Keinoälyä hyödyntävällä kauneuspalvelulla maailmalle

Koolla. Pöydän päässä Anna Vuorenmaa, takana labradoodle Geki sekä työkaverit Iira Jäntti, Henna Salonen, Ida Varonen sekä Nora Suni. Kuva Auli Henriksson
Loviisalainen Anna-Riitta Vuorenmaa on kahden muun ekonomin kanssa perustanut ”kosmetiikan Netflixin”, joka yhdistää vähittäiskaupan tarjonnan, ammattilaisten asiantuntijuuden sekä keinoälyn.

HELSINKI Toimitusjohtaja ja Boxie Oy:n perustaja Anna-Riitta Vuorenmaa, 32, kutsuu Glamlinia keinoälyä hyödyntäväksi ”kosmetiikan Netflixiksi”. Toista vastaavaa ei hänen mukaansa maailmassa ole.

Yritys työllistää jo yhdeksän henkilöä, vaikka palvelu lanseerattiin vasta kuluneena kesänä. Vuorenmaa toteaa tähtäimen olevan ulkomailla. Britanniassa toimintaa Suomen lisäksi jo on.
Glamlinin palvelussa asiakas luo verkossa ensin kauneusprofiilinsa. Aiheita, joista voi valita, ovat ihonhoito, meikki tai hiustenhoito. Estenomin kanssa konsultoidaan joko puhelimitse, WhatsAppissa tai Messengerissä. Konsultti huomioi asiakkaan toiveet sekä tämän antaman budjetin. Konsultin valitsemat tuotteet tulevat postissa noin viikon kuluttua. Jos ostaa jonkin tuotteen, ei konsultointimaksua peritä. Tilaus on kertaostos, eikä vaadi kestotilausta, mutta toki toivotaan että asiakkaat jäävät tilaamaan tarpeeseen, etukäteen tai ihan vain huvin vuoksi.

Kolme yritystä

Valoisat tilat Helsingin ydinkeskustassa Annankadulla ovat kolmen eri yrityksen käytössä. Kaikissa näissä Vuorenmaa on omistajana, keskittyen nyt uusimpaan eli Glamliniin. Sen lisäksi Vuorenmaa on mukana Datomikissä ja Bette Boxissa, joka toimittaa tilaajille kuukausittain kosmetiikkaa sisältävän yllätyslaatikon.
Vuorenmaa omistaa lisäksi mainostoimisto Brandcrafty Oy:n. Mainostoimistolla on asiakkaita myös Loviisassa, jonne Vuorenmaa hymyilee myyneensä vähän asevelihintaan.
– Haluan olla yrityksille mentorina, ja auttaa niiden markkinointia toimimaan niin, että syntyy myyntiä. Useimmiten organisaatioissa markkinointi ja myynti ovat erillään. Tätä haluan korjata ja korostaa, että markkinointi on myyntiä, jossa on oltava koko ajan hereillä. Se, mikä toimi eilen, ei välttämättä toimi enää huomenna.

Vuorenmaa muistuttaa, että yritysten välisessä myynnissä hyvät myyjät luovat ystävyyssuhteita asiakkaisiin, henkilökohtaisuus on tärkeää. Kuluttajamyynnissä hän nostaa esiin tilanteen, jossa asiakas on suivaantunut jostain syystä. Kun tässä myyjä on nöyrä ja hoitaa tilanteen kunnolla, avautuu mahdollisuus lisämyyntiin, sillä luottamus on usein saavutettu. – Hyvä myyjä katsoo silmiin ja keskittyy asiakkaaseen. Tämä sama fiilis täytyy nykyään osata luoda myös digitaalisesti. Myyntityö vaatii tiettyä luonnetta ja ihan teknistä opettelua. Myös brändäämisessä ja varsinkin henkilöbrändäämisessä olisi paljon opittavaa. Kaikki on tarinasta kiinni, pitää tietää oma tarina ja osata kertoa se. Miksi me ollaan täällä ja tehdään tätä eikä jotain muuta? Miksi juuri tämä on tärkeää?

Seikkailulla

Miten Sanomilla digitaalisissa palveluissa menestynyt nuori ekonomi lähtee kesken uran nousukiidon perustamaan start up -yritystä?
– Haluan olla täysillä mukana siinä mitä teen. Toiselle työskenteleminen ei antanut riittävästi, halusin oppia enemmän kuin opettaa vielä tässä vaiheessa uraa, hän pohtii.
Yrittäjyyttä hän kuvailee seikkailuksi, joka alkoi 2015, kun hän lähti Sanomilta. Markkinointitoimiston Vuorenmaa perusti vähän vahingossa laskutusta varten ja datan myynti mediatoimistoille Datomikin kautta alkoi tosissaan. Samalla Sanomat luopui LivBoxista, jonka Vuorenmaa kumppaneineen osti ja nimi muuttui Bette Boxiksi, eli kuukausittain kotiin tulevaksi kosmetiikkaboksiksi.
– Ensimmäisen vuoden yrittäjänä olon jälkeen pää oli kyllä reippaasti pyörällä. Yhtäkkiä oli kolme yritystä ja tuhansia asiakkaita enkä ollut ihan varma miten järjestän kaiken. Ison pohtimistyön ja elämän optimoinnin myötä asiat loksahtivat lopulta kohdalleen. Nyt on hyvä. Ja tähänhän ei kyllä kyllästy, innostun helposti uusista asioista ja minun on aina ollut vaikea jättää rahaa pöydälle, nauraa Vuorenmaa, onneksi keskittymistä on tullut muksuna harjoiteltua.

