”Meidän mielestä aineisto pitäisi poistaa meidän kokoelmasta. Terveyden vuoksi emme enää halua työskennellä aineiston kanssa.”

LOVIISA  Pääkirjaston henkilökunta ei halua käsitellä kirjaston vanhaa aineistoa sen jälkeen, kun henkilökunta siirtyy Kuningattarenkatu 3:een valmistuviin väistötiloihin.

Sen sijaan henkilöstö haluaa, että nykyisessä pääkirjastossa vanhalla Seurahuoneella käytössä oleva aineisto poistetaan kokoelmasta kokonaan. Tietokannassa aineisto kuitenkin pysyisi vielä jonkin aikaa siihen saakka, kunnes joku päätös on tehty, mutta sieltä aineistoa ei pystyisi enää lainaamaan tai varaamaan.

Pääkirjaston henkilökunta pelkää, että epäpuhtaudet siirtyvät kirjojen ja muun aineiston mukana Seurahuoneelta väistötiloihin.

– Asiakkaat ja henkilökunta saavat oireita kirjoista. Paperi on sellainen materiaali, että siihen imeytyy ilmasta epäpuhtauksia. Pääkirjastossa on ollut toksista pölyä, mikrobeja ja homeita tehtyjen sisäilmatutkimusten mukaan. Kyllä ne samat epäpuhtaudet ovat mukana kirjoissakin, kirjastonjohtaja Danielle Backström sanoo.

– Otamme mukaan mieluummin vain uutta materiaalia, ettei ongelma siirry meidän mukanamme sinne uusiin tiloihin. Siksi meillä on ollut uudet kirjat väliaikaisessa toimistossamme, aluksi Raatihuoneella. Viime marras-joulukuusta lähtien uusi materiaali on mennyt suoraan Aleksanterinkadulla sijaiseviin tiloihin.

– Kirjat tulevat tänne postitse, ja ne luetteloidaan. Niitä säilytetään täällä toimistossa, kunnes väliaikainen kirjasto Kuningattarenkadulla on muuttovalmis.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg (r.) kertoo lautakunnan käyneen pitkän ja perusteellisen keskustelun nykyisen kokoelman kohtalosta.

– Lautakunta ymmärtää, ettei henkilöstö halua olla tekemisissä vanhan kokoelman kanssa. Vanhaa kokoelmaa ei kuitenkaan saa hävittää, ainakaan vielä. Siitä päätetään erikseen, mitä kirjoille tehdään.

Vanhojen niteiden joukossa on hänen mukaansa niin paljon arvokasta materiaalia, ettei tuhoamispäätöstä haluttu tehdä. Vanhoja niteitä on yhteensä lähes 100 000.

Väistötilojen tilanteesta pidettiin kokous eilen. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan väliaikaistiloihin päästään muuttamaan toukokuun puolivälissä.

Millainen kustannus uusi kokoelma olisi?

Backströmin mukaan kirjasto on saanut hieman lisää rahaa aineistohankintoihin sekä kalusteisiin tälle vuodelle.

Aineistoon on nyt rahaa lähes tuplasti kuin normaalisti, eli yhteensä 75 700 euroa. Summa on 30 000 euroa suurempi kuin tavallisesti.

Kalusterahaa on varattu 10 000 euroa. Se on Backströmin mukaan kuitenkin aika vähän, sillä vanhoja tekstiilihuonekaluja ei niitäkään voida siirtää väistötiloihin.

– Voi olla, että kirjarahoja joudutaan käyttämään myös kalusteiden hankkimiseen.

Loviisan kirjasto on menossa Helle-järjestelmään, jossa on mukana 12 kunnallista kirjastoa Uudellamaalla. Eli kirjoja pystyy varaamaan järjestelmän kautta muistakin kirjastoista nykyistä laajemmalta alueelta.

Loviisa-kokoelma jää

Ainoastaan nk. Loviisa-huoneen kotiseutukokoelma halutaan säilyttää, mutta sille pitäisi löytää tulevaisuudessa oma säilytyspaikka, henkilöstö katsoo. ”Haluamme myös säilyttää sidotut Loviisan Sanomat ja Östra Nyland -lehdet.” Loviisan Sanomien vuosikertoja kirjastossa on vuodesta 1930 eteenpäin ja Östra Nyland -lehden vuosikerrat vuodesta 1927 alkuvuoteen 2015.

