Kolme kaatoa viikonlopun villisikajahdissa

Kaato. Jarmo Ahonen ja noin 100-kiloinen karju. Kuva Auli Henriksson
Neljän metsästysseuran yhteisjahti viikonloppuna tuotti kolme kaatoa.

RUOTSINPYHTÄÄ, LAPINJÄRVI Noin 50 metsästäjän ja 10 koiran yhteisjahti viikonloppuna tuotti saaliiksi kolme kaatoa. Ensimmäisen kaadon teki Jarmo Ahonen Jokiniemestä vajaan kahden tunnin jahdin jälkeen.
– Ensimmäinen villisika Suomessa, Virossa olen aiemmin kaatanut, Ahonen kertoo kaadostaan.
Ahonen on metsästänyt lähes kolmekymmentä vuotta.

Ahosen kaatama noin kaksivuotias ja satakiloinen karju kuljetettiin metsästysmajalle, jossa se nyljetään ja jätetään roikkumaan ennen paloittelua. Villisian lihasta tulee aina ottaa trikiinikoe, jonka tulos Kuusankoskelta saadaan yleensä jo seuraavaksi päiväksi. Vapaaehtoista, mutta suositeltavaa on toimittaa lisäksi Eviraan näyte afrikkalaisen sikaruton tutkimista varten.

Villisian lihaa aiemminkin syönyt Ahonen kuvailee lihaa riistamaisemmaksi ja tummemmaksi kuin tuotantopossun, liha on myös pitkäsyisempää.

Neljä seuraa

Jahtiin osallistuivat Lindkosken, Ruotsinkylän, Heikinkylän ja Kuninkaankylän metsästysseurat. Yhdistymällä saatiin jahtialueeksi noin 14 000 hehtaaria. Alueella arvioidaan olevan ainakin viitisenkymmentä villisikaa.

Paikallisten metsästysseurojen jäsenten lisäksi jahtiin osallistui metsästäjiä kauempaakin. Kirkkonummelaiselle Johan Ahlströmille seutu on tosin ihan tuttua, koska hän on töissä Jokiniemen kartanolla. Ahlströmin majavahanskat ja piisamilakki sopivat hyisessä kelissä tuntikausien passissa seisomiseen.

Passissa. Johan Ahlströmin (vas) majavahanskat ja piisamilakki sopivat tuntien passissa seisomiseen napakassa pakkasessa. Vieressä ruotsinkyläläinen Sami Willström. Tässä vaiheessa aamua miehet olivat olleet passissa parisen tuntia. Kuva Auli Henriksson

Jahtipäällikkö Rauno Pekkola Ruotsinkylästä on jahdin jälkeen tyytyväinen. Päivän aikana saatiin kaadettua kolme villisikaa. Hän korostaa turvallisuutta kaikessa metsästyksessä, mutta erityisesti siitä puhuttiin jahdin aluksi nyt, kun lähdettiin villisikajahtiin. Haavoittunut villisika on vaarallinen, ja Pekkola toteaa, että jos on yhtään epävarma, silloin tilanteen on annettava mennä ohi. Viikonlopun jahti on suurin yhteisjahti, vastaavia pienempiä on ollut tänä vuonna muutama. Villisian metsästys poikkeaa monin tavoin esimerkiksi hirven metsästyksestä ja yhteisjahti on samalla hyvää harjoitusta monelle uuden riistan parissa.

Tyytyväiset. Jahtipäällikkö Rauno Pekkola (vas) ja Mika Willström taukoa pitämässä Ruotsinkylän Ajon metsästysmajalla. Kuva Auli Henriksson

Lapinjärven riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Kenneth Levin on metsästänyt 15-vuotiaasta asti, ja tänä vuonna tulee täyteen puoli vuosisataa metsästystä. Hän kertoo villisikojen ajojahteja suositeltavan tehtävän vain joitakin kertoja vuodessa. Jos lauma ajaessa hajoaa eikä yhdisty uudestaan, kanta saa pontta kasvuun, kun karjulla on astuttavana useampia johtavia naaraita.

Ajojahdin ohella villisikoja metsästetään niiden ollessa ruokintapaikalla.