Vaikka yllätysboksibisnes on kauneusyrityksessä vielä suurinta, sen kanssa ei Vuorenmaan mielestä kannata maailmalle lähteä, vastaavia kun on jo olemassa. Maailmalle suunnataan uusimmalla Glamlinilla, joka käynnistyi tämän vuoden toukokuussa. Kuukausipaketti on arkisempi ja siihen sitoudutaan kuukausitilaajaksi. Glamlinissä tehdään kertaosto, ja paketin sisältö on luksusta ja tilaajalle räätälöityä.
– Kokemus on personoitu, estenomin ja tekoälyn muokkaama yhdistelmä.

Ei vain pintaa

Paketin sisältö on valittu juuri tilaajalle, mukana tulee kirje, joka kertoo muun muassa tuotteista ja miksi juuri ne on valittu asiakkaalle. Lisäksi jokaisessa tuotteessa on vielä erikseen ohjeet. Voisi yksinkertaistaa, että Glamlin on kuin asiantunteva Stockan konsulentti tulisi kaikkien tuotteidensa kanssa kotiin juuri asiakasta varten.

– Asiakas antaa tietyn budjetin ja saa ratkaisuja nopeasti. Palvelussa voi valita myös pelkkää luonnonkosmetiikkaa.
Vuorenmaa painottaa, että vaikka kosmetiikkaan ja kauneuteen liitetään pinnallisuus, niin tässä ei ole kyse siitä, vaan antoisin hetki on se, kun on autettu itsetunto-ongelmien kanssa kamppailevia. Neuvoja haetaan vaikka aknen hoitoon tai oheneviin hiuksiin.
– Ulkonäkö on iso osa ihmisen identiteettiä ja se rakkauden määrä joka saadaan, kun ollaan onnistuneesti autettu asiakasta on aivan häkellyttävä.

Ja kuten monesti, Glamlinin käyttöä voi perustella silkalla säästöllä, kun ei tee enää virheostoja. Tuotteiden hinta asiakkaalle on sama kuin kauppojen jälleenmyyntihinta. Oma bisnes syntyy kateneuvottelujen kautta mukana olevien brändien kanssa.

Tekoälyn ja kauneusbisneksen yhdistäminen tällä tavalla on aivan uutta. Vuorenmaa kertoo, että algoritmiä kehitetään koko ajan paremmaksi, kehittäjät työskentelevät Puolassa.
Uuden yritystoiminnan rakentajan voisi kuvitella keskittyvän vain uuden rakentamiseen. Vuorenmaa nauraa, että 80% työajasta menee kuitenkin erilaisten ongelmien ratkaisemiseen.
– Milloin on tullin kanssa ongelmia, tavarantoimittajalta menee auto rikki tai työntekijä on eksynyt kellariin, jossa ei ole nettiyhteyttä ja mun pitää ratkaista ongelma toiselta puolelta Eurooppaa. Ihmisten kanssahan näitä hommia tehdään niin tulee kaikenlaista draamaa. Se on varmasti monelle aika itsestäänselvää mutta tuntuu tällaiselta introvertilta usein jotenkin yllättävältä ja hassulta, Vuorenmaa naurahtaa.

Elämä opettaa työnkin kautta

Anna-Riitan omat aamut käynnistyvät jo aamulla puoli kuudelta aamutreenillä tai opiskelulla. Hankenilta valmistunut Vuorenmaa valmistautuu MBA-tutkinnon suorittamiseen. Labradoodle on mukana toimistolla, yksi yrittäjyyden parhaita puolia on, että koira voi olla töissä mukana.

Vapaalla hän juoksee maratoneja eri kaupungeissa, kuuntelee äänikirjoja lenkeillä, katsoo elokuvia ja tv-sarjoja. Työ kulkee tavallaan koko ajan mukana, eikä hän tarvitse tiukkaa erottelua työhön ja vapaa-aikaan.
– Tiesin jo ala-asteella, etten halua 8-16 työtä. Miksi tekisin työtä, josta odottaisin joka päivä, että pääsee pois, jos voin rakentaa työstäni seikkailun. Minulle tämä on elämäntapa, eräänlainen peli, jonka maali on liikkuva. Elämä opettaa myös työn kautta. Haluan, että elämässäni on hauskuutta ja pyrin elämään niin, että syntyy tarinoita.

Loviisaa hän muistaa lämmöllä ja käy täällä usein, ja voisi muuttaa myös takaisin, jos kumppanin työt sen sallisivat. Toisaalta hän ei halua omistaa autoa, joten Helsingin keskustassa asuminen on arjen kannalta ideaalia. Loviisassa hän tuntee, että aika hidastuu ja mieli rentoutuu. Suosikkipaikatkin hän osaa mainita hetkeäkään miettimättä:
– Tuo on helppo, pururata ja Marilynin leffateatteri, Vuorenmaa nauraa.