Arvorakennus. Kirjastorakennus, entinen Seurahuone, on suojeltu rakennus. Kuva: Eija Kosonen
Sisäilmaongelmista kärsivä Loviisan pääkirjasto on arkkitehti Pekka Saatsin mielestä korjattavissa. Sitä, mitä entisellä Seurahuoneella toimivan kirjaston kunnostus maksaisi, ei tiedä vielä kukaan.

LOVIISA Informaatio- ja keskustelutilaisuus pääkirjaston tilanteesta pidettiin tiistai-iltana. Pekka Saatsi esitteli kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa kirjastorakennuksen kunnostamiseksi.

Toinen on kevyempi ratkaisu, joka antaisi lähinnä ensiapua muutamiksi vuosiksi. Toinen, raskaampi vaihtoehto puolestaan pureutuisi myös rakenteisiin ja olisi ratkaisu pidemmälle tulevaisuuteen. Sitä, poistaisiko kunnostus ongelmat sataprosenttisesti, ei voida luvata.

Kustannusarviot valmistuvat kesällä ja silloin selvinnee, puhutaanko sadoista tuhansista vai jopa yli miljoonasta eurosta.

Kirjaston henkilökunta haluaisi pois tiloista, jotka aiheuttavat terveysongelmia. Oireilevia työntekijöitä on useita. Palautetta sisäilmaongelmista on tullut myös asiakkailta.

Seurahuoneen kunnostamisesta ei ole vielä päätöksiä, eikä myöskään siitä, säilyykö tila kirjastona. Keskusteluihin on nostettu myös vaihtoehto kokonaan uuden kirjaston rakentamisesta Loviisan ruotsinkielisen yläkoulun uudisrakennuksen yhteyteen.

Lisää aiheesta perjantain Lovarissa.