaan Ahvenkoskelta Savukosken sillan Pyhtään puoleisesta päästä perjantaina. Lippaassa oli patruunoita, jotka osoittautuivat harjoituspatruunoksi eli niin sanotuiksi ”räkäpäiksi”, joiden luotiosa on puuta.

AHVENKOSKI Ruotsinpyhtään Kirkonkylän koulun 5. ja 6. luokkien oppilaat olivat opettajansa Harri isotalon johdolla Ahvenkosken alueella kiertämässä paikallisoppaan Atte Fellmanin järjestämällä kotiseutuhistorian kierroksella, kun yksi oppilaista oli havainnut maassa metallisen lippaan.

Lippaan löytyminen ei vaarantanut koululaisten turvallisuutta.

– Ilmoitin löytyneestä lippaasta hätäkeskukselle, josta kiiteltiin tiedosta ja luvattiin palata asiaan. Lipas oli ollut maassa vain lyhyen aikaa. Lipas löytyi paikasta, joka näytti olevan jonkinlainen ampumapaikka, ja myöhemmin kävi ilmi, että alueella oli ollut keskiviikkona ilmeisesti joku harjoitus, Fellman kertoi.

Patoaltaan suunnalta kuului sarjatuliaseen tulitusta

Paikallisten asukkaiden mukaan Ahvenkosken voimalaitoksen patoaltaan suunnasta oli keskiviikkoiltana kuulunut useita sarjatuliaseen sarjalaukauksia. Koska sarjatuliaseen käytöstä asutuksen lähistöllä ei ollut ennakkotietoa, oli yksi asukkaista soittanut varmuuden vuoksi hätäkeskukseen. Myöhemmin yksi asukkaista oli nähnyt alueella liikkuvan ilmeisesti panssaroidun Pasi miehistönkuljetusajojeuvon.

(LS:n uutinen julkaistaan netissä väärien huhujen välttämiseksi, koska lippaan löytyminen oli askarruttanut monia koululaisia).

”Räkäpäitä”. Harjoituspatruunoissa on puinen luotiosa. Kuva: Arto Henriksson.
Löytöpaikka. Rynkyn lipas löytyi Kymijoen rannalta Savukosken museosillan Pyhtään puoleisesta maastosta. Kuva: Atte Fellman.

Linkki: Wikipedia – paukkupatruunoista/räkäpäistä.