Kotkassa on tänä vuonna syntynyt jo 42 loviisalaisvauvaa

Syntyneiden määrä. Kotkan sairaalassa syntyneet lapset merkitään taululle sinisellä tai punaisella ruusulla. Unton ja Untamon päivänä syntyi kahdeksan lasta, Eino Leinon päivänä puolestaan ei yhtäkää.

Kotkan keskussairaalassa on syntynyt 42 loviisalaista vauvaa tämän vuoden aikana. Sairaalan laajennusosan rakentaminen alkoi toukokuussa.

KOTKA Porvoon sairaalan synnytysyksikön toiminta päättyi vuodenvaihteessa. Loviisalaisten ja lapinjärveläisten oletettiin tuolloin hakeutuvan ennemmin Kotkan keskussairaalaan kuin Helsinkiin. Kotkan keskussairaalassa onkin tänä vuonna syntynyt jo 42 loviisalaista vauvaa. Porvoolaisia synnyttäjiä puolestaan on ollut 55.
– Viime vuonna meillä ei syntynyt yhtäkään porvoolaista vauvaa, loviisalaisia vauvoja syntyi kolme. Nyt sieltä suunnalta tulee huomattavasti enemmän synnyttäjiä, toteaa palveluesimies Paula Burakoff synnytyspoliklinikalta.
Synnytyksien määrä on valtakunnallisesti laskussa. Kotkassa synnytysten määrä on pysynyt tasaisella tasolla Porvoon synnytyssairaalan suljettua ovensa. Muutoksenjälkeinen palaute on Burakoffin mukaan ollut positiivista.
– Useimmat toteavat vain, että tännehän ajoi todella nopeasti, hän kertoo.

Autot evakkoon

Tällä hetkellä keskussairaalan laajennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Rakennustyöt alkoivat maanantaina 15. toukokuuta puuston kaatamisella.
Sairaalan laajennusosa kattaa valmistuessaan alueen, jossa aiemmin sijaitsi sairaalan pohjoinen pysäköintialue. Parkkipaikkoja on näin ollen hetkellisesti vähemmän. Helpotusta tilanteeseen on haettu tasaamalla evakkoparkkipaikka henkilökunnan autoille sairaalan pohjoispuolelle ja avaamalla vanhoja parkkipaikkoja sairaalan välittömässä läheisyydessä.
Rakennustyöt muuttavat myös asiakasliikenteen reittejä, sisäänkäynnit ovat siirtyneet kokonaisuudessa sairaalan eteläpuolelle.
– Synnytysosaston oma sisäänkäynti on rakennustöiden vuoksi poissa käytöstä. Kaikki sairaalan asiakkaat kulkevat pääsisäänkäynnin kautta ja heidät ohjataan sieltä oikealle osastolle. Synnyttäjät löytävät usein hyvin perille, tuumaa Burakoff.

Muutto edessä

Sairaalan laajennusosa valmistuu parin vuoden kuluttua. Sitä seuraa vanhan sairaalan peruskorjaus, joka kestää ensi vuosikymmenen alkupuolelle. Uuden sairaalasiiven valmistuessa siirtyvät synnyttäjät sinne. Uudessa siivessä synnytys- ja lapsivuodeosasto ovat vierekkäin.
– Tällä hetkellä vauvat ovat pääsääntöisesti vierihoidossa tuoreilla äideillä 24 tuntia vuorokaudessa. Sellaisissa tapauksissa, joissa vauvat tarvitsevat syntymänsä jälkeen erityistä tarkkailua ja hoitoa, heitä hoidetaan lastensairaalassa, joka sijaitsee sairaalan eteläsiivessä. Tulevaisuuden sairaalan suunnitelmissa on, että lastenosasto ja lapsivuodeosasto sijaitsisivat lähellä toisiaan, palveluesimies Milla Oikarinen kuvailee.
Synnytyssalien välittömään läheisyyteen tulee uudessa siivessä myös leikkaussaleja.
He lisäävät, että uuteen siipeen tulee enemmän yhden hengen huoneita ja päivystyspalvelut. Pohjoiskymen sairaalan leikkaustoimien myötä keskussairaalassa tehostetaan myös leikkauspotilaiden vastaanottoa.

Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Loviisan Sanomista 11.7.

Artikkelia muokattu 9.20 keskiviikkona 12.7.2017. Artikkelissa mainittiin virheellisesti, että synnytyksen jälkeen äidit ja vastasyntyneet hoidettaisiin eri kerroksissa. Synnytyksen jälkeen äitiä ja vauvaa hoidetaan yhdessä synnytysvuodeosastolla sairaalan kahdeksannessa kerroksessa. Jos vauva tarvitsee syntymänsä jälkeen erityistä tarkkailua ja hoitoa, heitä hoidetaan lastensairaalassa, joka sijaitsee sairaalan eteläsiivessä. Näissä erityistapauksissa äiti ja vastasyntynyt ovat eri osastoilla hoidettavina.