Kiperä Seurahuone-hanke

Loviisan valtuusto käsittelee huomisiltana Loviisan Seurahuoneen hankesuunnitelmaa, jonka kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla yksimielisesti. Hallitus esittää valtuustolle, että kirjasto-mediateekin hylkäämän ja tyhjillään olevan Seurahuoneen peruskorjaukseen ryhdytään pikaisesti jo tämän kevään aikana budjettiin varatun 700 000 euron määrärahan turvin. Esityksen mukaan tilat olisi määrä saada käyttövalmiiksi kuluvan vuoden marraskuussa.

Seurahuoneen hankesuunnitelman esittelytekstissä ei yritetä peitellä sitä tosiasiaa, että 700 000 eurolla peruskorjaushankkeessa päästään vasta alkuun. Rivien välistä irvistää iso rahareikä. Hallitus lisäsikin jo viime viikolla päätösesitykseen kohdan, jossa ensi vuoden talousarvioon halutaan varattavaksi lisäksi 300 000 euroa Seurahuoneen kellarikerroksen sisäilmaongelmien korjaamiseen. Lisäksi vuosien 2020-2021 talousarvioihin tarvitaan esittelytekstin mukaan jälleen lisää rahaa Seurahuoneen jatkokunnostusta varten.

Kaavailtujen keittiö- ja ravintolatilojen rakentaminen kasvattaa kustannuksia helposti 100 000 eurolla, vaikka suunnitelmassa lähdetään ajatuksesta, että tuleva ravintoloitsijayrittäjä hankkii tiloihin ”täydellisen keittiö” tai jakelukeittiön.

”Seurahuone on syytä peruskorjata, mutta verovaroin ei siellä pidä ryhtyä tukemaan ravintolaliiketoimintaa.”

Vielä alkuvuonna ajatus kaupungin rakentamasta uudesta ravintolatilasta saattoi ehkä jotenkin olla perusteltavissa, mutta keväällä julkistettujen uusien ravintoloiden Fresnon ja Localen sekä Bellan jatkon jälkeen kilpailutilanne on muuttunut olennaisesti. On tietenkin totta, että vuoden 2023 asuntomessut tuovat Loviisaan kaikkien aikojen kysyntäpiikin, jolloin asiakkaita riittää todennäköisesti yllin kyllin kaikille ravintoloille ainakin kuukauden ajaksi. Myös Asuntomessuja edeltävänä valmistelun ja rakentamisen aikana Seurahuoneeseen kaavailluille tiloille olisi todennäköisesti kysyntää.

Näyttää vahvasti siltä, että Seurahuoneen lähivuosien kustannukset kohoavat yhteensä arviolta pariin miljoonaan euroon, jos riittääkään. Helposti tulee mieleen todeta, että Seurahuone on liian iso rahareikä pienelle kaupungille. Mutta edelleen on pakko palata kysymykseen, mitkä ovat muut realistiset vaihtoehdot. Niitä tuskin on.

Kaupunki on aikanaan hankkinut omistukseensa keskellä kaupunkia sijaitsevan valtavan vuonna 1863 rakennetun historiallisen puurakennuksen, joka on suojeltu. Sitä ei saa purkaa, ja tuskin kukaan yksityinen yhtiö tai sijoittaja olisi kiinnostunut sitä edes halvalla ostamaan. Seurahuoneessa kaupungilla on käsissään kiinteistöhallinnan Pekka-pelikortti, johon on tavalla tai toisella yritettävä keksiä edes siedettävä ratkaisu. Kaupunginhallituksen yksimielinen esitys Seurahuoneen hankesuunnitelmasta tarkoittaa sitä, että myös valtuusto tulee sen huomenna todennäköisesti jossain muodossa hyväksymään, jotta työt pääsevät käyntiin.

Koska Raatihuoneen takana sijaitsevaa Seurahuonetta ei ole mahdollista jättää rapistumaan, on peruskorjaushanke pikku pakko hyväksyä. Sen sijaan suuren rakennuksen tulevalle käytölle on huomattavasti enemmän eri vaihtoehtoja, joista osa kilpailee vakavasti kaupungissa jo toimivien yritysten kanssa. Esimerkiksi catering-tyyppinen tapahtumiin liittyvä ravintolatoiminta ei kilpailisi niin rajusti keskustan muiden ravintoloiden kanssa kuin säännöllisesti avoinna oleva ravintola Seurahuone. Verovaroin ei pidä ryhtyä tukemaan ravintola- tai muuta liiketoimintaa edes halvan vuokran muodossa.

Kaupungin Seurahuoneelle kaavailemasta palvelutarjonnasta ja yritystoiminnasta päätettäessä olisi koko hankkeesta tarpeen tehdä esimerkiksi erillinen yritysvaikutusten arviointi YRVA, jotta suuremmilta yhteentörmäyksiltä veroja maksavien paikkakunnan yritysten kanssa voitaisiin välttyä. Loviisan valtuusto päätti YRVA-menettelyn käyttöönotosta jo vuonna 2016, ja arvioinnin käytöstä tarjouskilpailuihin on mainittu myös vuosien 2018-2021 valtuustosopimuksessa. Seurahuone-hanke on riittävän iso sekä yritysvaikutuksiltaan niin monitahoinen, että YRVA:n soveltaminen siihen olisi perusteltua.