Myös lautakunnassa oltiin yksimielisiä siitä, että Loviisa-kokoelma ja paikallislehtien vuorikerrat säilytetään.

Henkilökohtaisista ilmanputsareista kirjojen hävittämiseen

Sisäilmaongelmien vuoksi monessa suomalaiskirjastossa on jouduttu miettimään, mitä vanhoille kokoelmille pitäisi tehdä. Ratkaisuja on erilaisia.

Kirjastonjohtaja Danielle Backströmin ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Thomas Rosenbergin tekemän selvityksen mukaan sisäilmaongelmista kärsivissä kirjastoissa on päädytty erilaisiin ratkaisuihin vanhojen kirjakokoelmien suhteen.

Esimerkiksi Pelkosenniemellä vanhoja kirjoja säilytetään yhä vanhassa kirjastossa, josta niitä haetaan joka viikko lainavarausten mukaan. Ennen lainausta kirjat puhdistetaan puhdistusliinoilla. ”Se osa aineistoa, joka siirrettiin väistötiloihin kunnanviraston valtuustosaliin, pyyhittiin kosteilla liinoilla.”

Espoon Kivenlahden kirjastossa sisäilmatutkimuksen tehneen tahon mukaan mitään osia kokoelmasta ei tarvitsisi hävittää. ”Kirjasto olisi kyllä valmis hävittämään kaiken, mikäli se olisi ollut tarpeen. Asialla oli myös ylemmän johdon suostumus.”

Kivenlahden kirjasto toimii vuokratiloissa, joita on remontoitu useampaan otteeseen. Henkilöstön oireilu on kuitenkin jatkunut.

Niinivaaran lähikirjastossa sisäilmaongelmat ovat jatkuneet pitkään ja nyt kirjasto on suljettu osittain.

Niinivaaralla henkilöstö käy purkamassa kuormia, varauksia ja postia. ”Työntekijöille on tästä syystä hankittu uudet kaulassa pidettävät ilmanputsarit, joista on ilmeisesti ollut oikeasti apua.”

Poistoja tehdään jatkuvasti, eli tässä vaiheessa säästetään uusin aineisto. Kirjasto on muuttamassa uusiin tiloihin noin vuoden kuluttua.

”Ohjeistus on, että uusiin tiloihin ei saisi viedä mitään, mikä on ollut saastuneessa tilassa. Meillä on toiveissa saada aloitusraha uuden kokoelman hankkimiseksi ensi vuoden puolella.”

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuskirjastossa kirjat puhdistettiin Työterveyslaitoksen ohjeistuksen mukaisesti. ”Käytännössä kaikki kirjat pyyhittiin nihkeällä liinalla yksitellen ympäriinsä.”

Turun lähellä sijaitsevan Kyrön koulun kirjaston kaikki kirjat tuhottiin homeongelman takia. Kirkkonummen Veikkolassa kirjoja ei ole tuhottu.

Karhulan kirjasto toimii tällä hetkellä väistötiloissa, eikä kirjojen kohtalosta ole tehty päätöstä.

Vantaalaisen Pähkinärinteen kirjasto on ollut välillä suljettuna, mutta kirjoista ei ole tehty päätöstä. Myöskään Jyväskylän yliopiston kirjaston sisäilmaongelmat eivät ole johtaneet kirjojen tuhoamiseen.

Kokoelma
 • Kirjoja Aleksanterinkadulla, luetteloitu 1.7.2017
  jälkeen: 2107. Kirjoja Seurahuoneella, luetteloitu ennen 1.7.2017: 91 098.
 • Loviisa-huone, kotiseutukokoelma: 1 123.
  Tietovarasto kellarissa: 14 749.
  Kaunovarasto näyttämöllä: 12 171.
  Lasten kaunokirjallisuus: 7 764.
  Nuorten kaunokirjallisuus: 7 495.
  Lasten- ja nuorten tietokirjallisuus: 3 929.
  Aikuisten kaunokirjallisuus: 18 814 (117 (suomen- ja ruotsinkielinen.
  Aikuisten tietokirjallisuus: 20 924.
  Käsikirjasto: 230.
  Lainaus: 122.
  Musiikki: 1 526.
 • Liljendal: 24 391.
  Pernaja: 27 197.
  Tesjoki: 11 837.
  Kirjastoauto: 6 534.