Kissatalossakin herkutellaan jouluna

Pusu-Jussi. Jussi on kissatalon tämänhetkisistä asukkaista kaikkein kesyin, mutta omistajaa sille ei ole löytynyt. Ann-Sofi Sjögård kutsuu hyvin sylissä viihtyvää kissa Pusu-Jussiksi. Kuva Eija Kosonen
– Nämä kissat ovat kokeneet kovia. Jouluna ne saavat pieniä herkkupaloja joulupöydästä ja kermaa kyytipojaksi. Luvassa on myös uusia leluja virikkeiksi, Ann-Sofi Sjögård paljastaa.

KUGGOM Loviisan kissatalossa Kuggomissa joulu tekee tuloaan. Valot luovat tunnelmaa pihapiiriin ja kissojen sisätiloissakin on koristeita. Jouluna löytökissoja muistetaan arkea paremmalla purtavalla.

– Ei niille kovin paljon jouluruokaa anneta, mutta vähän kuitenkin, Loviisan kissatalo ry:n puheenjohtaja Ann-Sofi Sjögård lupaa.

– Ei se ole tuohesta löytökissankaan suu, yhdistyksen varapuheenjohtaja ja ahkera vapaaehtoistyöntekijä Kristina Lönnqvist nauraa.
Hän aikoo tulla kissanhoitovuoroon vielä aatonaattona sunnuntaina.
– Saatan järjestää kissoille jouluetkot. Taidan tuoda vähän katkarapuja!

Loviisan kissatalossa asuu tällä hetkellä 14 löytökissaa. Alkuviikolla niitä oli vielä 16, mutta kaksi kollia, Pumba ja Jänkä, lähtivät tiistaina sijaiskotiin Valkoon.

– Löytökissat ovat yleensä arkoja ja niitä aletaan kesyttää heti kun ne tänne tulevat. Sijaiskodeissa niiden on tarkoitus kesyyntyä edelleen. Jos se onnistuu ja jos kissat eivät jää pysyvästi sijaiskotiin, ne ovat jonkin ajan kuluttua valmiita siirtymään uusiin omiin koteihin, Sjögård kertoo.

15-vuotias Elviira vanhin

Kissatalon vanhin asukas on yli 15-vuotias Elviira.
– Se löytyi 15 vuotta sitten K-hallin roskiksesta.
Elviira tuotiin pentuna kissataloon ja sille löytyi oma hyvä koti 13 vuodeksi. Kissan omistajan kuoltua Elviira palasi kissataloon.
– Se saa viettää täällä eläkepäivät, eikä sille enää etsitä uutta kotia.

Wanha rouva. Elviira täyttää pian 16 vuotta. Se viettää kissatalossa eläkepäiviä. Kuva Eija Kosonen

Sjögård luonnehtii persoonallista Elviiraa värikkäin ilmaisuin. Elviira rakastaa herkkuja ja jos niitä ei ole sen mielestä riittävästi tarjolla, se muuttuu mököttäväksi mummoksi, mielensäpahoittajaksi tai mörökölliksi.
– Se on kuuro tai ainakin sillä on valikoiva kuulo. Se kyllä tulee heti luokse, kun herkkupurkin kansi avataan.

Kissapopulaatioita löytyy yhä

Kissatalon pihapiirissä on kolme erillistä tilaa: parakki, karanteenitila sekä varsinainen kissatalo. Viimeksi mainittuun tilaan kissat menevät sitten, kun ovat varmasti terveitä ja muutenkin kunnossa. Kissat rokotetaan ja steriloidaan, loiset häädetään ja kissat mikrosirutetaan. Sen jälkeen on aika etsiä uutta omaa kotia.

Kissataloon tuodaan paitsi yksittäisiä kulkureita, myös kissoja populaatioista eli laumoista, joissa kissat ovat saaneet elää ja lisääntyä vapaasti.
– Viimeksi tuotiin kuusi kissaa Kabbölestä. Kukaan ei tunnustautunut niiden omistajaksi, eikä kukaan ole niitä kaivannut. Nämä kuusi onnellista pääsivät tänne.

