Kirkon remontti edennyt maalausvaiheeseen

Kesäkuun alussa käynnistynyt Ruotsinpyhtään kirkon julkisivuremontti valmistunee lokakuun loppuun mennessä. Remontin päätteeksi kirkon risti pääsee taas omalle paikalleen.

RUUKKI – Yllätyksenä remontissa paljastui katon huono kunto. Katto joudutaan vaihtamaan viiden vuoden sisällä, Loviisanseudun seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Niklas Turku toteaa.

Myös ikkunat ovat olleet huonokuntoisempia kuin mitä arveltiin.

Julkisivuremontissa kirkko maalataan ja lahoja puuosia vaihdetaan.

– Seinien raappaus oli erittäin työlästä, sillä vanhaa maalia oli monta kerrosta päällekkäin, Turku mainitsee.

Kirkko maalataan samanväriseksi kuin mitä se oli ennen remonttia. Kirkon alkuperäinen väri se ei kuitenkaan ole.

Kauan kaivattu kirkon risti nostetaan paikoilleen remontin loppuvaiheessa. Risti on varastoituna pappilan pihassa.

Kirkon sisätiloissa ei julkisivuremontin yhteydessä tehdä kunnostuksia.

Remontin kustannusarvio on 250 000 euroa. Maalausurakan hoitaa Maalausliike Heiskanen ja puutyöt Puurakentajat.

Raakaa raappaamista

Maalari Maarit Sainio ja rakennusapumies Gleb Buravikhin ovat hikoilleet muoviin käärityn kirkon seinien kimpussa kesän ajan.

– Onneksi on ollut viileä kesä, mutta kyllä lämpö silti on välillä noussut varsinkin ylhäällä työskennellessä aika korkeaksi, kaksikko huokaa.

Molemmat ovat ensimmäistä kertaa töissä kirkkoremontissa.

– Rankin ja suurin työ oli vanhan maalin raappaus. Siihen kului pari kuukautta, Sainio sanoo.

Viime viikolla seiniin päästiin paikoin jo vetämään uutta maalipintaa.

– Varsinainen maalaaminen sujuu nopeasti. Arvelisin, että aikaa kuluu pari kolme viikkoa, Sainio toteaa.

Turisteja riittänyt

Remontista huolimatta kirkko on pidetty auki koko kesän. Vaikka kaunis rakennus on ”muovipussissa”, on kävijöitä riittänyt.

– Kirkossa on käynyt paljon turisteja. Ulkomaalaisiakin on ollut päivittäin, suntio Tiina Eräpalo kertoo. Hän toimii myös kirkon oppaana.

Väkeä vetää paitsi itse rakennus, myös sen alttaritaulu. Ylösnousemus -nimisen alttaritaulun on maalannut Helene Schjerfbeck, yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Ylösnousemus valmistui vuonna 1898.

Kolehdilla rakennettu

Ruotsinpyhtään kirkko rakennettiin vuosina 1770-1771. Puurakenteisen kirkon suunnitteli Olof Glansenstjerna. Muodoltaan rakennus on kahdeksankulmainen ja sen nykyinen ulkoasu edustaa uusgotiikkaa.

Alun perin kirkko oli tervanmusta. Ulkoasu muuttui vuonna 1898, jolloin kirkko sai mm. uudet ikkunat, valkoisen maalipinnan ja uuden alttaritaulun.

Rahat kirkon rakentamiseen hankittiin aikoinaan kahdella valtakunnallisella kolehdilla. Kirkko nousi pitäjän suurimpaan keskukseen Strömforsin rautaruukin yhteyteen.

Kirkon valmistuttua tapana oli, että pappilan ja ruukinpatruunan talojen väki istui eturivissä. Heidän takanaan olivat sepät, miilunpolttajat ja muut arvostetut työläiset. Muu työväki istui kirkon perällä tai parvilla. Tällainen istumajärjestys säilyi käytössä 1900 -luvulle asti.