Tällä kertaa tuliaisiksi kerättiin suomalaisia innovaatioita siiviilipalveluksen järjestämisestä ja vähän muustakin.

LAPINJÄRVI Siviilipalveluskeskukselle saapui vieraita Etelä-Koreasta perjantaina. Seitsemän hengen ryhmä edusti siviilipalvelusta Koreassa järjestävän Military Manpower Adminstrationin (MMA) toiminnanohjauksen osastoa.

Suomen mallia esittelivät siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen ja siviilipalvelusta parhaillaan suorittava Eemeli Lahtinen. Lahtinen kertoi sivarin näkökulman vieraille.

– Vieraat halusivat ehdottomasti tulla paikan päälle, vaikkakin tietoisina siitä, ettei velvollisia ole enää keskuksessa, kun koulutuserä on päättynyt ja uusi porukka tulee vasta maanantaina, Reijonen kertoi.

Aiemmat MMA:n vierailudelegaatiot Siviilipalveluskeskukseen ovat olleet sosiaalipalveluosastolta vuosina 2011 ja 2015.Aiempien vierailujen aikana on keskitytty Suomen siviilipalveluksen toimeenpanoon.

– Tämänkertaisen vierailun kärki oli hakea parhaita käytäntöjä koko toiminnan organisoinnin tehostamiseksi.

Vieraat seurasivat, kun Siviilipalveluskeskuksen henkilökunta kouluttautui sähköisen siviilipalvelusrekisterin uusiin ominaisuuksiin, jotka helpottavat päivärahan maksua.
Kiinnostusta herätti myös henkilökunnan virkistäytymisretki Repoveden kansallispuistoon.

– Vieraat kyselivät tarkkaan, kuinka monta tällaista päivää vuodessa on mahdollista käyttää yhteiseen virkistymiseen ja mitä eri tapahtumia meillä on ollut. Kysyttiin myös, olisiko ollut videomateriaalia Repoveden kansallispuistopäivästä.

Lisäksi kiinnostusta herätti se, millaisia vaikutuksia siviilipalveluskeskuksella on esimerkiksi kunnan talouteen ja ympäröivään yhteiskuntaan.
Keskustelussa nousi esille myös se, miten palveluksesta kokonaan vapauttamisen prosessi Suomessa menee.

Järjestelmät eroavat

Siviilipalvelus suoritetaan Koreassa Public Safety – toiminnoissa. Käytännössä poliisissa, rajavartiostossa ja palokunnissa tai Social Services –palveluissa eli hyvinvointipalveluissa ja julkisessa terveydenhuollossa.

Merkittävimmät erot Suomen ja Korean siviilipalveluksessa ovat ne, että Koreassa vaihtoehtoisen palveluksen organisointi on Military Manpower Administrationin (MMA) vastuulla.

Vaihtoehtoinen palvelus alkaa neljän kuukauden sotilaskoulutuksella, jonka jälkeen saadaan yhden tai kahden viikon koulutus MMA:n ylläpitämässä siviilipalveluskeskuksessa. Social Service-osaston alainen koulutuskeskus voi kouluttaa vuosittain noin 35 000 velvollista ja jopa 1000 henkeä kerrallaan.

Varusmiespalvelus Koreassa kestää 21 – 24 kuukautta. Vaihtoehtoinen palveluksen kesto on yleensä 24 kk, mutta se voi olla jopa 36 kk.

Reijonen tiesi, että muita korealaisten vierailukohteita olivat esimerkiksi Helsingin yliopisto ja tutustuminen teknologiayritys Rovion toimintaan.