Keskiviikkona kohti Romaniaa

Vielä pitää mahtua lisää tavaraa. Jere Hämäläinen on pääasiallinen kuski, äiti Maarit vuorottelee välillä, Heidi ei rattiin aio. Transporterin hytissä ei kolmelle liikaa tilaa ole ja jaloittelutaukoja pitää muistaa tehdä. Kuva Auli Henriksson
Kärpessä asuva Maarit Hämäläinen, poikansa Jere Hämäläinen ja ystävä Heidi Borg käynnistävät keskiviikkona tavaraa täyteen pakatun pakettiauton ja aloittavat noin 2 500 kilometrin matkan kohti pientä Valea Seacan romanialaiskylää.

KÄRPE Maarit Hämäläinen ei halunnut 50-vuotislahjakseen tavaraa, vaan lahjoituksia avustustyörahastoon. Viime syksynä hän oli avannut Facebookissa tavaralahjoituskeräyksen, joka tuotti huoneellisen vaatteita, huopia, hygieniatuotteita, leluja, kestovaippoja ja muuta hyödyllistä köyhyydessä eläville kyläläisille.

Lämmintä lapsille. Vaatteita, huopia, hygieniatarvikkeita, kestovaippoja, äitiyspakkausten makuupusseja, leluja ja onpa mukaan mahdutettu myös ruokaa koirille ja hevosille loimia, kertovat Heidi Borg (vas) ja Maarit Hämäläinen. Kuva Auli Henriksson

Hän innosti mukaan ystävänsä, sipoolaisen Heidi Borgin. Poika Jere Hämäläinen on korvaamaton kuljettajana ja hän on myös valmistautunut tekemään kylässä pieniä korjaus- ja rakennustöitä, työkaluja on pakattu mukaan.

Avustustuotteet on lajiltetu ja pakattu uudelleen. Perillä tavarat annetaan perheittäin, niiden tarpeiden mukaan. Kolmikko tekee avustusmatkan yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kummikylähankkeen kanssa. Perillä heitä avustaa e-Romanja -järjestön työntekijä.

Yhdessä kyläläisten kanssa

Lahjoitettavien tavaroiden lisäksi tärkeää on kylässä tehtävä muu työ. Ohjaajina työskentelevät naiset painottavat, että työtä tehdään yhdessä kyläläisten kanssa, ei heidän puolestaan. Luvassa on muun muassa yhteistä ruoanlaittoa, lasten kanssa toimimista ja luennointia aiheista, joita kylän naiset ovat toivoneet. Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen, seksuaaliterveys, koulumyönteisyyden lisääminen ja tulevaisuuden uskon lisääminen ovat isoja asioita, joiden osalta e-Romanja -hankkeessa on jo edistytty, mutta työtä riittää.

Ennen kuin tämä ensimmäinen matka on päässyt alkamaan, on pyydetty jo jatkoa. Maarit Hämäläinen hymyilee, että seuraava autokin on jo alustavasti katsottu. Tämä paku kun jää kylään.

Lue laajempi juttu tiistain 23.1. Loviisan Sanomista.