Keittiöt kuntoon

Kokonaan uusiksi. Taasiakoti on yksi tänä kesänä muodonmuutoksen kokevista keittiöistä. Keittiössä tehdään täydellinen saneeraus tekniikkaa myöden, kertoo tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen. Kuva Charlotta Forsberg
Loviisan keittiöverkon saneeraus etenee vauhdilla. Tänä kesänä saneerataan 12 keittiötä. Syksyllä kaikki ruuanvalmistus on siirtynyt keskuskeittiöön.

LOVIISA Vuoden 2016 lokakuussa päätettiin, että Loviisan alueen aterioiden valmistus keskitetään Amiston kiinteistössä sijaitsevaan keskuskeittiöön ja muut keittiöt muutetaan jakelukeittiöksi. Hanke on tällä hetkellä noin puolessavälissä. Tänä kesänä remontoidaan 12 keittiötä ja ensi vuodelle jää muutama.

Tänä kesänä saneerattavat kohteet ovat Teutjärven koulu, Kirkonkylän (Ruukin) koulu, Ruukin päiväkoti, Tesjoen päiväkoti ja koulu, Määrlahden päiväkoti Sävträsk skola, Hembackan päiväkoti, Rosenkulla, Isnäsin koulu, Koskenkylän päiväkoti sekä Taasiankodin keittiö.

Kreivin aikaan

Loviisan tilapalvelupäällikkö Antti Kinnusen mukaan keittiöitä ei ole saneerattu pitkään aikaan. Remonttisuunnitelmat on tehty jokaisen kohteen tarpeita silmälläpitäen.
– Tesjoella suomenkielisten ja ruotsinkielisten koululaisten ruokalat yhdistyvät. Siksi siellä tehdään isompia muutoksia keittiössä ja parannetaan koko tilan ilmettä, Kinnunen heittää esimerkin.

Aiemmin ruokapalvelussa oli 35 erillistä keittiötä, joista seitsemän on valmistus- ja 28 palvelukeittiötä. Valmistuskeittiönä toimivat tuolloin keskuskeittiön lisäksi terveyskeskuksen keittiö, Isnäsin koulukeittiö, Koskenkylän päiväkodin keittiö, Sävträsk skolan keittiö, Taasiakodin keittiö sekä Hemgårdenin keittiö.
– Nämä keittiöt vaativat luonnollisesti suuremmat muutostyöt, Kinnunen tuumaa.

Hänen mukaansa useassa kohteessa on käyttöikänsä päähän tullutta kalustoa, joka täytyy korvata uusilla. Keskuskeittiöön on tehty ainoastaan kylmätilojen parannustöitä.
Kaikissa muissa keittiöissä on eritasoisia korjaustarpeita: tarvitaan kunnollisia kylmätiloja, sekä aterioiden lämmitysmahdollisuudet. Lisäksi pintoja on uusittava.
– Kun toiminta muuttuu, tarvitaan uudet varusteet ja kalusteet. Kokonaisuudessaan tämä on iso hanke, mutta pyrimme hoitamaan sen koulujen osalta alta pois kesän aikana, jotta häiritsemme opettajien ja oppilaiden arkea mahdollisimman vähän, Kinnunen painottaa.

Säästöjä investoinnilla

Muutosten jälkeen keskuskeittiössä valmistetaan melkein tuhat lounasta aiempaa enemmän. Ateriat menevät päiväkoteihin, kouluihin sekä vanhainkoteihin. Tähän asti ISS Palvelut Oy on tuottanut kolmanneksen Loviisan seudun ruokapalveluista. Sopimus päättyy heinäkuun lopussa. Palvelusopimuksen arvo on ruokapalveluiden osalta noin 1,1 miljoonaa euroa vuodessa.
– Syksyllä kaikki ruuanvalmistus on siirtynyt keskuskeittiöön. Poikkeuksia ovat terveyskeskus ja Hemgården, joissa ruuanvalmistus jatkuu vuoden loppuun asti Harmaakallio-hankkeesta johtuen, Loviisan ruokahuoltopäällikkö Annika Kuusimurto kertoo.

Keittiöprojektille on Kinnusen mukaan varattu yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Pitkällä tähtäimellä ruuanvalmistuksen keskittämisellä tavoitellaan noin 300 000 euron vuosisäästöjä.
– Säästöt eivät tietenkään synny välittömästi, mutta konsulttien laskelmien mukaan investointi kannattaa., Kuusimurto toteaa.
Moniosaajia

Selvitysten mukaan palvelukeittiön käyttökustannukset ovat 50 prosenttia alhaisemmat kuin valmistuskeittiön. Palvelukeittiössä tarvitaan vähemmän laitteita, kulutetaan vähemmän energiaa ja selvitään pienemmällä henkilöstömäärällä.

Kaupungin omassa ruokapalvelussa työskentelee 25 henkilöä. Siivoojia on nelisenkymmentä. Yhdistelmätyöntekijä hoitaa sekä ruoka- että siivouspalvelua toimintapaikassaan. Tällä hetkellä on kohteita, joissa ruokapalvelu tehdään omana toimintana ja siivous on ulkoistettu, tai päinvastoin.
– Henkilökunta koulutetaan moniosaajiksi, jolloin he pystyvät tekemään kohteissa kumpiakin töitä. Työnkuva muuttuu vaihtelevammaksi ja samalla saadaan aikaan tehokkuutta ja säästöä, Kinnunen luonnehtii.

Keskuskeittiössä koulujen alkuun on valmistauduttu tekemällä tarkkoja suunnitelmia. Syksyä Kuusimurto odottaa hyvillä mielin.
– Tätä muutosta on odotettu pitkään. Syksyllä keskuskeittiössä on varmasti jännät paikat, kun annoksia tehdään enemmän ja rutiinit muuttuvat. Muutoksiin on kuitenkin varauduttu etukäteen, suunnitelmat on tehty ja uskonkin homman lähtevän rullaamaan mukavasti, hän tuumaa.