Sjögårdin mukaan ihmiset ovat tänä päivänä aiempaa valveutuneempia ja kissapopulaatioita on saatu vähenemään, mutta niitä on edelleen. Alkunsa ne saavat yleensä maaseudun rauhassa. Pihaan saattaa ilmestyä kissa, jota ihmiset ”hyvää hyvyyttään” alkavat ruokkia. Kissa jää pihapiiriin ruoan toivossa, saa pennut ja sitten taas uudet pennut ja pian pennutkin alkavat lisääntyä.

– Sitten tilanne lähteekin lapasesta. Populaatiot voivat nopeasti kasvaa yli 40 kissan kokoiseksi. Monesti nämä kissat ovat nälkiintyneitä, sairaita ja sisäsiittoisia sekä arkoja.
Sjögård toivoo, että tilanteeseen puututtaisiin ja yhteyttä kissapopulaatioista otettaisiin jo siinä vaiheessa, kun pennut ovat pieniä. Nyt yhteydenotot tulevat useimmiten vasta sitten, kun talvi tulee.

– Pentuina kissat kesyyntyvät helpommin. Jos kissa pääsee yli neljän kuukauden ikäiseksi, sen kesyyntyminen on haastavampaa.

Kissatalon henkilökunnalla ei ole resursseja lähteä eri puolille seutua loukuttamaan villiintyneitä kissoja. Loukkuja sen sijaan lainataan ja niihin jääneet kissat voidaan tarvittaessa hakea kissataloon.

Aina tilaa vapaaehtoisille

Loukutetut, arat populaatiokissat viedään aluksi kissatalon parakkiin, jossa niiden toivotaan sosiaalistuvan. Radio on auki koko ajan, jotta erilaiset äänet tulisivat kissoille tutuiksi. Lisäksi valo palaa pimeään aikaan.

– Meillä on pitkävartinen hammasharja, jolla alamme rapsutella kissoja. Lisäksi täällä on leluja, joilla kissoja leikitetään. Pikku hiljaa kissat alkavat rauhoittua, mutta aikaa ja vaivaa se usein vaatii, vapaaehtoistyöntekijä Kristina Lönnqvist toteaa.

Hän ajaa Porvoosta Kuggomiin hoitamaan kissoja 2-3 kolme kertaa viikossa. Lönnqvistin vastuualuetta on myös uusien vapaaehtoisten perehdyttäminen kissojen hoitoon.
Vapaaehtoisia on kymmenkunta ja lisää mahtuu mukaan. Uusia on saatu etenkin Kotkasta.

Lääkitys maksaa

Kissatalo saa suurimman osan ruoasta lahjoituksina yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä. Muutama paikallinen yritys lahjoittaa esimerkiksi joulukortteihin varaamansa rahat kissatalolle.

– Kaikki saamamme tulot käytetään kissojen hyväksi, Sjögård ja Lönnqvist korostavat.

Suurin menoerä on eläinlääkärikulut. Ne nousevat tuhansiin euroihin vuodessa. Yhteinen päätös kissataloyhdistyksessä on, että kissat saavat tarvitsemansa hoidon eikä eläinlääkärikuluissa pihistellä.

Viime kesänä kotkalaisen talon kellarista loukutettu Hera tuotiin neljän pentunsa kanssa kissataloon Loviisaan, kun muualla ei tilaa ollut. Pentujaan imettävällä Heralla oli mm. suolistovaivoja ja hammasongelmia, jotka vaativat hoitoa. Lisäksi Hera rokotettiin, steriloitiin, mikrosirutettiin ja loiset häädettiin. Eläinlääkärikulut nousivat tuhannen euron pintaan.
– Nyt Hera voi hyvin. Sen pennut ovat jo uusissa kodeissa. Kumpaankin kotiin lähti kaksi pentua yhdessä.

Loviisan kissatalo ry on saanut virallisen rahankeräysluvan. Kissatalossa toivotaankin, että löytöeläimistä välittävät antaisivat keräykseen aineettoman joululahjan, haluamansa suuruisen rahasumman.

– Rahat käytetään eläinlääkärikuluihin sekä parakin remonttiin. Parakkiin tulee lisäpaikkoja kissoille, Sjögård selvittää.
Rakennustyöt tehdään talkoilla, mutta esimerkiksi sähkö- ja muut erikoistyöt teetetään ulkopuolisella ammattilaisella.

Loviisan kissatalo ry:n keräystili on FI36 4055 0016 7470 53, viite 5212. Rahankeräyslupa on voimassa 10.9.2019 asti Itä-Uudenmaan alueella.