Kaikki kolme Loviisan kaupunginjohtajakisassa jatkoon valitut hakijat ovat käyneet soveltuvuustestissä, ja olleet maanantaina eri valtuustoryhmien tentattavana. Eilen valtuustoryhmien puheenjohtajat sekä haastatteluryhmä kokoontuivat tekemään yhteenvetoa haastatteluista ja soveltuvuustesteistä. Maanantaina hallituksen on määrä tehdä asiasta päätösehdotuksensa. Valtuusto kokoontuu 13.9. päättämään valinnasta.

Tässä vaiheessa on jo tiedossa, että kaikilla kolmella hakijalla on omat kannattajansa Loviisan valtuustossa. Hallitus voi esittää valtuustolle vain yhtä sopivimpana pitämäänsä ehdokasta tai vaihtoehtoisesti antaa valtuuston äänestää kahdesta tai kolmesta ehdokkaasta. Se ei tietenkään estä yksittäisiä valtuutettuja tekemästä vastaehdotusta ja esittämästä valittavaksi jotakin muuta hakijaa. Tai vaikka ketä tahansa ”mustaa hevosta”, joka täyttää viran kelpoisuusehdot.

”Kaupunginjohtajan mandaatin vahvistamiseksi olisi eduksi, että valittava henkilö saisi äänestyksessä taakseen vähintään 2/3 valtuustosta.”

Tapaamisten ja testien jälkeen haastatteluryhmälle lienee kertynyt kattavat ja syvälliset tiedot hakijoiden ominaisuuksista. Kaikilla kolmella hakijalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kenelläkään ei näyttäisi olevan niin ylivoimaisia vahvuuksia, että valinta olisi päivänselvä. Ei myöskään tiettävästi sellaisia heikkouksia, jotka olisivat pudottaneet hakijan listalta.

Valtuutettujen keskuudesta on kantautunut tietoja, joiden mukaan Rkp ei ole ollut yksimielinen suosikistaan. Ei myöskään kokoomus. Avainkysymys on asettuuko Rkp lopulta yksimielisesti yhden ehdokkaan taakse, jolloin ratkaisu olisi sillä selvä. Rkp tuskin kuitenkaan turvautuu ryhmäkuriin tässä tilanteessa.

Loviisalaiset sukujuuret omaava Jan D. Oker-Blom lienee alusta alkaen ollut jonkinlainen ennakkosuosikki, mutta Rkp:n oikeistosiipeen lukeutuva Oker-Blom on askarruttanut Loviisan Rkp:n valtuustoryhmän vasenta laitaa. Toisaalta hän saanee kannatusta siksi myös kokoomuksen suunnasta. Ennakkosuosikin asemasta kertoo sekin, että tiettävästi hänelle tarjottiin ehdokkuutta Loviisan Rkp:n suunnasta. Oker-Blomin vahvuutena pidetään laajaa verkostoitumista erityisesti Rkp:n ja pääkaupunkiseudun puoluekentän sisällä.

Pernajan entisellä kunnanjohtajalla ja Rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtajalla Ralf Sjödahlilla on kuitenkin ylivoimainen tietämys ja kokemus Loviisan seudusta, sen asukkaista ja hallinnosta sekä heikkouksista ja vahvuuksista. Hänellä on myös laajin verkosto Loviisan seudun sisällä.

SJödahlin valinta Rkp:n ryhmänjohtajaksi kertoo myös vahvasta kannatuksesta ja luottamuksesta ryhmänsä sisällä. Viime vaalien äänisaalis kertoo, että myös kaupunkilaisten keskuudessa.

Sjödahlin 59 vuoden ikä tarkoittaisi, että 7 vuoden määräaikaisen kaupunginjohtajapestin päätyttyä hän olisi 66-vuotias. Perusterveelle miehelle se tuskin on mikään ongelma. Esimerkiksi Sauli Niinistö täytti eilen 69 vuotta.

Myös aiemmin Loviisan kaupungin palveluksessa työskennellyt Tuula Jäppinen tuntee kotikaupunkinsa ja sen metkut. Pystyvän ja jämäkän hallintovirkamiehen ja innovaattorin maineessa oleva Jäppinen olisi Loviisan pitkän historian ensimmäinen naiskaupunginjohtaja. Ainoana suomenkielisenä ja ei-rkp-läisenä Jäppinen on eräänlainen jokeri valtuustolle, jossa Rkp:llä on ehdoton enemmistö. Olisi silti iso yllätys, jos rkp-enemmistöinen valtuusto pudottaisi molemmat rkpläiset ja valitsisi sitoutumattoman Jäppisen. Mahdotonta se ei ole.

Valinta kolmen hakijan kesken on vaikea, ja lopputulosta ei ole helppo ennustaa. Yllätykset ovat aina mahdollisia. Selvää on se, että valinta tehdään suljetussa lippuäänestyksessä. Kaupunginjohtajan mandaatin vahvistamiseksi olisi eduksi, että valittava henkilö saisi äänestyksessä taakseen vähintään 2/3 valtuustosta.