Koko kylän olohuone

Tuulimyllyn suojissa. Mona ja Felix Björklund ovat palauttaneet Wäfvarsin pihapiirin entiseen loistoonsa. Perunakellari vintteineen sai uuden elämän pubi-kahvilana, vanha talo muuntautui keittiöksi ja 1800-luvun mylly luo maalaisidylliä.
Mona ja Felix Björklundin Wäfvars [vee – vars] Cafe Pub syntyi rakkaudesta Sarvisaloon. Vanha perunakellari vintteineen muuntautui pariskunnan käsissä kotoisaksi koko kylän olohuoneeksi.

LOVIISA Mona ja Felix Björklundin tutustuessa Wäfvarsin pihapiiriin pari vuotta takaperin, olivat talo ja perunakellari vuosien saatossa rapistuneet huonoon kuntoon. Wäfvarsin isännän kuoltua 23 vuotta sitten jäivät tilat käytännössä hoitamattomiksi. Kolme vuotta takaperin pihapiiri jäi tyhjilleen.
– Näimme, että kaunis paikka oli ränsistymässä ja halusimme pitää siitä huolta, Felix muistelee.
Sanottu ja tehty, Björklundit ostivat Wäfvarsin.
Pariskunta kertoo, ettei kumpikaan tuolloin suunnitellut lähtevänsä pienyrittäjäksi vielä eläkepäivillä. Kahvila-Pub idea sai alkunsa ihan sattuman kautta, kun kyläkauppa laittoi lapun luukulle.
– Kyläkaupan lopettaessa ilmassa oli pelkoa siitä, että kylä kuolee kaupan mukana. Vuodenvaihteessa joku ystävistäni heitti, että sinullahan on se perunakellari, mikset avaisi sinne baaria, Felix kertaa tapahtumakulkua.

Uutta ja vanhaa

Vanha kutomo Wäfvars on vuodesta 1840 elänyt Sarvisalon keskellä, historiallisen Härkäpään tuulimyllyn suojassa. Talo on kuullut paljon ja nähnyt paljon. Perunakellari vintteineen on rakennettu 1938, elämän jäljet näkyvät.
– Kellarissa oli 200 vanhaa perunalaatikkoa ja muita vanhoja esineitä kun aloitimme remontin, Mona kertoo.
Nyt tilat on peruskorjattu ja rakennuksen ympärille on lisäksi rakennettu aivan uusi terassi.
– Talo on saanut uudet seinät ja katon, mutta jäljellä on vielä paljon vanhoja rakennelmia. Esimerkiksi kattoparrut ovat alkuperäiset, Mona toteaa.
Kalustusta suunnitellessa avainsana oli yhteisöllisyys. Terassilta löytyy pariskunnan omien sanojen mukaan pari romanttista kahden hengen pöytää, loput ovat syystä pitkiä, usean seurueen istuttavia pöytiä.
– Halusimme, että Wäfvars on koko kylän olohuone ja paikka, jonne on helppo tulla. Olemme kalustaneet tilat pitkillä pöydillä, jolloin ihmiset helpommin lähtevät juttelemaan toisilleen. Toivomme, että ihmiset tulevat tänne rupattelemaan sen sijaan, että jokainen jököttää omalla tontillaan, Mona kuvailee pariskunnan visiota.

Jokaiselle jotakin

Avajaisiaan pubikahvila vietti juhannuksena. Suosio yllätti yrittäjät.
– Meillä kävi avajaispäivänä noin 400 asiakasta. En olisi ikinä uskonut, että niin moni tulee paikalle, Mona naurahtaa.
Juhannuksen jälkeen päivittäisiä ostotapahtumia on ollut yli 100, kävijöitä luonnollisesti hieman enemmän. Omistajat arvioivat, että suurin osa kävijöistä on lähi- tai pääkaupunkiseudulta.
– Pisimmältä tulleet olivat Oulusta kotoisin, mutta he olivat muutenkin vierailemassa Rönnäsissä, Felix heittää.
Wäfvarsin välittömässä läheisyydessä on myös asiakkaille avoin laituri.
– Ennen kesätorin asiakkaat käyttivät kaupan laituria, joka nykyään on yksityinen. Haluamme osaltamme edesauttaa kylän elinvoimaisuutta tarjoamalla kävijöille laituripaikan, Björklundit sanovat.

Takaisin töihin

Eläkepäiviltään yrittäjiksi palanneet Björklundit pyörittävät Wäfvarsia muutaman paikallisen osaajan kanssa viikon jokaisena päivänä.
– Konseptimme on yksinkertainen, mutta jokaiselle on jotain, Felix luonnehtii.
Viikolla tarjolla on keittolounas ja perjantaisin Wäfvarsissa on hampurilaispäivä. Lisäksi valikoimaan kuuluu suolaisia ja makeita kahvilatuotteita.
– Ja onhan meillä luodon ainoa oluthanakin, Felix naurahtaa.
Näillä näkymin Cafe-Pub on avoinna ainakin elokuun loppuun asti.
– Säiden salliessa jatkamme syyskuussa ainakin viikonloppuisin. Tätä tekee mielellään, kun vastaanotto on ollut niin sydämellinen, Felix kiittelee.