Keräys asunnottomille onnistui mainiosti

Iloa. Lapinjärven Marttojen puheenjohtaja Rile Norberg takanaan asunnottomille kerättyä tavaraa, jonka lajittelu alkoi torstaina. Kuva Auli Henriksson
Lapinjärven Marttojen keräys asunnottomille tuotti valtavasti tavaraa. Valtava on myös lajittelu-urakka.

LAPINJÄRVI Lapinjärven Marttojen puheenjohtaja Rile Norberg kertoo ajatelleensa ensin, että keräystavaraa mahduttaisiin lajittelemaan hänen navettansa ylisillä, jossa tavaraa on säilytetty, mutta järkevästi se ei olisi siellä sujunut. UF Framåt antoi Wasargårdin Marttojen käyttöön lajittelua varten.

Suuren salin lattiasta iso osa täyttyi säkkeihin ja laatikoihin pakatuista tavaroista. Norbergin Ullakko-liikkeen lisäksi tavaraa sai jättää Loviisassa Anu Laitisen kotiin, josta Norberg miehineen niitä kävi hakemassa.

Navetan ylisille oli kertynyt jo niin paljon tavaraa, että Marttojen voimavarojen ei nähty riittävän roudaukseen. Apuun saatiin Ingermansby-Rudumin nuorisoseuran väkeä.

Omiin pinoihin

Lajittelu aloitettiin torstaina, aikaa on maanantaihin asti. Omiin pinoihin lajiteltiin matot, lakanat, pussilakanat, tyynyliinat, peitot ja tyynyt sekä pyyhkeet ja verhot. Vaatteet lajiteltiin käyttötarkoituksen ja sesongin mukaan.

Pinot. Vaatteet lajitellaan käyttötarkoituksen ja sesongin mukaan. Kuva Auli Henriksson

Nippuihin oli jo kertynyt takkeja, housuja, paitoja ja puseroita.
– Lisäksi teemme valmiita laatikoita, joissa on asunnon perustarpeet eli kattila, kulho, lautaset, lasit, mukit ja aterimet, Norberg kertoo.

Lajittelu eteni  vauhdikkaasti. Norbergin lisäksi paikalla olivat Sinikka Koso, Irma Lindfors, Kaija Pirhonen ja Mirja Ryhänen.

Napitusta. Mirja Ryhänen (vas) ja Kaija Pirhonen lajittelivat lahjoitustavaroita oikeisiin pinoihin. Kuva Auli Henriksson

Luovutus maanantaina

Tavarat lahjoitetaan tulevana maanantaina, jolloin sekä Liljendalissa toimivan Syväpuron hoitokodin että porvoolaisen asumispalveluyksikkö Koivulan edustajat tulevat niitä noutamaan. Heiltä myös kysyttiin ennen keräystä, millaisesta tavarasta on puutetta ja pyydettiin erityisesti sellaista.

Jos jotain jää, ne viedään takaisin Norbergin navetan ylisille, ja lahjoitetaan asunnottomien yönä tai jo aikaisemmin esimerkiksi Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykselle tai vastaavalle taholle.

Lapinjärven Martat järjesti vastaavan keräyksen kaksi vuotta sitten, mutta silloin pienemmällä tiedotuksella ja varoitusajalla, jolloin saatu tavara mahtui farmariautoon ja voitiin viedä suoraan kohteeseen.

– Ihmisillä on halu auttaa. Tässä tietää, minne tavara menee ja tarvitsijoille näistä on suuri apu.

Norberg kannustaa muitakin yhdistyksiä järjestämään vastaavia tempauksia, mutta muistuttaa, että lajittelussa on suuri työ ja siihen pitää varautua.

– Auttaessa on hyvä muistaa, että vapaaehtoiset tekevät keräyksen ja lajittelun, ettei laitettaisi ihan roskaa.
Ensimmäisten laatikoiden ja säkkien avaamisen jälkeen näyttää, että saatu tavara on hyvää eikä suoranaista jätettä ole juuri ollenkaan tullut vastaan.

Kokoaan isompi

Lapinjärven Martat on pieni yhdistys, aktiivisia on vain reilu kymmenen. Norberg hymyilee, että kun yhdistys tekee niin paljon, niin syntyy kuva suuremmasta yhdistyksestä.

Lapinjärven Martat on järjestämässä muun muassa Syödään yhdessä -tapahtumaa, Taimet ja tavarat kiertoon -tapahtumaa ja seuraavaksi lahjoitustavaran lajittelun jälkeen alkaa suositun joulutapahtuman rakentaminen. Kyläraitille on luvassa lisää himmeleitä.