Kiekkoteltasta MM-kaukaloihin

Eri puolilla Suomea ja erityisesti Loviisassa jännitettiin sunnuntai-iltana Suomen pikkuleijonien MM-loppuottelua USA:n joukkuetta vastaan. Suomi oli voittanut eiliseen mennessä kaikki kuusi otteluaan, mutta joutui lopulta finaalissa tunnustamaan USA:n paremmaksi lukemin 4 – 2.

Loviisalaisittain ottelussa oli ylimääräistä sähköä, sillä Loviisan Jääkiekkoklubin kasvatti Teemu Engberg oli mukana Suomen juniorimaajoukkueessa kullan kiilto silmissä. Loviisalaisissa kiekkopiireissä valmistauduttiin sunnuntaina jo ryntäämään Loviisan torille tai kiekkokaukalolle juhlimaan, mikäli Teemu Engberg olisi saanut kultamitalin kaulaansa.

Hopea ei tietenkään ollut mikään häpeä, sillä taakse jäivät maailman suuret jääkiekkomahdit kuten Kanada, Venäjä, Ruotsi ja Tshekki. Lienee vain ajan kysymys milloin NHL-kaukaloihin tähtäävä 17-vuotias loviisalaisjuniori ripustaa kaulaansa kirkkaimman MM- tai olympiamitalin.

Osansa Teemu Engbergin menestyksessä on myös Loviisan Jääkiekkoklubilla ja sen määrätietoisella ja tasokkaalla juniorityöllä sekä talkoovoimilla. Loviisassa Teemu sai kohtalaiset edellytykset harjoitteluun ja paljon pelikokemusta, joista hyötyä siirryttäessä sittemmin HIFK:n valmennettavien eliittijoukkoon.

Nyt loviisalaisen kiekkokauden taas tauotessa on syytä nostaa hattua erityisesti LJK:lle ja sen junioritoiminnalle sekä vapaaehtoiselle talkooväelle. Viime lehdessä julkaistut jutut LJK:n junioreiden turnauksista niin Latvian Riikassa kuin Vierumäelläkin kertovat pikkukaupungin kiekkoseuran ihailtavasta aktiivisuudesta.

Loviisan muovikankainen jääkiekkoteltta paransi aikanaan isosti alan harrastusmahdollisuuksia. Lajin suosion kasvaessa on lähivuosina aiheellista nostaa jälleen esille tasokkaamman kiekkoareenan rakentamiseksi Loviisaan.

Loviisaan parin vuosikymmenen kuluessa muodostunut tehokkaasti ja suurella sydämellä toimiva ”LJK:n jääkiekkoperhe”, jonka kasvatuksellista merkitystä sadoille Loviisan seudun nuorille ei voi yliarvioida. Uotisten kiekkoperheen lisäksi kymmenet muut perheet ja vanhemmat tarjoavat Loviisan seudun pojille ja tytöille talkootyönä harrastusmahdollisuuksia, jotka antavat hyvät eväät kehittyä niin urheilijana kuin ihmisenäkin.

MM-hopeamitalisti Teemu Engberg on jo nyt erinomainen esikuva myös Loviisan seudun nuorille. Kaikkien ei tarvitse päästä eikä edes pyrkiä maajoukkueisiin tai ammattilaiskaukaloihin, mutta Teemun esimerkki kannustaa näkemään, että myös pienestä kaupungista on mahdollista ponnistaa maailmanluokan tekijäksi. Niin jääkiekossa kuin muillakin elämän alueilla.

Tervetullut nimenmuutos

Myllyharjun lukion opiskelijakunta ja opettajakunta ehdottavat yksimielisesti, että Myllyharjun lukion nimi muutetaan Loviisan lukioksi ensi elokuusta alkaen.
Vuonna 1937 perustettu lukio aloitti toimintansa Loviisan suomenkielinen oppikoulu -nimisenä, joka sittemmin muutettiin Loviisan yhteiskouluksi ja myöhemmin Loviisan yhteislyseoksi.

Kunnalliseksi Myllyharjun lukioksi opinahjo muutettiin vuonna 1975.
Useat aikalaiset muistavat, ettei nimenmuutos ollut sen enempää opettajien kuin oppilaidenkaan mieleen. Myllyharjun lukiosta puhuttaessa oli toistuvasti tarvetta selventää missä päin Suomea sijaitsee kyseinen Myllyharju. Loviisa -sanan palauttamista lukion nimeen pohdittiin ainakin teinikunnassa ja kouluneuvostossa, mutta asia jäi vaiheeseen.

Opiskelijoiden ja opettajien esitys Myllyharjun lukion nimen muuttamiseksi Loviisan lukioksi on kaikin puolin tervetullut. Sijaintikaupungista kertova nimi on selkeämpi ja vahvistaa myönteisellä tavalla loviisalaista identiteettiä ja 80-vuotiaan lukion profiilia.
Esitetty nimi kertoo myös selkeämmin, että Loviisassa on Lovisa Gymnasiumin lisäksi myös suomenkielinen lukio.