Harjurinteen yläkoulun ja Loviisan lukion varjovaalien tulos on selvillä maanantaina.

LOVIISA Suomenkielisessä koulukeskuksessa totuteltiin äänestämään presidentinvaalien nuorisovaaleissa perjantaina aamupäivällä.

Äänestystapahtumaa oli pohjustettu yläkoulun puolella vaalikoneita tekemällä sekä presidenttiehdokkaiden vaalivideoita katsomalla. Lukiolaiset olivat perehtyneet vaaleihin itsenäisesti.

Vaalivirkailijat, lukion jatkokurssilainen Henna Mettälä ja yläasteen ysiluokkalainen Enni Lindell olivat etsineet osviittaa vaalikoneista. Henna Mettälä oli tehnyt aamulla Ylen vaalikoneen.

– Koska olen nuori, mietin, mitä ehdokkaat antaisivat nuorille, Mettälä mietti.
Enni Lindell oli tehnyt sekä Ylen että Ilta-Sanomien vaalikoneen. Hän painotti valinnassaan sitä, millainen ehdokas edistäisi parhaiten Suomen hyvinvointia ja yhteistyötä muiden maiden kanssa.

Molemmat olivat jo ehtineet äänestää varjovaaleissa. Ehdokas, jolle ääni lopulta päätyi, ei ollut sama kuin vaalikoneiden tarjoama.

Henna Mettälän mukaan oppilaiden keskuudessa ei ole presidenttiehdokkaista ei ole paljon keskusteltu. Hän kuitenkin veikkasi, että nykyinen presidentti Sauli Niinistö ja vihreiden ehdokas Pekka Haavisto saattavat saada koulun varjovaaleissa eniten kannatusta.

Lukiolaisista vanhimmat pääsevät äänestämään myös varsinaisissa vaaleissa, joiden ensimmäinen kierros pidetään sunnuntaina 28. tammikuuta.

Opettaja Lauri Vehkasalo huomautti, että yläkoululaiset eivät opinnoissaan ole ehtineet käydä läpi presidentin valtaoikeuksia ennen varjovaaleja. Silti 8- ja 9-luokkalaiset tunsivat ne melko hyvin.

Allianssi ry:n Pressa-nuorisovaalit tukee demokratiakasvatusta kouluissa.
Kaikissa peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen on mahdollisuus osallistua nuorisovaaleihin presidentinvaalin alla. Nuorisovaaleissa alle 18-vuotiaat nuoret äänestävät oppilaitoksissaan siitä, kuka olisi nuorten valitsema presidentti.

Oppilaitokset järjestävät nuorisovaalit samalla tavalla kuin varsinaiset vaalit. Nuoret äänestävät samoja presidenttiehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa, ja vaalit toteutetaan uurnavaalina. Tarvittaessa myös nuorisovaaleissa käydään kaksi kierrosta.